Розповідаємо, чим корисні страви з гарбуза та як їх готувати.
У цій статті:
Варто осені розкинути свою листяну мантію, як настає час його величності гарбуза. Якщо не знаєш, що приготувати з нього окрім каші, то влаштовуйся зручніше та налаштовуйся занотовувати ідеї. У цій статті MJournal зібрав цікаві та смачні рецепти страв з гарбуза.
В чому користь гарбуза та страв з ним

Гарбуз — це низькокалорійний, але дуже поживний овоч. Він є доступним джерелом вітамінів А, С, Е та групи В, а також мінералів — калію, магнію й заліза. Крім того, він багатий на клітковину та антиоксиданти, що допомагають зміцнювати імунітет і підтримувати роботу всього організму.
Іншими словами, можна впевнено сказати, що страви з гарбуза — рецепти для молодості та здоров’я. Проте, окрім користі, вони ще й здатні вразити своїм різноманіттям смаків і текстур. Ми підготували добірку найкращих рецептів з гарбузом, які надихнуть тебе смачно оздоровитися. Зберігай добірку собі й не забудь поділитися з друзями.
Солоні страви з гарбуза
Цей блок відкриває гарбуз у новому світлі, адже він напрочуд чудово поєднується з, на перший погляд, нетиповими інгредієнтами й часом бере на себе зовсім незвичну роль. Солоні страви з гарбуза доводять, що цей овоч — не лише для десертів.
Салат з гарбузом

Цей яскравий салат має збалансований солодко-пряний смак і цікаво грається з текстурами, адже поєднує свіжі овочі, сир та ніжний запечений гарбуз. Рецепт ідеально підійде як гарнір до основної страви або повноцінна легка вечеря.
Порції: 4
Калорійність: 101 кКал/100 г
Час приготування: 1 год.
Інгредієнти:
- 200 г гарбуза;
- 2 помідори;
- 200 г сиру фета;
- 2 невеликі хурми;
- 1 пучок базиліку;
- сіль;
- перець;
- соєвий соус;
- олія.
Як зробити:
Крок 1
Постав духовку розігріватися на 180 градусів. Помий, почисти та наріж соломкою гарбуз, а помідори з хурмою — скибочками. Сир фета наріж дрібними кубиками.
Крок 2
Виклади гарбуз на деко, застелене пергаментом, змасти олією, приправ спеціями та постав запікатися до золотистої скоринки.
Крок 3
Переклади гарбуз у глибоку миску, додай помідори з хурмою. Трохи посоли, поперчи та налий соєвого соусу.
Крок 4
Додай сир фета, зверху покриши руками базилік і добре все перемішай.
Смажений гарбуз з італійськими травами

Проста й швидка у приготуванні страва, яка чудово замінить традиційну смажену картоплю в ролі гарніру. До речі, гарбуз за цим рецептом можна смакувати як самостійно, так і з улюбленим соусом.
Порції: 6
Калорійність: 71 кКал/100 г
Час приготування: 30 хв.
Інгредієнти:
- 1 невеликий гарбуз;
- італійські трави;
- паприка;
- сухий часник;
- сіль;
- 2 ст. л соняшникової олії;
- олія для смаження.
Як зробити:
Крок 1
Гарбуз обмий, почисти від шкірки та насіння, наріж соломкою, переклади в глибоку миску. Додай олію, приправи та добре все перемішай. Залиш на 15 хв.
Крок 2
Розігрій олію на пательні на середньому вогні та додай шматочки гарбуза. Обсмаж до золотистої скоринки, постійно перемішуючи.
Солодкі страви з гарбуза
Головне, що варто знати про солодкі страви з гарбуза — цукор додавати не обовʼязково, адже сам овоч і так солодкий від природи. Саме тому, якщо ти ласунка, радимо бути особливо обережною з цим інгредієнтом.
Нектар з гарбуза

