Насіння льону: користь та як правильно вживати

9 Хв

Розповідаємо, яка користь від насіння льону, як пити для шлунку та як заварювати для шлунка та інших цілей.

Льон посівний — одна з найдавніших культур, яку людина вирощує вже тисячоліттями. Ця рослина походить із Середземноморського регіону й цінується не лише за свої волокна, з яких виготовляють міцну тканину, а й за надзвичайно поживне насіння. Сьогодні воно відоме у всьому світі як корисний харчовий продукт, що поєднує у собі високу енергетичну цінність і потужні лікувальні властивості.

В цій статті ти дізнаєшся, чим корисне насіння льону, чи можна його їсти сирим, як  заварювати та пити.

Також буде цікаво

Насіння льону: користь і шкода

На вигляд насіння льону має гладеньку, блискучу оболонку золотистого або темного коричневого відтінку, а на смак воно трохи горіхове. У невеликій зернинці поєднано жирні кислоти Омега-3, харчові волокна, що діють як пребіотики, та фенольні сполуки рослинного походження, тому цей продукт — це ще й антиоксидант. Таке поєднання робить льон необхідним елементом у раціоні для тих, хто дбає про збалансоване харчування і профілактику хронічних захворювань.

Якщо знати, як вживати насіння льону, воно допоможе нормалізувати рівень холестерину та цукру в крові, підтримуватиме роботу серця, травної та ендокринної систем, буде корисним для волосся та шкіри. Завдяки цьому його по праву вважають одним із найкорисніших продуктів рослинного походження. Детально розберемо, що “лікує” насіння льону.

Користь льону

Хоч насіння льону калорійність має доволі високу — близько 534 ккал на 100 г, — воно залишається дієтичним продуктом завдяки своїй поживній щільності. Усього кілька грамів продукту додають до раціону цінні Омега-3 кислоти, клітковину та білок. Крім цього, льон — це ефективне джерело вітамінів групи B, E, K, C та низки мікроелементів (магнію, міді, марганцю, фосфору, селену, цинку та заліза). Всі ці компоненти позитивно впливають на весь організм.

Для серцево-судинної системи. Одним із найвідоміших ефектів насіння льону є його здатність підтримувати здоров’я серця та судин. Основна діюча речовина, яка в цьому допомагає, — альфа-ліноленова кислота, представник сімейства омега-3 жирних кислот. Вона сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину, стабілізує тиск і запобігає утворенню тромбів. Також ця кислота є вихідним матеріалом для вироблення організмом ейкозаноїдів — сполук, що сприяють розширенню судин і покращують їх еластичність. Це допомагає зменшити ризик гіпертонії та інсульту. Важливо, що лляне насіння знижує тиск переважно у тих, у кого він підвищений. При цьому у людей із нормальним тиском він не падає до небезпечного низького рівня. Крім того, користь насіння льону у тому, що воно багате на фенольні сполуки — ферулову, галову, хлорогенову кислоти, а також лігнани, які мають потужні антиоксидантні властивості. Вони нейтралізують дію вільних радикалів, запобігаючи передчасному старінню клітин і розвитку запальних процесів. До речі, лігнани також чинять противірусну, антибактеріальну та імуномодулювальну дію, підтримують баланс мікрофлори кишківника й допомагають організму протистояти грибковим інфекціям. 

Користь льону

Для шлунку та кишківника. Корисний цей продукт і для шлунку й кишківника. Клітковина насіння льону стимулює перистальтику та водночас утворює слиз, що м’яко обволікає стінки шлунку й полегшує проходження їжі. Регулярне вживання навіть невеликої кількості меленого насіння допомагає усунути закрепи, нормалізувати мікрофлору та зменшити прояви синдрому подразненого кишківника. Завдяки обгортальним властивостям слизу цей продукт рекомендують при гастриті, при рефлюксі й виразковій хворобі. Відвар насіння льону знижує запалення, має бактерицидну дію та сприяє загоєнню слизових оболонок.

