Три рецепти грибної юшки: з печериць, з сушених та свіжих білих грибів

6 Хв

Розповідаємо, як приготувати ароматну та смачну грибну юшку, ділимось рецептами з сушеними та свіжими білими грибами, а також з печерицями. 

Грибна юшка — страва, яка дарує відчуття рідної домівки, комфорту та затишку. Це такий український comfort food, від якого взагалі не вимагається бути корисним чи дієтичним, а лише зігрівати душу, навіювати приємні спогади про дитинство, родинні посиденьки. Тим часом гриби — джерело білка та клітковини, до того ж вони низькокалорійні, а білі та печериці здатні знижувати рівень холестерину та покращувати травлення. 

Популярність смачної страви зробила її доречною на святковому столі чи у ресторані так само як і у щоденному домашньому меню. Ми зібрали не один простий рецепт грибної юшки, а цілих три — зберігай посилання та готуй цю смакоту протягом усього року, радуючи себе кохану та близьких.

Також буде цікаво

Грибна юшка з печериць з плавленим сиром і сметаною

Грибна юшка з печериць

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 70 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 40 хвилин

Грибна юшка з печериць за цим рецептом виходить як у ресторані. Ще один плюс — ці гриби доступні повсякчас у кожному супермаркеті й вартують недорого, тому можна організувати страву люкс вдома, коли забажаєш.

Інгредієнти:

  • печериці — 500 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • картопля — 3 шт.;
  • вершки (20%) — 150 мл;
  • плавлений сир — 100 г;
  • сметана — 2 ст. л;
  • бульйон — 1.5 л;
  • масло — для смаження;
  • сіль, перець, зелень — на смак.
Смачна грибна юшка з печериць

Печериці можна замінити на гливи, а бульйон зробити з будь-якого м’яса або насичений овочевий. Плавлений сир бери той, що не в коробці, а в маленьких брикетиках або слайсах й попередньо заморозь, щоб було зручніше подрібнити.

План приготування юшки з печерицями:

  1. Овочі помий, обсуши, почисть, наріж кубиками, а гриби тонкими скибками.
  2. У сковороді з розігрітим маслом обсмаж моркву та цибулю до м’якості, додай гриби. Печериці можуть виділити певну кількість вологи, вона має випаруватися. Смаж все разом до золотистого кольору. Весь час помішуй.
  3. Бульйон у каструлі доведи до кипіння, вкинь туди картоплю, а через 5 хвилин — вміст сковорідки й вари 15 хвилин.
  4. Плавлений сир натри на тертушку або подрібни ножем.
  5. У каструлю влий вершки, поклади сметану та сир. Вари ще 5–7 хвилин.
  6. Посоли та поперчи на свій смак.

Якщо любиш кремову консистенцію, перебий все блендером, щойно юшка трошки вистигне. Подрібнену зелень додавай у тарілку перед подачею. 

Цей простий рецепт грибної юшки з шампіньйонів можна трошки змінити й отримати глибший умамі-смак. Спробуй взяти бульйон з білої риби зі стриманим ароматом, наприклад, судака, тріски або хека. Зауваж, що для такого експерименту геть не підійде жирна та ароматна риба, наприклад, скумбрія, оселедець, лосось, адже вона переб’є грибний дух та смак. Ще важливо, щоб бульйон вийшов прозорим та чистим, тому використовуй тушки без голів (зябра та очі погано впливають на колір рідини в каструлі). 

Рибна юшки з грибами

Якщо вирішила спробувати, план дій з приготування рибної юшки з грибами такий:

  1. Рибу відвари, вийми, поділи на порційні шматки та звільни від кісток. Бульйон проціди.
  2. Гриби обсмаж з цибулею на розігрітій з маслом сковороді.
  3. Підготовані картоплю та моркву й вміст пательні відправ у каструлю з бульйоном. Доречними будуть лавровий лист та чорний перець горошком.
  4. Наприкінці додай трошки вершків або плавленого сиру для ніжності. Не забудь повернути у каструлю шматочки риби.

Разом з грибним отримаєш виражено «морський» смак. А якщо це небажано, то краще повернися до того рецепту, з якого виходить грибна юшка з печериць з вершками.

Рецепт грибної юшки з сушених грибів по-закарпатськи

Юшка з сушених грибів по-закарпатськи

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 60 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година, включно із замочуванням грибів

Яке ж щастя, що на MAUDAU можна знайти не лише звичні для супермаркетів продукти! Захотілось карпатської юшки з сушених грибів зі сметаною — та, будь ласка, замовляй грибочки та лови рецепт.

Інгредієнти:

  • сушені гриби — 50 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • картопля — 2–3 шт.;
  • локшина — 100 г;
  • сметана — 3 ст. л;
  • часник — 2 зубчики;
  • лавровий лист, перець, сіль — на смак;
  • вода — 1.5 л.

