Розповідаємо, як приготувати смачну картоплю по-селянськи в домашніх умовах з м’ясом, курячим філе або беконом.
У цій статті:
Здається, кожна господиня знає простий рецепт картоплі по-селянськи. Але ця страва, як білий аркуш: пиши на ньому свою історію, додавай несподівані інгредієнти, експериментуй — і ніколи не помилишся. Це ідеальний варіант для сімейної вечері, святкового столу, барбекю і навіть у ланчбокс школяра годиться.
Картопля по-селянськи зі скоринкою ніколи не вийде з кулінарної моди. І, до речі, готують її не тільки на наших теренах. Ця страва популярна у Грузії та Польщі, в Німеччині, Франції, навіть на півдні США. Звичайно, у кожному регіоні свої особливі інгредієнти. Наприклад, грузини люблять з аджикою, кінзою та сулугуні, французи — з травами, але без м’яса. Американці готують картоплю по-селянськи на сніданок — і на пів дня ситі. А об’єднує всіх поціновувачів простота інгредієнтів, велика нарізка, смак та аромат часнику й приготування «для своїх».
Багато ресторанів подають цю страву і тим самим підкреслюють, що у них, як вдома. Підготували для тебе три рецепти від класичного до трошки крейзі — на будь-який випадок життя.
Печена картопля в духовці по-селянськи з м’ясом, грибами та сиром

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 180 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година 20 хвилин
Печена картопля в духовці по-селянськи — це простий рецепт, який найкраще смакує з м’ясистими свинячим ребрами та з грибами, а готувати зручніше в рукаві для запікання, без варки. І будь готова, що до тебе на кухню збіжаться навіть ті, хто «не голодний», адже перед таким ароматом ніхто не встоїть. Це затишна сімейна страва з ноткою ностальгії — таке саме готували наші мамусі та бабусі, коли ми ще були маленькі.
Інгредієнти:
- картопля (велика) — 1,2 кг;
- свинячі ребра — 600 г;
- гриби (печериці) — 300 г;
- твердий сир — 150 г;
- цибуля — 2 шт.;
- часник — 4 зубчики;
- олія — 2 ст. л;
- сіль — 1 ч. л;
- перець чорний — 0,5 ч. л;
- паприка — 1 ч. л;
- сухі трави (розмарин, чебрець) — 1 ч. л.
План приготування:
- Ребра наріж порційними шматками, натри сіллю, перцем, паприкою, травами. Залиш на 30 хвилин промаринуватися, можна під гнітом.
- Картоплю ретельно помий, бажано зі щіточкою. Наріж її великими шматками, гриби — слайсами, цибулю — напівкільцями, часник подрібни, як тобі зручно.
- У великій мисці змішай усі овочі, м’ясо, додай сіль, залишки спецій, олію та перемішай.
- Виклади все у рукав для запікання та зав’яжи з обох кінців.
- Запікай в духовці при 190°C 1 годину.
- За 10 хвилин до готовності розріж рукав, притруси страву тертим сиром та залиш до утворення золотистої скоринки.
Подавай порційно, додай для естетики та смаку мілко нарізану зелень, і може чарочку горілочки (але дотримуйся відповідального споживання). Ще простіший, але не менш смачний варіант — печена картопля в духовці по-селянськи просто з салом або з куркою. Роби все так само, і не страшно, якщо немає грибів — буде цілковито класичний варіант. І рукав не обов’язковий: годиться звичайне деко, накрите кришкою, фольгою або папером для запікання.
Молода картопля по-селянськи на сковороді з часником та курячим філе

