Зібрали 5 смачних рецептів пасти з різними видами морепродуктів: з креветками, мідіями, гребінцями, морським коктейлем.
У цій статті:
Коли хочеться чогось надзвичайно смачного, але дуже легкого, найкращий вибір — паста з морепродуктами. Одразу відчуваєш середземноморський вайб: оцю приємну розслабленість, легкість буття, сонячність, природність. А ще неодмінно вишуканий смак життя. І це, зауваж, незалежно від пори року за твоїм вікном та географічного місцеперебування. Зібрали для тебе кілька рецептів та практичних порад.
Паста з креветками у вершковому соусі, рецепт

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 180 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин
Італійська паста з креветками — це перевірений та смачний рецепт, який швидко готується й виглядає привабливо. Витрачаєш мінімум часу, а отримуєш ресторанну страву, якою не соромно й раптових гостей частувати з келихом вина.
Інгредієнти:
- італійська паста спагеті — 500 г;
- креветки (очищені, тигрові або звичайні) — 300 г;
- Вершки 30–33% — 200 мл;
- часник — 3 зубчики;
- олія — 2 ст. л;
- пармезан — 50 г;
- сіль, чорний перець — на смак;
- свіжа петрушка — для подачі.
План приготування:
- У великій каструлі відвари пасту. Бери 1 літр води на кожні 100 г макаронів. Готуй до стану аль-денте, тобто на одну хвилину менше, ніж вказано на упаковці, приблизно 6–7 хвилин. Відкинь на друшляк.
- Підготуй креветки. Заморожені розморозь. Свіжі звільни від панцирів та підсмаж до золотистого кольору.
- Часник почисть та подрібни.
- Розігрій сковорідку з олією, вкинь часник та підсмаж до золотистого кольору.
- Додай креветки і смаж все разом, якщо варені — 1–2 хвилини, свіжі — 4–5 хвилин.
- Влий вершки, доведи до кипіння, стиш вогонь та тушкуй соус ще 3–4 хвилини.
- Пармезан натри на дрібну тертку.
- Виклади у сковорідку спагеті, притруси пармезаном, перцем та петрушкою, перемішай й тушкуй ще 1 хвилину.
Паста з креветками подається гарячою у глибоких тарілках. Щипцями виклади на центр спагеті у формі гнізда, а креветки розмісти зверху, щоб їх було видно. Можна додати легкий цитрусовий штрих тонким лимонним слайсом або дрібкою цедри. Смак підкреслить сухе біле вино або газована вода з лимоном. А ще спробуй пасту з креветками у томатному соусі замість вершків. Креветки зі шпинатом і чері — ще один чудовий варіант. Нарізаний шпинат додай на сковорідку у пункті плану 5, а помідорками прикрась подачу.
Рецепт: паста з мідіями в томатному соусі

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 30 хвилин
Паста з мідіями в томатному соусі, якщо хочеш без вершків. Насичена овочева основа, глибокий смак та пікантні акценти завдяки вину і табаско — ось що іноді необхідно для насолоди.
Інгредієнти:
- лінгвіні або тальятеле — 400 г;
- мідії очищені, заморожені або свіжі — 500 г;
- помідори у власному соку — 500 мл;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- селера стеблова — 1 шт.;
- часник — 4 зубчики;
- оливкова олія — 3 ст. л;
- біле сухе вино — 100 мл;
- табаско або чилі — 1 ч. л;
- сіль морська — 1 ч. л;
- пармезан — 30 г;
- свіжий базилік або петрушка — для подачі.
План приготування:
- Звари пасту до стану аль-денте, приблизно 7–8 хвилин.
- Овочі помий, почисть. Цибулю та селеру наріж дрібними кубиками, часник подрібни, моркву натри на тертку.
- Розігрій велику сковороду з олією, та підсмаж овочі до м’якості — 5–7 хвилин.
- Додай помідори у власному соку, табаско, сіль. Влий вино. Тушкуй на середньому вогні до загустіння, приблизно 10 хвилин.
- Додай розморожені або свіжі мідії.
- З готової пасти зціди воду, залишивши приблизно 50 мл для соусу.
- З’єднай усе разом, перемішай та прогрій ще 1–2 хвилини.
Під час подачі паста з мідіями в томатному соусі має ефектний вигляд на великій пласкій тарілці. Щипцями викладай її на центр, зверху мідії та листочки базиліку й петрушки. Притруси все тертим пармезаном. Не зіпсує смаку келих білого вина або лимонна вода з м’ятою. А ще смачна паста з мідіями у вершковому соусі, як у попередньому рецепті.
Паста з морським коктейлем

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 160 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 30 хвилин
Обов’язково спробуй цей яскравий та ароматний рецепт пасти з морським коктейлем
- італійська паста спагеті або лінгвіне — 400 г;
- морський коктейль (заморожений) — 500 г;
- помідори чері — 200 г;
- часник — 2–3 зубчики;
- перець чилі (свіжий або сушений) — 1 шт. або ½ ч. л;
- біле сухе вино — 100 мл;
- оливкова олія — 2–3 ст. л;
- сіль, чорний перець — на смак;
- вершкове масло — 20 г;
- базилік або петрушка — для подачі.
План приготування:
- Пасту звари до стану аль-денте. Залиш приблизно пів склянки рідини, решту злий.
- Морський коктейль розморозь, промий, обсуши. Якщо є великі шматки, розріж.
- На великій розігрітій з олією сковороді підсмаж до появи аромату 30–40 секунд часник та чилі.
- Помідори чері цілі або половинками додай на пательню та обсмажуй 3–5 хвилин до м’якості.
- Додай морський коктейль та смаж 2–3 хвилини.
- Влий вино та тушкуй на сильному вогні 4–5 хвилин поки не випарується рідина.
- Виклади у сковорідку готову пасту, додай вершкове масло, сіль та перець, перемішай і прогрій 1–2 хвилини.
Паста з морським коктейлем подається у глибокій тарілці. Прикрась її базиліком та петрушкою, додай помідорки чері для яскравого акценту. Дуже смачно, якщо у супровід подати томатний сік з краплею табаско та лимоном.
Паста з гребінцями

