5 рецептів зі шпинатом: млинці, пиріг, омлет, паста, смузі

8 Хв

Зібрали ідеї смачних рецептів зі шпинатом, щоб ти легко приготувала смачні страви на сніданок чи обід. 

Якщо ти ще не додала у меню страви зі шпинату, ця стаття стане в пригоді. Знайдеш в ній класні ідеї, що можна приготувати з цього корисного листового овочу. А на початку лови трошки цікавої інформації. Науковці з Rush University Medical Center (Чикаго, США) виявили, що ті, хто вживає хоча б одну порцію шпинату на день, демонструють когнітивні показники, характерні людям, молодшим на 7,5 років. У середньовічній Європі ця зелень вважалася елітарною та вирощувалася лише у монастирських садах для столу найвищої знаті. 

Існують три види шпинату: гладколистий, напівзморшкуватий та кучерявий, і кожен має свої переваги в кулінарії. А ще його можна додавати навіть у солодкі страви як натуральний барвник. І це, до речі, родич не капусти, як багато хто вважає, а буряка, і належить він до родини амарантових. 

Додавай рецепти зі шпинатом у збереженій роби своє меню різноманітним та поживним.

Також буде цікаво

Користь шпинату та як її максимально зберегти у стравах

Користь шпинату та як її максимально зберегти у стравах

Спеціально для тих, хто ще не переконався, що страви зі шпинату — це дуже корисно, додаємо промовисту таблицю, що демонструє кількість вітамінів та мінералів у 100 г шпинату та їхню середню добову потребу.

РечовинаКількість 
на 100 г
Добова нормаКористь
вітамін А (ретинол)2813 мкг900 мкгпідтримує зір, шкіру, імунітет
вітамін С28,1 мг75–90 мгмає антиоксидантний ефект, підтримує імунітету
вітамін K483 мкг90–120 мкгвпливає на згортання крові, зміцнює кістки
фолієва кислота (B9)194 мкг400 мкгживить мозок, підтримує роботу серця
вітамін B2 (рибофлавін)0,2 мг1,1–1,3 мгзабезпечує клітинний метаболізм, додає організму енергії
вітамін B60,2 мг1,3–1,7 мгпозитивно впливає на нервову систему
залізо2,7 мг8–18 мгполіпшує кровотворення
магній79 мг310–420 мгзміцнює м’язи та нерви
калій558 мг4700 мгрегулює рівень рідини в організмі, впливає на кров’яний тиск
кальцій99 мг1000–1300 мгкорисний для міцності кісток та зубів
клітковина2,2 г25–30 гсприяє процесу травлення та очищення ШКТ

Як бачиш, по деяких позиціях шпинат перевищує добову потребу у декілька разів та й по інших робить суттєвий внесок у здорове функціонування людського організму. Але є деякі незручності, що заважають вживати цей корисний овоч свіжим повсякчас. Його сезон у наших широтах — осінь та весна, коли прохолодно. При вищих температурах він починає випускати стрілки та квітнути, а їстівне листя стає жорстким та не таким смачним. На щастя, існують морозильні камери та інтернет-магазин MAUDAU, де листовий та різаний шпинат можна придбати у будь-яку пору року. Під час заморозки зберігається 70–95 % усього корисного, що пропонує нам ця рослина.

Та є ще одна важлива тема: що приготувати зі шпинату та як максимально зберегти його корисні властивості. Адже висока температура не завжди цьому сприяє. Наступні поради допоможуть розв’язати це питання:

  • замість варіння застосовуй бланшування — занурення листя у гарячу воду на 30–60 секунд;
  • готуй шпинат на парі;
  • додавай зелень у страви за 2–3 хвилини до кінця приготування;
  • уникай поєднання з молочними продуктами, адже кальцій, яким вони багаті, знижує засвоєння заліза.

Якщо вирішиш заморожувати листовий овоч сама, зауваж, що краще його не бланшувати, а просто ретельно помити, просушити та розділити на порції, які потім зручно додавати у різні страви. Перед використанням не розморожуй й не допускай повторної обробки холодом. Наступні рецепти зі шпинатом дозволяють брати як свіжий, так і заморожений продукт — роби, як тобі зручно.

Також буде цікаво

Млинці зі шпинатом

Млинці зі шпинатом

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 170 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 45 хвилин

Млинці зі шпинатом за цим рецептом гарантують тобі справжній зелений акцент на тарілці.