Натуральний напій з гарбуза, яблук і цитрусових — справжня вітамінна бомба, яка зміцнює імунітет і дарує відчуття свіжості й бадьорості. Ідеальний для підтримки здоров’я, особливо в холодний сезон, коли організму особливо потрібні поживні речовини.
Порції: 28
Калорійність: 60 кКал/100 г
Час приготування: 50 хв.
Інгредієнти:
- 2 кг гарбуза;
- 2 кг яблук;
- 3 л води;
- 600 г цукру;
- 100 мл лимонного фрешу;
- 300 мл апельсинового фрешу;
- 1 щіпка кориці.
Як зробити:
Крок 1
Вимиті гарбуз та яблука почисть, наріж невеликими шматками.
Крок 2
Переклади їх у каструлю, додай цукор і залий водою і постав на середній вогонь. Коли вода закипить, накрий каструлю кришкою та зменш вогонь. Вари ще протягом 30 хв.
Крок 3
Збий все блендером до однорідності, додай фреші та вари ще 10 хвилин.
Гарбузові деруни

Навіть деруни можуть стати ідеальною закускою до чаю або десертом, якщо приготовані з солодкого гарбуза. Вони виходять ніжними, ароматними та з хрусткою скоринкою, яка нікого не залишить байдужим.
Порції: 2
Калорійність: 83 кКал/100 г
Час приготування: 15 хв.
Інгредієнти:
- 400 г гарбуза;
- ½ яблука;
- 1 куряче яйце;
- 1 ст. л вівсяного борошна;
- 1 ст. л цукру;
- кориця;
- ванільний цукор;
- олія для смаження.
Як зробити:
Крок 1
Гарбуз і пів яблука помий, почисти та натри в глибоку миску на середній терці. Додай всі інші інгредієнти та перемішай до однорідності.
Крок 2
На пательні на середньому вогні розігрій олію та ложкою виклади деруни. Обсмаж з обох боків до золотого кольору.
Запечені страви з гарбуза
У духовці деякі овочі й фрукти карамелізуються, завдяки чому запечені страви з гарбуза набувають насиченішого смаку та особливої природної солодкості. Ми зібрали рецепти, які органічно підкреслюють цю властивість.
Запечений гарбуз

Незвична гарбузова страва для справжніх гурманів. Вона прикрасить затишний вечір за пляшкою білого вина або святковий стіл, коли хочеться здивувати гостей. До речі, такі прості страви з гарбуза в духовці легко адаптувати під себе, тому не бійся експериментувати з цією універсальною основою.
Порції: 2
Калорійність: 154 кКал/100 г
Час приготування: 40 хв.
Інгредієнти:
- 400 г гарбуза;
- 80 г сиру камамбер;
- 40 г мигдалю;
- 30 г родзинок;
- 1½ ст. л оливкової олії;
- 1½ ч. л прованських трав;
- 1 ч. л меду.
Як зробити:
Крок 1
Помий, почисти та наріж гарбуз товстими кільцями. Постав духовку розігріватися на 180 градусів.
Крок 2
Візьми деко, застели його пергаментом і виклади на нього кільця. Постав у духовку на 15 хв. Наріж сир невеликими шматочками.
Крок 3
Вийми деко, виклади на гарбуз сир, горіхи, родзинки та трави. Постав в духовку ще на 10 хв.
Крок 4
Перед подачею полий кожен шматок медом.
Гарбузові кекси

Ці надзвичайно ароматні та ніжні кекси ідеально підходять для будь-якої нагоди — чи то маленький подарунок новим сусідам, чи спосіб потішити себе у звичайний день. Секрет їхньої соковитості — в гарбузовому пюре, яке можна придбати в магазині, але й легко приготувати самостійно, відваривши очищений гарбуз та перебивши його блендером.
Порції: 5
Калорійність: 299 кКал/100 г
Час приготування: 45 хв.
Інгредієнти:
- 225 г гречаного борошна;
- 200 г гарбузового пюре;
- 100 г цукру;
- 2 курячих яйця;
- 60 г вершкового масла;
- 40 г маргарину;
- 1 ч. л розпушувача;
- 1 ч. л кориці;
- 1 щіпка солі.
Як зробити:
Крок 1
В невеликій каструлі на середньому вогні розтопи масло та маргарин. Залиши охолонути.
Крок 2
В глибокій мисці змішай сухі інгредієнти.
Крок 3
В іншу миску розбий яйця та збий міксером на низькій швидкості до однорідності. Влий пюре і збий ще раз. Додай суху суміш і масло з маргарином, збивай ще 3 хв.
Крок 4
Постав духовку розігрітися до 180 градусів. Розлий тісто по формах для випікання кексів та постав у неї готуватися. Випікай 15-25 хв., перевіряючи готовність шпажкою.
Страви з гарбуза з м’ясом
Смачні страви з гарбуза та мʼяса виходять особливо соковитими та ароматними, якщо використовувати лише найсвіжіші інгредієнти. Краще купувати свіже мʼясо та нарізати або перемолоти його мʼясорубкою самостійно перед приготуванням — так смак буде значно яскравішим.
Котлети з мʼяса та гарбуза

