Простий салат з буряка: 5 швидких та смачних рецептів

5 Хв

Розповідаємо, як зробити простий салат з буряка, щоб смакувала вся сім’я, та даємо кілька перевірених рецептів. 

Нутриціологи кажуть, що буряк  – один із недооцінених овочів, який є джерелом безлічі вітамінів та користі для організму. Він покращує стан серцево-судинної системи та обмін речовин, а тому це майже суперфуд на схудненні “за три копійки”. Класичний вінегрет або варений, натертий з часничком та майонезом, – не єдині смачні варіанти бурякового салату. У цій добірці зібрали п’ять простих і швидких рецептів, які перетворять звичайний овоч на яскраву та гармонійну страву, що точно здивує смакові рецептори.

Також буде цікаво

Салат з буряка і фети

Салат з буряка і фети

Ідеальне поєднання солодкуватого вареного буряка, ніжної фети та свіжої зелені. Простий у приготуванні, але схожий на страву з ресторану – чудовий варіант для швидкого обіду або вечері.

✅Порція: 2
⌛Час приготування: 15 хв
🔥Калорійність: приблизно 210 ккал на порцію

Інгредієнти:

  • буряк варений – 2 шт.;
  • сир фета – 100 г;
  • рукола або шпинат – жменя;
  • оливкова олія – 2 ст. л;
  • лимонний сік – 1 ч. л;
  • сіль, перець – за смаком;
  • горіхи (волоські або кедрові) – 1 ст. л.

Рецепт приготування салату з буряка і фети:

  1. Буряк наріж кубиками або тонкими кружальцями.
  2. Додай зелень, покришену фету та обсмажені горіхи.
  3. Полий олією, лимонним соком, приправ сіллю й перцем.
  4. Перемішай та подавай салат з буряка, фети і горіхів одразу.

Салат з буряка і оселедця

Салат з буряка і оселедця

Класичний буряковий салат, схожий на “шубу”, але дієтичний. Готується без майонезу, проте має той самий насичений смак і приємну текстуру. Ідеально підходить як закуска або поживна вечеря.

✅Порція: 2
⌛Час приготування: 20 хв
🔥Калорійність: приблизно 190 ккал на порцію

Інгредієнти:

  • варений буряк – 2 шт.;
  • філе оселедця (солоного) – 100 г;
  • цибуля червона – ½ шт.;
  • олія (соняшникова або оливкова) – 1,5 ст. л;
  • яблуко кисло-солодке – ½ шт.;
  • лимонний сік – 1 ч. л;
  • кріп – на смак;
  • свіжомелений перець – дрібка.

Рецепт приготування салату з буряка і оселедця:

  1. Буряк і яблуко наріж невеликими кубиками.
  2. Додай подрібнене філе оселедця та тонко нашатковану цибулю.
  3. Заправ олією, лимонним соком і перцем.
  4. Перемішай, посип кропом і подавай охолодженим.

Салат з буряка по-корейськи

Салат з буряка по-корейськи

Яскравий, ароматний, з легкою пікантністю салат з сирого буряка по-корейськи смакуватиме, якщо хочеться чогось гостренького. Простий та бюджетний рецепт, який додасть різноманіття раціону в холодну пору.  Тут гармонійно поєдналися солодкість буряка з гостротою часнику та прянощів.

✅Порція: 3
⌛Час приготування: 25 хв + 1 год для настоювання
🔥Калорійність: близько 150 ккал на порцію

Інгредієнти:

  • свіжий буряк – 3 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • рослинна олія – 3 ст. л;
  • оцет (яблучний або столовий) – 1,5 ст. л;
  • цукор – 1 ч. л;
  • сіль – ½ ч. л;
  • мелений коріандр – ½ ч. л;
  • мелений перець чилі або паприка – ¼ ч. л.

Як зробити салат з червоного буряка по-корейськи:

  1. Натри сирий буряк тонкою соломкою (як для моркви по-корейськи).
  2. Додай сіль, цукор, оцет і спеції, добре перемішай.
  3. Розігрій олію, додай подрібнений часник, швидко зніми з вогню та вилий ароматну суміш на буряк.
  4. Перемішай, накрий кришкою й залиши настоюватися щонайменше на 1 годину (можна й довше – тоді смак стане ще яскравішим).

Цей простий салат з сирого буряка по-корейськи стане класним способом зробити свою вечерю візуально красивою та приємно текстурною. 

Салат з буряка і солоних огірків

Салат з буряка і солоних огірків

Найкращий салат з буряка для тих, хто любить пікантну кислинку солоних огірків, але не хоче заморочуватись з вінегретом. Таке поєднання чудово пасує до гарнірів або м’ясних страв, а також може стати легким самостійним перекусом.