Інгредієнти:

  • шпинат (свіжий або заморожений) — 120 г;  
  • яйця курячі — 3 шт.;
  • рослинне молоко (вівсяне, соєве, мигдальне) — 400 мл;  
  • борошно пшеничне — 200 г ;
  • олія рослинна — 2–3 ст. л для тіста + змащування сковорідки;
  • сіль — ⅓ ч. л;
  • цукор — 1–2 ст. л (можна не додавати);
  • мускатний горіх, духмяний перець — дрібка опційно.

Готуй млинці зі шпинатом так:

  1. Якщо шпинат свіжий, помий, висуши, наріж дрібненько, із замороженим нічого не роби.
  2. Змішай у блендері зелень, яйця та половину рослинного молока до однорідної маси;
  3. Перелий суміш у миску, додай сіль, цукор та спеції.
  4. Поступово всипай борошно, постійно перемішуючи, щоб уникнути грудочок.
  5. Влий залишок молока та олію, ще раз все ретельно вимішай. Маєш отримати рідке тісто, як для класичних млинців.
  6. Залиш на 15 хвилин, щоб борошно активувалося.
  7. Розігрій сковорідку з краплиною олії, наливай тісто для млинців зі шпинату тонким шаром, смаж 30–40 секунд з одного боку та 20–30 з іншого.

Якщо хочеш налисники зі шпинатом, пробланшуй його, додай сіль та спеції на свій смак. Млинці зроби за звичним рецептом. Щоб начинка була смачнішою, змішай зелень з фетою, або з червоною рибою.

Заливний пиріг зі шпинатом: рецепт з лимоном та оливками

Заливний пиріг зі шпинатом: рецепт з лимоном та оливками

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 200 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година 20 хвилин

Цей пиріг зі шпинатом або кіш готується дуже просто, але має навіяний середземноморською кухнею яскравий смак, ніжну текстуру та вишуканий вигляд.

Інгредієнти для тіста:

  • борошно — 350 г;
  • вершкове масло — 150 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • молоко — 4 ст. л;
  • сіль — 1 ч. л;
  • цукор — 1 ч. л;

Для начинки:

  • шпинат свіжий або заморожений — 300 г;
  • часник — 1 зубчик;
  • олія — 2 ст. л;
  • лимон — ½ шт. (цедра + трохи соку);
  • чорні оливки без кісточок — 50–70 г.

Для заливки:

  • яйця — 3 шт.;
  • вершки (10–20%) — 100 мл;
  • сіль — 2 дрібки.

План приготування цієї страви зі шпинатом:

  1. Холодне масло наріж кубиками та змішай з борошном, сіллю, цукром, яйцем та молоком.
  2. Заміси тісто, сформуй кулю, загорни у плівку та відправ у морозилку на 20 хвилин.
  3. Рівномірно розкачай охолоджену масу, виклади у форму з високими бортами, зроби проколи виделкою по всій площі.
  4. Випікай основу пирога 20 хвилин при 180°C.
  5. Заморожений шпинат змішай з часником, оливками, лимонним соком та цедрою.
  6. Збий яйця з вершками та сіллю.
  7. На основу виклади начинку, залий яєчно-вершковою сумішшю.
  8. Випікай ще 25 хвилин при температурі 180°C до золотистої скоринки.

Гарячий пиріг зі шпинатом притруси тертим сиром. Страва смакує як теплою, так і холодною, з грецьким йогуртом або томатним соком. А якщо хочеш щось ситніше, до пункту 5 з рецепта додай шматочки вареної курятини, отримаєш кіш зі шпинатом та куркою.

Омлет зі шпинатом, вершками та сиром

Омлет зі шпинатом, вершками та сиром

🍽️ Кількість порцій: 2
✔️ Енергетична цінність: 175 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин

Це найлегша відповідь на питання, що приготувати зі шпинату. Страва має вигляд, наче створена майстром високої кухні, в неї яскравий смак та ніжна текстура. Мінімум часу та зусиль — максимум задоволення.

Інгредієнти:

  • яйця — 4 шт.;
  • шпинат — 25 г;
  • вершки — 4 ст. л;
  • твердий сир — 50 г;
  • олія — 1 ч. л для смаження;
  • сіль, перець — на смак;
  • мускатний горіх — щіпка за бажанням.

Як готувати омлет зі шпинатом:

  1. У мисці змішай яйця, вершки, сіль та перець та зовсім трошки збий виделкою (ніякого блендера або міксера!).
  2. Додай шпинат, перемішай.
  3. Розігрій сковорідку з олією.
  4. Вилий шпинатно-яєчну масу, накрий кришкою та смаж на середньому вогні 2–3 хвилини.
  5. Сир натри на тертку та посип ним омлет.
  6. Готуй ще 3 хвилини під кришкою на середньому вогні, потім вимкни та залиш настоятися ще 5 хвилин.