Ніжні та соковиті котлети з фаршу та гарбуза — легка дієтична страва, ідеальна для обіду чи вечері. Найкраще для цього рецепту підійде мʼясо курки або індички, що не перебиває смак інших інгредієнтів. До речі, запечені страви з гарбуза виходять ще ніжнішими, тому, за бажанням, після смаження можеш поставити їх у духовку, розігріту на 180 градусів, на 5 хвилин.
Порції: 2
Калорійність: 79 кКал/100 г
Час приготування: 20 хв.
Інгредієнти:
- 120 г фаршу;
- 120 г гарбуза;
- 1 куряче яйце;
- 20 г манки;
- 1 маленька цибулина;
- олія для смаження;
- сіль;
- перець.
Як зробити:
Крок 1
Для цієї страви з гарбуза митий овоч почисти, натри на дрібній терці й відтисни. Цибулю очисти від лушпиння та дрібно наріж.
Крок 2
У великій мисці змішай всі інгредієнти, добре виміси до однорідності та сформуй котлети.
Крок 3
Розігрій сковорідку на середньому вогні, налий олію та, коли вона нагріється, виклади котлети. Обсмаж з обох боків до золотистого кольору.
Гарбузова запіканка з мʼясом

Чудовий вибір обіду для всієї родини або просто великої компанії. Для легшого варіанту страви обирай курку або індичку, для більш насиченого смаку — яловичину або баранину, а для більшої ситності — свинину. В будь-якому разі в результаті вийде смачна соковита страва.
Порції: 6
Калорійність: 140 кКал/100 г
Час приготування: 1 год. 30 хв.
Інгредієнти:
- 500 г мʼяса;
- 1 середня цибулина;
- 1 середня морквина;
- 2 середні картоплини;
- 300 г гарбуза;
- 2 зубчики часнику;
- 100 г сметани;
- 70 г твердого сиру;
- 1 ст. л олії;
- сіль;
- перець.

Як зробити:
Крок 1
Помий і почисти всі овочі. Картоплю, моркву та гарбуз натри на великій терці, а цибулю й часник подрібни.
Крок 2
Мʼясо наріж невеликими шматочками. Розігрій оливкову олію на сковорідці та обсмаж мʼясо до золотистого кольору. Додай цибулю, моркву та часник, посоли, поперчи та тушкуй, поки овочі не стануть мʼякими.
Крок 3
Рівномірно розподіли суміш у формі для випікання, застели картоплею, посоли, зверху виклади гарбуз і сметану.
Крок 4
Розігрій духовку на 180 градусів та постав туди форму на 20 хв. Потім вийми запіканку, посип її сиром і запікай ще до золотистої скоринки.
Українські страви з гарбуза
Сучасні рецепти українських страв із гарбуза своїм прикладом показують, що традиційні інгредієнти можна подати по-новому, залучивши трохи фантазії. Тут ми зібрали цікаві рецепти, на які багата сучасна українська кухня.
Солоні гарбузові сирники

Сучасний варіант класичної української страви. Він поєднує ніжний сир із солодкуватим гарбузовим пюре та ароматною зеленню. Такі цікаві солоні страви з гарбуза ідеально підходять для ситного сніданку, особливо коли солодкі сирники вже набридли.
Порції: 3
Калорійність: 97 кКал/100 г
Час приготування: 30 хв.
Інгредієнти:
- 300 г сиру (5%);
- 150 г гарбузового пюре;
- 1 куряче яйце;
- 20 г манки;
- ½ ч. л солі;
- 1 щіпка чорного перцю;
- подрібнена зелень;
- трохи борошна;
- трохи олії для смаження.
Як зробити:
Крок 1
В глибокій мисці змішай сир, пюре, яйце, зелень, манку, посоли та поперчи. Добре розмішай до однорідності.
Крок 2
На чисту поверхню висип борошно, сформуй сирники, та о обваляй їх у ньому.
Крок 3
На середньому вогні розігрій пательню з олією, виклади на неї сирники та змаж з обох боків до золотистого кольору.
Гарбузовий крем-суп

