Смачна сирна запіканка: 5 рецептів

8 Хв

Розповідаємо, як приготувати пишну сирну запіканку в солодкому та солоному варіанті, а також ділимось лайфхаками, щоб вона не осідала.

Здається, найулюбленіший сніданок для дітлахів у всі часи — сирна запіканка. Та будемо чесними, й дорослі від такої смакоти ніколи ще не відмовлялися. Взагалі, це ідеальна страва для сніданку, вечері й простого перекусу. Якщо ж ти досі думала, що домашня сирна запіканка — це щось одноманітне, то ця стаття змінить твоє уявлення.Ми підібрали п’ять різних варіантів приготування. Тут ти знайдеш і дієтичний, і класичний рецепт, а також той, що обов’язково сподобається малечі. Буде й відповідь на розповсюджене питання, чому осідає сирна запіканка. З нього і почнемо.

Також буде цікаво

Чому сирна запіканка осідає

Чому сирна запіканка осідає

Мабуть, героїнею цієї класичної кулінарної драми хоч раз ставала кожна господиня: запіканка була пишна, гарна, а потім — плюх — і осіла. І це не вроки, і не барабашка. Є  цілком об’єктивні причини, чому так трапляється, і перевірені способи, як цього уникнути.

Отже, на питання, чому падає домашня сирна запіканка, є декілька відповідей:

  • Різкий перепад температури. Якщо зарано відкрити духовку, або витягти десерт одразу, замість дати постояти у ній хвилин 10 після вимкнення, запіканка «злякається» і впаде.
  • Надто рідке тісто. Забагато яєць, сметани або недостатньо стабілізаторів (манки, крохмалю).
  • Неправильне збивання. Якщо яйця збити надто сильно, у їхній масі утворюється багато повітря, яке потім виходить, а запіканка втрачає форму, як надувна кулька, що лопнула.
  • Недостатньо часу на стабілізацію (за прикладом холодцю). Якщо не дати десерту вистигнути хоча б 20 хвилин, він при розрізанні опаде, а то й просто розвалиться. Смак, звичайно, не зміниться, але вигляд буде кепський.

Тепер, коли тобі відомі причини цієї неприємності, зможеш й сама розказати, що робити, щоб сирна запіканка не падала. Але на екстрений випадок, сформулюємо ці правила окремо:

  1. Слідкуй за температурною стабільністю. Не відкривай дверцята раніше, ніж за 30–35 хвилин з початку випікання, охолоджуй щонайменше по 10 хвилин у вимкненій духовці, потім на столі.
  2. Додавай потрібну кількість стабілізатора, або за рецептом, або, якщо хочеш запіканку без манки, з розрахунку 2–3 столові ложки крохмалю (краще кукурудзяного) на кожні 500 г сиру.
  3. Яйця збивай до однорідності, але не до стійкої піни, як для меренги, наприклад. Рідина має стати приємного світло-жовтого кольору, а всі сухі інгредієнти повністю розчинитися.
  4. Сир перетирай або перебивай блендером до кремоподібної консистенції. Його часточки стануть максимально легкими, не обтяжуватимуть поверхню запіканки.
  5. Використовуй невисоку форму, випікай на температурі 170–180°C на середньому рівні духовки.
  6. Пам’ятай про охолодження. Якщо бажаєш ідеального результату, після повного вистигання постав десерт на одну годину у холодильник. Потім окремі шматочки можна розігрівати у мікрохвильовці, і вони не розвалюються.

Правила прості, але працюють лише всі в комплексі. Нехтування хоч чимось з перерахованого перекреслить можливість хепіенду у цьому кулінарному шоу.

Пишна сирна запіканка в духовці з манкою і сметаною

Пишна сирна запіканка в духовці з манкою і сметаною

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 180 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 60 хвилин

Ця пишна сирна запіканка в духовці класичний рецепт з родзинками. Якщо шукаєш, як готували в садочку, аби зробити те саме для своїх дітей — ти знайшла.

Інгредієнти:

  • сир 9% — 500 г;
  • манка — 3 ст. л;
  • сметана — 2 ст. л;
  • яйця — 3 шт.;
  • цукор — 3–4 ст. л;
  • ванілін — на кінчику ножа;
  • сіль — ½ ч. л;
  • родзинки — 50 г;
  • вершкове масло — для форми;
  • манка — для присипки форми.