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 40 хвилин
Найсмачніше за цим рецептом виходить готувати з молодою картоплею. Це, звичайно, сезонна страва, але той випадок, коли виходить одночасно й дуже по-домашньому, й швидко, й без духовки. Щоб отримати золотисту скоринку, використай крохмаль, і краще кукурудзяний. Під цю смакоту можна влаштувати цілу вечірку відкриття літнього сезону. Втім, картопля сюди годиться будь-яка, тому й свято може бути, коли захочеш. Або не свято, а затишні посиденьки у родинному колі. Але давай все покроково.
Інгредієнти:
- молода картопля — 800 г;
- куряче філе — 400 г;
- крохмаль — 1 ст. л;
- часник — 3 зубчики;
- олія — 3 ст. л;
- сіль — 0,5 ч. л;
- перець — за смаком;
- зелень — для подачі.
План приготування картоплі по-селянськи на сковороді без шкірки:
- Картоплю почисть від шкірки, поріж на четвертинки або половинки, а якщо вона дуже дрібна, залиш, як є. Ретельно обсуши.
- Філе наріж кубиками і теж позбався зайвої вологи.
- Змішай картоплю з крохмалем та відправ на розігріту з олією сковорідку. Смаж приблизно 15 хвилин до появи золотистої скоринки.
- Поклади філе, перемішай та смаж до готовності. Зауваж, що це м’ясо дуже ніжне, його легко пересушити, тому пильнуй цей момент.
- Коли курятина змінить колір, додай сіль, перець та подрібнений часник або часниковий порошок з розрахунку, що ¼ чайної ложки — це один зубчик свіжого.
Готувати можна молоду картоплю по-селянськи на сковороді, в мультипечі, мультиварці і в духовці з часником та травами. Подається вона гарячою порційно або на загальному блюді. Притруси свіжою, дрібно порубленою зеленню. Буде ще смачніше, якщо золотисті шматочки картопельки та курятинки супроводити ковточком томатного соку.
Картопля по-селянськи зі скоринкою в аерогрилі з беконом, карамелізованою цибулею і гірчично-медовим маринадом

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 185 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин
Аерогриль завжди робить свою справу на відмінно: усе підрум’янене, ароматне і, найголовніше, без зайвого жиру, а значить калорійністю можна не перейматися. Готова до справжньої гастрономічної пригоди? Хрусткий бекон, солодка цибуля, гірчиця — це тобі не банальна пюрешка, а справжній гурманський витвір — запечена картопля по-селянськи зі скоринкою та політом фантазії.
Інгредієнти:
- картопля (звичайна, середнього розміру) — 1 кг;
- бекон — 150 г;
- цибуля ріпчаста — 2 великі;
- мед — 1,5 ст. л;
- гірчиця зерниста — 1 ст. л;
- олія — 2 ст. л;
- вершкове масло — 1 ст. л;
- сіль — ½ ч. л;
- перець чорний — на смак;
- паприка — ½ ч. л;
- насіння соняшника або гарбуза — 2 ст. л;
- часник — 2 зубчики (або ½ ч. л. порошку).
План приготування картоплі по-селянськи в аерогрилі:
- Картоплю помий, почисть, наріж великими шматочками. За допомогою паперового рушника ретельно позбався зайвої вологи.
- Змішай мед, гірчицю, олію, часник, паприку, сіль, перець. Обваляй у цьому маринаді картоплю та залиш на 20 хвилин.
- Цибулю почисть та наріж кільцями.
- На сковороді розігрій вершкове масло, додай в нього цибулю та смаж на середньому вогні 10–15 хвилин, постійно помішуючи. Дрібка солі витягне зайву вологу та прискорить процес. Наприкінці додай пів чайної ложки меду.
- Бекон тоненько наріж та підсуши на сухій сковороді.
- У кошик аерогриля виклади картоплю та запікай 200°C 30–35 хв, періодично помішуючи.
- За п’ять хвилин до кінця готування картоплі по-селянськи в аерогрилі додай зверху карамелізовану цибулю, бекон, насіння та вже не перемішуй й не накривай, щоб скоринка від маринаду добре схопилася.
Це дуже оригінальний та одночасно простий рецепт. Подавай цю картоплю по-селянськи зі скоринкою гарячою у глибоких мисках. Найкраще смакуватиме з квашеними овочами або тоненькими скибочками яблука та груші. І, знаєш, за бажання можна й келишок крафтового пива.
Обов’язково забирай статтю у закладки, тоді твій кулінарний арсенал страв з картоплі буде різноманітним, й не доведеться кожен раз надовго замислюватися, що приготувати родині на вечерю.