Цей суп — справжня знахідка для тих, хто шукає поєднання користі та вишуканого смаку. Також він ідеально впишеться в дієтичний та навіть веганський раціон, адже складається тільки з рослинних продуктів. До речі, такі корисні страви з гарбуза можна легко зробити ще кращими, додавши в них куркуму.
Порції: 4
Калорійність: 48 кКал/100 г
Час приготування: 35 хв.
Інгредієнти:
- 700 г гарбуза;
- 1 апельсин;
- 250 мл кокосового молока;
- 1 велика ріпчаста цибулина;
- 1 середня морквина;
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст. л оливкової олії;
- 350 мл води;
- 1 ч. л паприки;
- ½ ч. л куркуми;
- мускатний горіх;
- перець чилі;
- чорний перець;
- сіль.
Для подачі:
- гарбузове насіння.

Як зробити:
Крок 1
Помий, почисти та наріж дрібними кубиками овочі. Часник подрібни.
Крок 2
Візьми каструлю, розігрій у ній олію, додай цибулю та обсмаж до прозорості. Додай часник та прогрій.
Крок 3
Додай воду, накрий кришкою та тушкуй 20 хв. Вичави туди апельсиновий фреш, натри цедру, залий кокосове молоко, прогрій ще 2-3 хв.
Крок 4
Зніми суп з вогню та збий блендером до однорідної кремової текстури. Посоли й поперчи.
Крок 5
Подавай, посипавши гарбузовим насінням кожну порцію.
Страви з гарбуза для дітей
Що для дитини може бути краще за смачні страви з гарбуза, які поєднують і солодкість, і користь для здоровʼя? Вони не лише тішать смаком, але й додають у раціон важливі вітаміни, мінерали та клітковину, підтримуючи енергію та імунітет. Ми зібрали прості страви з гарбуза, які точно сподобаються твоєму малюкові.
Гарбузовий коктейль

Цікавий десертний рецепт, який поєднує ніжність морозива, природну солодкість і кремову текстуру гарбуза, та ароматні спеції. До речі, за бажанням, його легко адаптувати під свої смаки, замінивши молоко на апельсиновий фреш, а кленовий сироп — на мед.
Порції: 3
Калорійність: 139 кКал/100 г
Час приготування: 10 хв.
Інгредієнти:
- 240 мл охолодженого гарбузового пюре;
- 475 мл мʼякого ванільного морозива;
- 120 мл молока;
- 2 ст. л кленового сиропу;
- ¼ ч. л меленої кориці;
- ¼ ч. л меленого імбиру;
- 1 щіпка мускатного горіха;
- 1 щіпка меленої гвоздики.
Для декору:
- трохи збитих вершків;
- трохи кориці.
Як зробити:
Крок 1
Візьми блендер, додай у нього всі інгредієнти та добре збий до однорідності.
Крок 2
В охолоджені склянки влий напій, прикрась вершками та присип корицею.
Гарбузові цукати

Такі корисні страви з гарбуза, як цукати, стануть чудовим перекусом або десертом для твого малюка. Вони легко замінять цукерки в його раціоні, адже натуральні інгредієнти в цьому рецепті дарують природну солодкість без шкідливих добавок.
Порції: 5
Калорійність: 408 кКал/100 г
Час приготування: 9 годин або 2-3 дні
Інгредієнти:
- 400 г гарбуза;
- ½ лимона;
- 500 мл води;
- 150 г меду;
- 1 стручок ванілі;
- 1 щіпка кориці;
- 50 г цукрової пудри.

Як зробити:
Крок 1
Почисть гарбуз і наріж його невеликими кубиками.
Крок 2
Візьми каструлю, додай туди воду, мед, ваніль, вичави сік лимона та натри його цедру. Розмішай і постав на помірний вогонь і доведи до кипіння.
Крок 3
Переклади в цей сироп шматочки гарбуза і вари ще 7 хв. на маленькому вогні. Потім зніми каструлю з плити й лиши охолонути. Повтори ще двічі.
Крок 4
Переклади гарбуз на сито на 2 години, щоб сироп стік.
Крок 5
Залиш шматочки при кімнатній температурі на 3 дні, або постав їх у духовку, розігріту на 50 градусів приблизно на 6 годин.
Крок 6
Готові цукати обваляй у цукровій пудрі, виклади в миску та подавай.
Страви з гарбуза на сковороді
Прості страви з гарбуза на сковорідці — ідеальний варіант, коли хочеться чогось оригінального та водночас швидкого в приготуванні. Вони вимагають мінімум інгредієнтів і зусиль, при цьому здатні вразити будь-кого. Спробуй і переконайся в цьому сам.
Піца з гарбузом та ковбасою