План приготування пишної сирної запіканки в духовці:

  1. Перетри сир через сито або збий блендером до однорідної текстури — це основа пухкої сирної запіканки.
  2. Збий яйця з цукром, сіллю та ваніліном до світлої маси рівномірного кольору, але не до піни.
  3. Родзинки залий окропом на 5 хвилин, потім ретельно обсуши та додай до тіста.
  4. Форму змасти вершковим маслом та присип манкою. Вилий тісто, розрівняй.
  5. Випікай в духовці при 180°C приблизно 40 хв. Перші 30 хвилин не відкривай дверцята, аби запіканка не осіла.
  6. Дай десерту охолонути у вимкненій духовці 10 хвилин, та ще стільки ж просто на столі. 

Ідеальна подача — теплою зі сметаною, варенням або згущеним молоком. Якщо готуєш для дітей, тісто може бути з яблуком чи з бананом. Для діабетиків замість цукру візьми еритрит або стевію. Якщо хочеш сирну запіканку без манки, то заміни її двома столовими ложками кукурудзяного крохмалю. Можна за цим рецептом готувати й на сковороді під кришкою на мінімальному вогні приблизно 25 хвилин, а також в аерогрилі — 30 хв при 180°C, у формі з фольгою.

Проста сирна запіканка з манкою нашвидкуруч

Проста сирна запіканка з манкою нашвидкуруч

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 170 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 10 хвилин підготовка 25 — випікання

Ця проста сирна запіканка з манкою — ідеальний варіант, коли треба щось швиденько приготувати до чаю, або на сніданок. Рецепт без сметани, але десерт при цьому геть не втрачає пухкості.

Інгредієнти:

  • сир — 400 г;
  • манка — 2 ст. л;
  • яйця — 2 шт.;
  • цукор — 2 ст. л;
  • ванілін — щіпка;
  • сіль — щіпка;
  • вершкове масло — для форми.

План приготування простої сирної запіканки з манкою:

  1. Збий яйця з цукром, ваніліном та сіллю. Можна це робити просто вінчиком, а не міксером. Головне, щоб сухі складники повністю розчинилися, й маса стала світлого рівномірного кольору.
  2. Додай сир, манку та перемішай все разом до однорідності.
  3. Залиш тісто на 10 хвилин, щоб манка набухла.
  4. Форму або сковорідку змасти маслом та вилий тісто.
  5. Випікай або у духовці при 180°C, або на сковороді під закритою кришкою на найменшому нагріві.

Тут яйця можна замінити, якщо треба, однією ложкою крохмалю. Подавати слід теплою з солодкими соусами, фруктовим пюре або свіжими плодами за сезоном.

Сирна запіканка в мультиварці

Сирна запіканка в мультиварці

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 15 хвилин підготовка 50 — випікання

Якщо в тебе є програма випікання, сирна запіканка в мультиварці — це ідеальний варіант, дуже зручно та смачно. Вона ніколи не осяде, і не треба перевіряти готовність. Пропонуємо трошки змінити класичний рецепт та зробити дієтичний десерт без цукру та з оригінальними складниками — какао та маком.

Інгредієнти:

  • сир — 500 г;
  • банан — 1 великий;
  • яйця — 2 шт.;
  • манка — 2 ст. л;
  • мак — 1 ст. л;
  • какао — 1 ч. л;
  • мед — 2 ст. л або й зовсім без підсолоджувачів для діабетиків;
  • олія — 1 ч. л для змащення чаші.

План приготування домашньої сирної запіканки в мультиварці:

  1. Збий яйця з медом або без нього. Має утворитися рідина світлого однорідного кольору.
  2. Банан розімни, змішай з сиром, какао, манкою та маком, додай до яєць.
  3. Все ретельно перемішай та залиш на 10 хвилин.
  4. Чашу змасти олією, вилий тісто та розрівняй.
  5. Випікай на програмі або приблизно 50 хвилин.

Після закінчення готування, вимкни мультиварку, щоб не почав працювати режим підігріву, та потримай десерт в середині хвилин 15–20. Він і охолоне, й не розвалиться, коли перекладатимеш на тарілку. Подавати можна з фруктами, йогуртом. Запити смачно мигдальним або кокосовим молоком. Ще одна хитрість: у цьому рецепті яйця можна замінити однією столовою ложкою молотого лляного насіння, змішаного з трьома столовими ложками теплої води.

Гарбузово-сирна запіканка

Гарбузово-сирна запіканка

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 150 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: (без запікання гарбуза) 10 хвилин підготовка 35 — випікання

Це дуже оригінальна солона гарбузово-сирна запіканка. Страва ніжна, пишна, без манки, але з крохмалем — просто тане в роті. Для поціновувачів незвичних сполучень — груша, яку можна додати в тісто, або подавати свіжою.