🍽️ Кількість порцій: 2
✔️ Енергетична цінність: 170 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин
Паста з гребінцями — ще один супершвидкий рецепт з акцентом на трав’яний аромат, цитрусову свіжість та легкість без важких соусів. Спробуй, і отримаєш чистий смак морепродуктів та оливкової олії — суцільну насолоду.
Інгредієнти:
- італійська паста лінгвіні або фетучіні — 160 г;
- морські гребінці — 200 г;
- часник — 2 зубчики;
- оливкова олія — 2 ст. л;
- цедра лимона — ½ ч. л;
- сік лимона — 1 ст. л:
- свіжа петрушка — 1 ст. л;
- сіль, чорний перець — на смак;
- чилі пластівці — щіпка.
План приготування:
- Пасту трошки не довари, 2–3 ложки рідини зціди у склянку, решту вилий геть.
- Гребінці промий, обсуши, якщо невеличкі, залиш цілими або поріж навпіл.
- На сковороді розігрій оливкову олію та підсмаж подрібнений часник і пластівці чилі.
- Гребінці обсмаж з кожного боку по 1–2 хвилини до золотистості. Але пильнуй, щоб не пересмажити, вони мають залишитися ніжними. Посоли та поперчи.
- Додай цедру та сік лимона й рідину від макаронів, перемішай, прогрій.
- Щипцями розмісти гребінці під бортиком пательні, а пасту виклади на середину, додай до неї петрушку, сіль та перець й обережно перемішай.
На підігріту тарілку викладай пасту з гребінцями гніздом. Італійці їдять цю страву з ароматною фокачею та келихом ігристого або рожевого вина.
Рецепт: італійська паста з морепродуктами

🍽️ Кількість порцій: 2 щедрі
✔️ Енергетична цінність: 180 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 25 хвилин
Для цього рецепту підійдуть будь-які морепродукти — кальмари, восьминоги, каракатиці, морські равлики й навіть устриці чи заморожені залишки різних наборів з холодильника. Головне — правильно їх обробити. А чорні спагеті додадуть твоїй трапезі нотку витонченості.
Інгредієнти:
- чорні спагеті — 180 г;
- морепродукти (на твій вибір або можливості) — 300–350 г;
- часник — 2–3 зубчики;
- оливкова олія — 2 ст. л;
- біле сухе вино — 50 мл;
- вершки 30–35% — 100 мл;
- цедра лимона — ½ ч. л;
- сік лимона — 1 ч. л;
- сіль, чорний перець — на смак;
- пармезан — 20 г;
- свіжий чебрець або петрушка — для подачі
Паста з морепродуктами готується за таким планом:
- Чорні спагеті варяться трошки довше, до потрібного тобі стану аль-денте приблизно 9–10 хвилин. Не забудь залишити декілька ложок рідини для соусу, як відкидатимеш їх на друшляк.
- Підготуй морепродукти: розморозь, помий, просуши, наріж шматками однакового розміру.
- Розігрій сковорідку з олією, 30 секунд підсмаж подрібнений часник.
- Додай морепродукти, готуй 2–3 хвилини, поки вони не змінять колір.
- Влий вино й чекай 1–2 хвилини, поки не випарується рідина
- Додай вершки, цедру та лимон, тушкуй ще 2 хвилини.
- З’єднай все разом, ретельно перемішай та прогрій ще 1–2 хвилини.
Подавай пасту гарячою, присип пармезаном та зеленню. Декілька крапель олії нададуть страві ще апетитнішого вигляду. Тарілка вийде дуже ефектною: чорні макарони + морепродукти усіх відтінків рожевого + зелень.
Лови кілька загальних порад щодо готування дарів моря:
- Готуй або дуже швидко (2–3 хвилини), або дуже довго (40 хвилин і більше). Через те що білок у цих продуктах згортається дуже швидко, отримаєш «гуму», коли пересмажиш, і лише довге тушкування поверне ніжність.
- Щоб зберегти текстуру, розморожуй морепродукти правильно: або в холодильнику, або у підсоленій холодній воді.
- Воду для варіння мідій чи гребінців не соли, вони й так вже солоні, краще додай ароматну травичку, чебрець, лавровий лист, перець горошком.
І ще трошки кулінарної магії наприкінці. До кальмарів та креветок підійде несподіване, але дуже ефектне сполучення кокосової олії, часнику та кориці. Мускатний горіх додасть глибини вершковому соусу, і особливо це смачно буде з гребінцями. Окрім традиційних цитрусових смак морепродуктів добре підкреслять ананас, папая, манго з тропічних пропозицій, а з наших — кисле зелене яблуко, груша, особливо з горіхами та сиром, зерна гранату.