А що, якщо додати у звичну піцу неочікуваний і корисний інгредієнт? У поєднанні з солонуватою ковбасою та сиром гарбуз створює гармонійний солодко-солоний смак, а з болгарським перцем — цікаву текстуру.
Порції: 6
Калорійність: 212 кКал/100 г
Час приготування: 45 хв.
Інгредієнти:
- 6 г сухих дріжджів;
- 200 мл теплої води;
- 2 ст. л олії;
- 1 ч. л цукру;
- ½ ч. л солі;
- 250-300 г борошна;
- 200 г копченої ковбаси;
- 150 г гарбуза;
- ½ болгарського перцю;
- 2-3 ст. л томатного соусу;
- 100 г твердого сиру;
- чорний перець;
- паприка;
- сіль;
- трохи олії для смаження.

Як зробити:
Крок 1
В глибокій мисці розчини дріжджі з цукром у воді, додай олію, сіль та, постійно помішуючи, тонкою цівкою сип борошно. Тісто має вийти мʼяким і еластичним. Накрий його рушником і залиш на 30 хвилин..
Крок 2
Помий овочі. Почисти гарбуз, наріж його дрібними кубиками, а болгарський перець — соломкою. Також наріж ковбасу тонкими кружечками, а сир натри на середній терці.
Крок 3
Візьми пательню, постав її на помірний вогонь, розігрій на ній олію та додай гарбуз з чорним перцем, паприкою та сіллю. Добре обсмаж, періодично розмішуючи, щоб він трохи розмʼяк. Додай нарізану ковбасу, перець і смаж ще 2 хвилин.
Крок 4
Розкатай тісто та переклади на змащену олією сковорідку, накрий кришкою і смаж 3-4 хв. на маленькому вогні, щоб воно схопилося знизу.
Крок 5
Рівномірно виклади на тісто соус, начинку та сир. Накрий книжкою й тримай ще 10 хв.
Млинці з гарбуза

Оригінальний варіант сніданку, що вирізняється своєю ніжністю, ароматом і яскравою подачею. Такі смачні страви з гарбуза особливо корисні, адже не потребують цукру. Проте, за потреби, можна підсолодити соус і навіть додати трохи темного рому — вийде дуже смачно.
Порції: 3
Калорійність: 166 кКал/100 г
Час приготування: 30 хв.
Інгредієнти:
- 200 г гарбузового пюре;
- 250 мл молока;
- 2 курячих яйця;
- 100-120 г борошна;
- 30 г цукру;
- 1 щіпка солі;
- 30 г розтопленого вершкового масла;
- 1 апельсин;
- ½ ч. л меленого імбиру;
- трохи олії для смаження;
- 50 мл води;
- 20 г вершкового масла;
- 1 щіпка кориці.

Як зробити:
Крок 1
У глибокій мисці збий яйця з цукром, додай молоко і розтоплене масло.
Крок 2
Додай гарбузове пюре, імбир і натри цедру апельсина, добре перемішай.
Крок 3
Перемішуючи, тонкою цівкою всипай борошно, підсоли. Заміси однорідне рідкувате тісто.
Крок 4
Візьми сковорідку, розігрій її на середньому вогні та додай трохи олії. Черпаком рівномірно вливай в неї тісто та смаж млинці з обох боків до золотистої скоринки.
Крок 5
В невелику каструлю вичави сік апельсина, додай воду та корицю. Доведи суміш до кипіння й вари ще 5 хвилин., щоб вона трохи загуста. Потім зніми з вогню, додай 20 г вершкового масла і добре розмішай. Подавай соус до млинців у окремій глибокій мисці.
Отже, рецепти страв з гарбуза обмежуються лише фантазією, адже цей овоч чудово поєднується майже з будь-якими інгредієнтами та дозволяє створювати неймовірно смачні й водночас корисні страви. Хапай гарбуз і нумо творити кулінарну магію!
Смачного!