Інгредієнти:

  • сир — 400 г;
  • гарбуз — 200 г (пюре);
  • яйця — 2 шт.;
  • крохмаль — 2 ст. л;
  • сіль — ½ ч. л;
  • груша — 1 шт.;
  • вершкове масло — для форми.

План приготування гарбузово-сирної запіканки:

  1. Гарбуз розріж навпіл або й на менші шматки, видали насіння. Запікай при температурі 180°C. На великі частки піде 40–60 хвилин, на кубики 2–3 см — 20–25 хвилин. Натертий запечеться хвилин за 15, але він карамелізується й більше підійде для якоїсь начинки, аніж в тісто.
  2. З готового гарбуза зроби пюре блендером або через м’ясорубку.
  3. Яйця збий з сіллю, щоб утворилася рідина рівномірно світлого кольору, але не піна.
  4. З’єднай усі згадані інгредієнти та перемішай до однорідності.
  5. Якщо вирішиш робити тісто з грушею — саме час нарізати її тонкою соломкою або дрібними кубиками.
  6. Форму змасти вершковим маслом, вилий тісто, розрівняй та випікай при 180°C приблизно 40 хвилин, а в аерогрилі — десь 35.

Сирну запіканку з гарбузом важливо не пересушити, інакше буде вже не той ефект. Подавати цей ароматний наїдок смачно з фетою або бринзою. Добре підкреслять смак йогурт чи вершковий соус.

Найсмачніша сирна запіканка з яблуками в духовці

Найсмачніша сирна запіканка з яблуками в духовці

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин підготовка 40 — випікання

Найсмачніша сирна запіканка з яблуками для тих, хто хоче щось ніжне та вишукане. Вона без цукру, манки, без яєць, тому підійде й для діабетиків.

 Інгредієнти:

  • сир (9% або домашній) — 500 г;
  • яблука (кисло-солодкі) — 2 шт.;
  • родзинки — 50 г;
  • кукурудзяний крохмаль — 2,5 ст. л;
  • мед або еритрит — 2–3 ст. л;
  • ванілін — щіпка;
  • кориця — ½ ч. л;
  • вершкове масло — 1 ч. л. (для яблук);
  • олія — для форми;
  • панірувальні сухарі — для присипки форми.

План приготування найсмачнішої сирної запіканки з яблуками:

  1. Яблука почисть від шкірки, видали серцевину, наріж кубиками.
  2. На розігріту сковорідку поклади вершкове масло, додай фрукти, одну столову ложку меду та корицю. Томи 5–7 хвилин до появи м’якої карамелі.
  3. Сир перетри або збий до кремової текстури, додай підсолоджувач, ванілін, крохмаль, родзинки.
  4. З’єднай дві отримані субстанції та ретельно, але акуратно перемішай.
  5. Форму змасти олією, присип сухарями, вилий тісто та розрівняй.
  6. Випікай до золотистої скоринки при 180°C приблизно 40 хв. Відкрити для перевірки можеш не раніше ніж за пів години, або десерт не осів.

Смачна сирна запіканка з яблуками готова до вживання не одразу, а після охолодження: 10 хвилин у вимкненій духовці, ще стільки ж — на столі. Підкреслити смак можна грецьким йогуртом, фруктовим або ягідним пюре, свіжими плодами за сезоном. Смакує й холодною до чаю або кави, а дітям — з какао.


Сподіваємось, ці п’ять простих рецептів увійдуть у твій активний кулінарний арсенал, щоб ти в будь-який момент могла швидко приготувати смачну сирну запіканку для родини чи гостей, і вона в тебе ніколи не падала.

Avatar photo
71 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Картопля по-селянськи: в духовці, на сковороді, в аерогрилі

6 Хв
Розповыдаємо, як приготувати смачну картоплю по-селянськи в домашніх умовах з м’ясом, курячим філе або беконом.
ПродуктиКондитерські вироби

Торт Наполеон: три простих рецепти

7 Хв
Розповідаємо, як зробити торт “Наполеон” з заварним кремом в домашніх умовах та яка його приблизна калорійність.
ПродуктиПоради та добірки

Паста з морепродуктами: 5 рецептів в домашніх умовах 

8 Хв
Зібрали 5 смачних рецептів пасти з різними видами морепродуктів: з креветками, мідіями, гребінцями, морським коктейлем.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Картопля по-селянськи: в духовці, на сковороді, в аерогрилі