✅Порція: 2
⌛Час приготування: 15 хв
🔥Калорійність: близько 120 ккал на порцію

Інгредієнти:

  • варений буряк – 2 шт.;
  • солоні огірки – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – ½ шт.;
  • рослинна олія – 2 ст. л;
  • оцет – 1 ч. л (за бажанням);
  • сіль, перець – на смак;
  • зелень петрушки або кропу – трохи.

Рецепт приготування покроково:

  1. З буряка і солоних огірків зроби дрібні кубики, ніби ти завзята фанатка Майнкрафт.
  2. Цибулю подрібни, залий оцтом на кілька хвилин, щоб прибрати гіркоту.
  3. З’єднай всі інгредієнти, заправ олією, приправ сіллю й перцем.
  4. Додай зелень і добре перемішай.

Салат з буряка з чорносливом і горіхами

Салат з буряка з чорносливом і горіхами

Ця страва має насичений, глибокий смак і чудово підходить як до святкового столу, так і до звичайного обіду. Солодкість буряка і чорносливу у салаті вдало поєднується з легким горіховим присмаком, створюючи гармонійний і корисний дует.

✅Порція: 2
⌛Час приготування: 20 хв
🔥Калорійність: приблизно 230 ккал на порцію

Інгредієнти:

  • варений буряк – 2 шт.;
  • чорнослив без кісточок – 6-8 шт.;
  • волоські горіхи – 2 ст. л;
  • часник – 1 зубчик;
  • йогурт натуральний або сметана – 2 ст. л;
  • сіль – дрібка

Приготування салату з червоного буряка і чорносливу:

  1. Чорнослив залий гарячою водою на 10 хвилин, потім обсуши та наріж смужками.
  2. Буряк натри на великій тертці, щоб шматочки залишались відчутними та текстурними. Подрібни горіхи.
  3. Додай часник, заправ йогуртом або сметаною, посоли.
  4. Добре перемішай і дай буряковому салату настоятися 10-15 хвилин перед подачею.

Як ще можна експериментувати із салатами з буряка

Як ще можна експериментувати із салатами з буряка

Салат з буряка вареного, сирого чи запеченого можна доповнювати багатьма продуктами. З оселедцем і горошком, з яйцем і огірком, з бринзою чи фетою  – експерименти нескінченні. Тож кілька порад, як кожного разу простий овоч перетворювати на найкращий рецепт для домашнього меню:

  1. Спробуй різні заправки. Класичне поєднання – оливкова олія та лимонний сік або майонез. Проте салат з буряка чудово смакує і з гірчично-медовим соусом, і з йогуртовими або сметанними заправками. Для пікантності можна додати кілька крапель бальзамічного оцту чи краплю соєвого соусу, часник, цибулю, зелень.
  2. Грай на контрастах. Солодкість овочу вигідно підкреслюють солоні інгредієнти: фета, бринза, оселедець, каперси або квашені огірки. Також гурманам сподобається поєднання з різними фруктами: яблука, груші чи навіть апельсини.
  3. Роби цікавішою текстуру. Горіхи, насіння гарбуза або кунжут дадуть приємний хрускіт. Спробуй також підсмажені кубики хліба або грінки – вони зроблять простий буряковий салат більш ситним.
  4. Не бійся спецій і зелені. Кріп, петрушка, базилік, кінза, часник або трошки кмину допоможуть “розкрити” смак буряка. А для аромату можна додати кілька крапель кунжутної олії або тертий імбир.

Буряк – овоч, який вдало проявляє себе у найрізноманітніших комбінаціях: від солоного до солодкого, від ніжного до гострого. Варто лише трохи поекспериментувати – і навіть найпростіший салат заграє новими відтінками смаку. Додавай улюблені спеції, горіхи, зелень чи сир – і кожного разу матимеш нову версію знайомої страви.

Дар'я Шовгеня, авторка M Journal
116 записи

Про автора
Журналістка, копірайтерка, на порозі в SMM та майбутня психологиня. Люблю читати, писати та бути в курсі новин. Улюблені теми — ментальне здоров'я, дитяча психологія, саморозвиток, їжа, вино та подорожі. Встаю лише після третього дзвінка будильника, бо весь світ — театр.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Як зробити цукровий сироп для коктейлів

6 Хв
Дізнайся, як цукровий сироп змінює смак алкоголю у коктейлях і як приготувати його самостійно в домашніх умовах.
ПродуктиПоради та добірки

Насіння льону: користь та як правильно вживати

9 Хв
Розповідаємо, яка користь від насіння льону, як пити для шлунку та як заварювати для шлунка та інших цілей.
ПродуктиПоради та добірки

Як приготувати плов: 5 смачних рецептів

10 Хв
Розбираємо прості рецепти, як приготувати розсипчатий плов та даємо п’ять перевіренних простих рецептів.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Насіння льону: користь та як правильно вживати