Для жінок та їх здоров’я. Для жінок користь льону полягає у фітоестрогенах, головним чином лігнанах, які регулюють гормональний баланс. Вони можуть пом’якшувати симптоми менопаузи, зокрема «припливи», перепади настрою, сухість шкіри і водночас знижувати ризик розвитку гормонозалежних пухлин молочної залози. Вживання 40 г подрібненого насіння льону на день може навіть діяти подібно до легкої замісної гормональної терапії (але обов’язково обговори це зі своїм лікарем). Також продукт допомагає зменшити больові відчуття в молочних залозах, які виникають на початку менструального циклу.

Для контролю ваги та метаболізму. Завдяки високому вмісту клітковини льон сприяє зниженню апетиту та підтримці стабільного рівня цукру в крові. Її розчинні волокна уповільнюють перетравлення й тим самим забезпечують тривале відчуття ситості, в цьому полягає користь льону для схуднення. Крім того, омега-3 кислоти зменшують запальні процеси та позитивно впливають на метаболізм жирів, що підтримує нормальну роботу печінки й сприяє природному спалюванню жиру.

Для нервової системи. Завдяки вітамінам групи B та магнію льон підтримує нервову рівновагу, знижує втому та сприяє нормалізації сну.

Норма вживання льону

Норма вживання льону

Для дорослої людини середньої ваги оптимальна добова порція насіння льону у складі збалансованого раціону — близько 24 г, це приблизно 2 столові ложки. Деякі дієтологи дозволяють поступово підвищувати дозу до 40 г на день, проте новачкам варто починати з маленької кількості — наприклад, з чайної ложки, щоб оцінити реакцію організму і тільки потім збільшувати порцію.

Насіння льону можна вводити і в дитячий раціон для збагачення його корисними речовинами, дозування залежать від віку: 

  • до 1 року (у вигляді відвару або настою) — 10 крапель за один прийом;
  • від 1 до 3 років — ½ чайної ложки меленого насіння;
  • від 3 до 7 років — 1 чайна ложка меленого насіння;
  • від 7 років і підліткам — 1 столова ложка меленого насіння.

Проте, оптимальну дозу для конкретної дитини краще обговорити з педіатром, адже багато фахівців радять починати давати льон дітям тільки з 3 років. 

Питання вживання льону під час вагітності та лактації досі обговорюється серед медиків. З одного боку, фолієва кислота, фосфор, кальцій і калій необхідні для матері та малюка, а також є потенційна користь у налагодженні роботи ШКТ і боротьбі з окиснювальним стресом, який може підвищувати ризик ускладнень. З іншого — насіння льону може впливати на гормональний баланс, особливо на ранніх термінах вагітності, що потенційно може бути небезпечним. Тому перед включенням льону у раціон вагітної чи годуючої жінки краще проконсультуватися з лікарем.

Шкода та протипоказання

Насіння льону є безпечним продуктом за умови правильного вживання. Проте надмірне споживання може спричинити неприємні побічні ефекти: здуття живота, метеоризм, біль у животі, нудоту, запори або діарею. Важливо під час прийому льону підтримувати достатній рівень рідини в організмі.

Насіння льону протипоказання

Як майже кожен продукт, льон варто вживати з обережністю, залежно від стану здоров’я:

  1. При панкреатиті та холециститі. Олія та насіння важко перетравлюються, тому надмірне вживання може навантажувати печінку.
  2. Жовчнокам’яна та сечокам’яна хвороби. Через жовчогінну дію льону можливе загострення каменів.
  3. Непрохідність кишківника. Надмірна кількість продукту здатна погіршити стан; 
  4. При гінекологічних захворюваннях, таких як ендометрит, міома, фіброміома, полікістоз яєчників; при гіпертонії та цукровому діабеті. Льон впливає на згортання крові. 
  5. При злоякісних пухлинах молочної залози. Якщо вони естрогенозвлежні, насіння льону може сприяти росту утворення.
  6. При прийомі гормональних препаратів. Льон може вплинути на їхню дію.

Втім, щоб знати, як правильно пити льон саме тобі, варто проконсультуватися з лікарем.

Як вживати насіння льону і відвар

Як вживати насіння льону і відвар

Є багато способів, як вживати насіння льону: посипати ним випічку чи салат, прикрасити зернятками напій тощо. Проте, в таких випадках варто його додавати в мінімальних кількостях. 