Омлет зі шпинатом — це ідеальний варіант смачного та швидкого сніданку. Для подачі можна прикрасити порції подрібненим свіжим кропом, петрушкою та помідорами.

Паста зі шпинатом: рецепт з артишоками та пармезаном

Паста зі шпинатом: рецепт з артишоками та пармезаном

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 180 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин

Паста зі шпинатом за цим рецептом — ідеальний вибір, коли потрібна швидка й одночасно вишукана вечеря. Ніжний шпинат, пікантні артишоки та сир з його глибоким і насиченим смаком утворюють легку, ароматну та смачну страву.

Інгредієнти:

  • паста (спагеті, феттучині або пенне) — 200 г;
  • шпинат — 150 г;
  • консервовані артишоки (у розсолі або олії) — 100 г;
  • часник — 2–3 зубчики;
  • вершки (20%) — 100 мл;
  • пармезан (або інший твердий сир) — 50 г;
  • оливкова олія — 2 ст. л;
  • цедра лимона — 1 ч. л;
  • сіль, перець, лимонна цедра — на смак.

План приготування цієї страви зі шпинатом:

  1. Звари пасту до стану al dente. Не виливай всю рідину, залиш приблизно пів склянки.
  2. Поки макарони варяться, подрібни часник, розігрій сковорідку з олією та обсмаж його приблизно 30 секунд до появи аромату, але не до золотистості.
  3. Артишоки та шпинат наріж та додай на пательню. Готуй, поки шпинат не зменшиться в об’ємі.
  4. Влий вершки, додай сіль, перець та лимонну цедру, все ретельно перемішай
  5. Прогрій соус 2 хвилини. Для отримання шовковистої текстури додай 2–3 ложки рідини з-під макаронів.
  6. Пасту додай до соусу, перемішай та прогрій 1–2 хвилини.
  7. Пармезан натри та посип на готову страву.

Подавай пасту зі шпинатом гарячою. Для краси та більшого ефекту зверху поклади слайси або велику стружку сиру, мікрозелень, дрібку рожевого перцю.

Також буде цікаво

Зелений смузі зі шпинатом, яблуком, бананом, імбиром та насінням льону

Зелений смузі зі шпинатом, яблуком, бананом, імбиром та насінням льону

🍽️ Кількість порцій: 2
✔️ Енергетична цінність: 65 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 10 хвилин

Існують різні рецепти зі шпинатом для смузі, але цей — ідеальний вибір для ранку або перекусу, в ньому ударна доза енергії, антиоксидантів і клітковини. Отримаєш напій, який поєднує свіжість, легку пряність, користь для травлення та імунітету.

Інгредієнти для смузі зі шпинатом:

  • стиглий банан — 1 шт.;
  • зелене яблуко (кислувате, типу Гренні Сміт) — 1 шт.;
  • свіжий корінь імбиру — 1–2 см;
  • насіння льону — 1 ч. л;
  • насіння кунжуту або чіа — 1 ч. л;
  • шпинат — 50 г;
  • сік ¼ лимона або лайма;
  • холодна звичайна питна або кокосова вода — 150 мл;
  • кілька листочків петрушки або м’яти — за бажанням.

План приготування смузі зі шпинату:

  1. Насіння льону замочи на 10 хвилин.
  2. Почисть банан та імбир, шкірку яблука залиш, якщо вона тоненька, та поріж все на шматочки.
  3. Шпинат, якщо свіжий, помий, обсуши подрібни, із замороженим нічого не роби.
  4. Збери у блендер всі інгредієнти та збивай 1–2 хвилини, поки не отримаєш однорідну масу.
  5. Консистенцію коригуй додаванням води.

Цей смузі зі шпинатом треба вжити одразу після приготування. Для смаку можна додати меду або сиропу агави. Прикрасять подачу кубики льоду у стаканах.


Тепер питання, що приготувати зі шпинату, для тебе вирішене. Впевнені, тобі це сподобається, і твій арсенал поповниться новими кулінарними шедеврами, серед яких будуть і пісні страви з цим корисним овочем. 

Avatar photo
65 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Страви з гарбуза: 14 смачних рецептів

14 Хв
Розповідаємо, чим корисні страви з гарбуза та як їх готувати.
ПродуктиПоради та добірки

Лечо на зиму: 8 смачних рецептів з перцю, з кабачків, з баклажанів

8 Хв
Ділимося рецептами лечо на зиму з перцю, з кабачків, з баклажанів.
ПродуктиЗакуски

Гарячі та холодні закуски: ідеї до святкового столу

9 Хв
Ділимося легкими закусками для будь-якого свята, прості рецепти.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Страви з гарбуза: 14 смачних рецептів