Розповідаємо, як зробити пишні деруни з грибами.
У цій статті:
Ці деруни з грибами — вишукана інтерпретація класики. Вони виходять пишними, апетитними на вигляд і надзвичайно ніжними всередині, а кремовий грибний соус додає глибини смаку й аромату. Цей рецепт — ідеальний вибір для тих, хто любить традиційні страви, але прагне відкрити їх по-новому.
Що треба для приготування пишних дерунів з грибним соусом

👥 Порції: 4
🔥 Калорійність дерунів: приблизно 151 кКал/100 г
🕐 Час приготування: 45 хв.
Пишні деруни — рецепт, який починається з простих, але якісних інгредієнтів. Щоб приготувати страву вдома, підготуй усе необхідне:
- 6 середніх картоплин;
- 1 середня цибулина
- 2 курячих яйця;
- 2 ст. л сметани;
- 2-3 ст. л борошна;
- ½ ч. л розпушувача;
- сіль за смаком;
- перець за смаком;
- олія для смаження.
Для соусу:
- 300 г печериць;
- 1 маленька цибулина;
- 1 зубчик часнику;
- 200 мл вершків (20-30%);
- 1 ст. л вершкового масла;
- сіль, перець за смаком.
Як готувати пишні деруни з грибним соусом покроково

Тепер детально розберемося, як готувати деруни крок за кроком. Щоб страва вийшла бездоганно, дотримуйся цієї інструкції:
- Швидко помий та поріж печериці, а цибулю й часник почисть та дрібно наріж.
- Розігрій пательню на помірному вогні, розтопи на ній вершкове масло та обсмаж цибулю до мʼякості.
- Додай гриби та смаж, поки не випарується вся рідина.
- Влий вершки, посоли, поперчи та тушкуй 7-10 хвилин на слабкому вогні до загустіння.
- Помий і почисть овочі та яйце. Середню цибулину та картоплю натри. Змішай їх у глибокій мисці та додай цибулю, яйце, сметану, розпушувач, сіль і перець. Поступово вмішуй борошно, поки тісто не загусне.
- Розігрій на помірному вогні пательню з олією та викладай на неї тістову суміш ложкою, формуючи деруни. Смаж, поки не стане поміткою рум’яна скоринка з кожного боку.
- Подавай пишні гарячі деруни з грибною підливою.
Цікавий варіант страви — додатково запекти картопляні оладки з грибами в горщику. Пропонуємо подивитися відео приготування цього рецепту, щоб побачити всі етапи наочно.
@inna_la.food На дві порції: Картопля – 4 шт Цибуля – 1 шт Яйце – 1 шт Сіль, перець, сухий часник Грибний соус: Печериці – 5-6 шт Цибуля – 1 шт Сметана – 2 ст. л. Сіль, перець Сир – 100 гр #деруни #дерунизгрибами #дерунивглечику #дерунивгорщику ♬ Весна – Воплі Відоплясова
Поради, як готувати та подавати деруни з грибним соусом

Для того, щоб ще більше увиразнити смак страви, додай в грибну підливу кілька крапель трюфельної олії або свіжої зелені — кропу, петрушки тощо.
До речі, якщо хочеш зробити соус з печерицями легшим та менш калорійнішим, заміни частину вершків на овочевий бульйон або рослинне молоко. Або просто використовуй соєві вершки — так страва стане більш дієтичною, не втрачаючи смаку.
Якщо готуєш страву для святкового столу, спробуй запекти деруни в горщику з грибами. Або зроби це з м’ясом, як в рецепті по-селянськи. Для цього по черзі викладай у посуд шари дерунів і грибного соусу або смаженої свинини — це зробить страву ще ніжнішою, соковитішою та наповненою насиченим ароматом.
Та перш ніж перейти до приготування, не забудь ознайомитися зі статтею «Хрусткі картопляні деруни: класичний рецепт» — там ще більше важливих порад.
Нехай процес приготування приносить радість, а кожен шматочок тішить смаком. Зберігай рецепт собі та поділися ним із друзями.
Смачного!