Сире насіння льону містить омега-3, вітаміни, мінерали та клітковину. Проте через лінамарин воно може бути шкідливим та навіть викликати алергію. Тому, якщо ти цікавишся, як їсти насіння льону сирим, важливо замочувати його на кілька годин у воді. Це для того, щоб утворився слиз і зменшилася токсичність, а краще — перед тим, як заварювати льон, молоти його. Так він засвоюється швидше і безпечніше, а користь буде максимальною. 

Як подрібнити насіння льону

Найзручніше використовувати кавомолку. Невелику порцію насіння перемелюють безпосередньо перед вживанням, щоб зберегти омега-3 жирні кислоти. Для більших обсягів підійде блендер, особливо якщо збираєшся додавати насіння у смузі або каші. Можна скористатися класичним ручним методом — ступою з товкачем, але це зручно для зовсім малих порцій. Насіння також варто попередньо замочити на 1-2 години, а потім подрібнити. 

Як вживати насіння льону мелене

Його можна додавати в каші, супи, смузі та йогурти. До речі, одне з найкорисніших поєднань для щоденного вживання — кефір з льоном, адже він містить пробіотики, які додатково підтримують мікрофлору кишківника. Таку суміш можна пити навіть натщесерце. Для цього потрібно змішати мелений льон з кефіром і дати постояти 5-10 хвилин. Це зручний спосіб, адже подрібнене насіння не потрібно замочувати кілька годин.

Відвар льону: користь і шкода

Відвар льону вважається одним із найлегших для шлунку способів вживання цього насіння, його навіть можна використовувати для очищення організму та заспокоєння шлунку.  

Як заварити льон для шлунку покроково:

Крок 1
Перед тим, як варити льон при гастриті, його варто перемолоти, щоб організм краще засвоював корисні речовини. 

Крок 2
2 столові ложки насіння залий склянкою холодної води, доведи до слабкого кипіння і вари 10 хвилин на маленькому вогні. 

Крок 3
Накрий каструлю кришкою та залиш на 30-60 хвилин, щоб насіння віддало слиз. 

Крок 4
Проціди відвар через сито або марлю, щоб позбутися залишків насіння. 


Як правильно пити льон?

Відвар потрібно пити теплим за 30 хвилин до їжі 3 рази на день:

  • дорослим і дітям старше 14 років — по ¼ склянки;
  • дітям 12-14 років — по 2 ст. л;
  • дітям 7-12 років — по 1 ст. л;
  • дітям 3-7 років — по 1 дес. л.

Так його пʼють у профілактичних цілях, але, якщо ти хочеш включити відвар у своє лікування, краще порадитись з фахівцем щодо порції.

Як зберігати льон

Як зберігати льон

Насіння льону найкраще зберігати у герметичній упаковці або контейнері в сухому, прохолодному місці, захищеному від прямого сонячного світла та вологи. Ідеально підходять скляні банки або металеві коробки з кришкою. Температура зберігання не повинна перевищувати 30°С. 

Важливо пам’ятати, що мелене насіння краще використовувати відразу, оскільки при тривалому зберіганні омега-3 швидко окиснюються. Проте, якщо залишилося трохи льону після вживання, а викидати не хочеться, його можна зберігати в холодильнику в герметичній ємності, щоб захистити його від повітря та світла, 1-2 місяці. Тоді важливо стежити за запахом і смаком: поява гіркоти або неприємного аромату означає, що насіння зіпсувалося.


Отже, тепер, коли ти знаєш, як правильно пити льон, можна безпечно та ефективно використовувати його для покращення загального самопочуття. Пам’ятай, що регулярність і помірність — ключ до максимальної користі від цього продукту.

Бажаємо здоров’я!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
140 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Як приготувати плов: 5 смачних рецептів

10 Хв
Розбираємо прості рецепти, як приготувати розсипчатий плов та даємо п’ять перевіренних простих рецептів.
ПродуктиКондитерські вироби

Чизкейк: 4 рецепти в домашніх умовах

8 Хв
Розповідаємо, як зробити класичний чизкейк: рецепт, перевірений роками, та інші його версії.
ПродуктиПоради та добірки

Салат Мімоза: 5 рецептів від класики до оригінальних

6 Хв
Розповідаємо, як приготувати смачний салат «Мімоза» в різних варіаціях: з сардиною, з тунцем, з куркою чи навіть з яблуком.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Як приготувати плов: 5 смачних рецептів