План приготування карпатської юшки з сушених грибів з локшиною:

  1. Поклади сушені гриби у каструлю, залий водою та залиш на 2–3 години.
  2. Підготуй овочі: помий, почисть, наріж кубиками або соломкою.
  3. Постав каструлю з водою та грибами на конфорку й доведи до кипіння. Стиш вогонь до середнього, знімай піну та вари приблизно 3 хвилини.
  4. Поклади нарізані овочі та вари ще 15 хвилин після закипання.
  5. Додай локшину, лавровий лист, подрібнені 2 зубчики або чайну ложку сухого часнику.
  6. Коли до готовності локшини залишиться 2 хвилини, поклади сметану та перемішай.
Сушені гриби для карпатської юшки

Кілька порад, як покращити смак цієї першої страви:

  1. Закарпатська юшка з сушених грибів буде смачніше, якщо використати мікс кількох видів та приготувати з вершками. 
  2. Якщо не любиш варену цибулю у стравах, не ріж її, а поклади цілу, виконуючи третій пункт плану, і вийми перед п’ятим. Так вона дасть потрібний смак, але не трапиться в ложці. 
  3. Якщо гриби занадто сухі, заливай їх теплою водою. 
  4. А ще можна зробити «димний» акцент, наче готуєш на багатті, додавши копченої паприки й так вдосконалити простий рецепт грибної юшки.

Є ще один секрет — ця страва смачніша, коли настоїться, тож спробуй зберегти її до наступної доби, й отримаєш щось неперевершене. Але коли готуватимеш, локшину трошки підсмаж на сухій пательні, перш ніж додати в каструлю, тоді вона не розповзеться, а буде ідеальною й через декілька годин. Корінні закарпатці радять своє класичне доповнення — грінки з часником. Додай їх просто у тарілку перед подачею або став на стіл в окремій мисці.

Грибна юшка: рецепт зі свіжих білих грибів з галушками

Юшка зі свіжих білих грибів з галушками

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: 35 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година

Найбільше пощастило тим хто живе поблизу Карпат, цього грибного Клондайку. Коли зустрічаєш фото з тамтешньої «грибалки», аж відчуваєш цей неповторний аромат та не аби яку заздрість. Під час сезону юшка з білих грибів — це просто must-have. А якщо готувати за цим оригінальним рецептом, то краще одразу подвійну або й потрійну порцію, бо ця смакота миттєво зникає з тарілок, й усі, навіть малеча, хочуть добавки. Благо, що низька калорійність дозволяє насолодитися досхочу.

Інгредієнти для юшки з білих грибів:

  • свіжі білі гриби — 400–500 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • селера (стебло) — 1 шт.;
  • корінь петрушки або пастернаку — 1 шт.;
  • картопля — 2 шт.;
  • масло вершкове — 1 ст. л;
  • яйця — 2 шт.;
  • борошно — 1 ст. л;
  • панірувальні сухарі — 1–2 ст. л;
  • зелень, сіль, перець — на смак;
  • вода — 1,5–2 л.
Свіжі білі гриби для юшки

План приготування юшки з білих грибів:

  1. Овочі, коріння та зелень помий, що потрібно, почисть, наріж, як тобі подобається. Частину цибулі залиш окремо. Склади все в каструлю, залий водою, відправ на плиту, вари після закипання приблизно 30 хвилин на малому вогні. Скоріш за все утворюватиметься піна, тому пильнуй і вчасно знімай її.
  2. Дай бульйону трошки охолонути та проціди.
  3. Гриби почисть, наріж та обсмаж з цибулею на розігрітій з маслом пательні до золотистого кольору.
  4. Приготуй галушки. Збий білки в піну, попередньо відділивши від жовтків. Останні змішай з маслом, борошном та сухарями. З’єднай все разом та перемішай до однорідної маси.
  5. Бульйон постав на вогонь, коли закипить, стиш до середнього й чайною ложкою бери галушкове тісто та швиденько відправляй у рідину. Вари приблизно 2 хвилини.
  6. Додай у каструлю грибну засмажку, сіль, перець.

За бажанням можеш заправити вершками та подрібненим вареним яйцем. Для подачі у кожну тарілку поклади зелень та ложку сметани. Різаний кріп та петрушку смачно вмішати до галушкового тіста. Ще порада: відщипуй його руками, аби отримати автентичнішу форму та текстуру. Якщо окрім білих грибів, додати гливи або печериці, отримаєш більш різноманітну структуру юшки та додаткові смакові акценти. А для ще більш насиченого смаку замість води візьми овочевий чи курячий бульйон. За цим рецептом можна готувати першу страву й з білих сушених грибів.

Avatar photo
71 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Смачна сирна запіканка: 5 рецептів

8 Хв
Розповідаємо, як приготувати пишну сирну запіканку в солодкому та солоному варіанті, а також ділимось лайфхаками, щоб вона не осідала.
ПродуктиПоради та добірки

Картопля по-селянськи: в духовці, на сковороді, в аерогрилі

6 Хв
Розповыдаємо, як приготувати смачну картоплю по-селянськи в домашніх умовах з м’ясом, курячим філе або беконом.
ПродуктиКондитерські вироби

Торт Наполеон: три простих рецепти

7 Хв
Розповідаємо, як зробити торт “Наполеон” з заварним кремом в домашніх умовах та яка його приблизна калорійність.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПерші страви

Як приготувати солянку: 3 прості та смачні рецепти