Розповідаємо, як терти картоплю на деруни та як їх готувати.
У цій статті:
Що таке деруни знає ледь не кожен українець. Це традиційна страва з тертої картоплі, яка завойовує серця своїм хрустким зовнішнім шаром і ніжною серединою, що ніби тане в роті. Детально розберемося, як зробити деруни з картоплі, які ідеально підійдуть для будь-якого прийому їжі та, за потреби, прикрасять будь-який стіл.
Інгредієнти рецепта хрустких картопляних дерунів

👥 Порції: 3
🔥 Деруни калорійність: приблизно 163 кКал/100 г
🕐 Час приготування: 40 хв.
Щоб зробити хрусткі деруни за рецептом з картоплі, необхідно підготувати наступні інгредієнти:
- 6 середніх картоплин;
- 1 середня цибулина;
- 1 куряче яйце;
- 1 ч. л солі;
- чорний мелений перець за смаком;
- олія для смаження.
Покрокове приготування класичних дерунів

Хрусткі деруни — рецепт, який включає лише кілька простих кроків:
- Помий і почисть картоплю з цибулею, натри їх і переклади все в глибоку миску.
- Помий та додай яйце, посоли та поперчи, добре все перемішай до однорідності.
- Розігрій сковорідку на помірному вогні, налий трохи олії та, коли вона нагріється, викладай масу ложкою, формуючи деруни. Смаж з обох боків до появи золотистої скоринки.
Щоб краще розібратися в процесі, дивись рецепт хрустких дерунів з картоплі у відео.
@yuliia.senych Деруни & Драники & Картопляники🥔 Нам потрібні: • список інгредієнтів є в моєму телеграм ,посилання в шапці або в інстаграм Приготування ⬇️ 1. Картоплю натираємо на дрібній терці та вичавлюємо зайву рідину. До картоплі натираємо цибулю. 2. Додаємо яйце,сіль/перець та просіяне борошно. Перемішуємо до поєднання і смажимо в достатній кількості олії до готовності з обох сторін. *тісто виходить доволі рідке. 3. Для соусу до сметани чо йогурту додаємо натертий часник і подрібнену зелень(кріп) та солимо/перчимо за смаком. Смачного! А як вони називалися у вас?) #рецепти #деруни #рецептиукраїнською #рецепт #recipes #recipe #rezepte #kartoffelpuffer ♬ оригінальний звук – ТУТ СМАЧНО 🤤
Поради, як приготувати та подавати класичні хрусткі деруни

Що зробити, щоб страва вийшла ще смачнішою:
- Щоб деруни були по-справжньому хрусткими, можна після натирання картоплі прибрати зайву рідину. Проте, важливо залишити осілий на дні крохмаль — він зробить страву більш щільною.
- Якщо тісто вийшло дуже рідке, додай більше борошна. Консистенція має бути схожа на густу сметану.
- Цибуля — це класичний варіант, що додати в деруни, щоб вони не чорніли, адже її сік уповільнює окиснення картоплі та водночас робить страву ароматною. Проте, якщо вона тобі не до смаку, рекомендуємо замінити її на кілька крапель лимонного соку — це теж допоможе зберегти світлий колір картоплі, але вплине на смак.
- Терка на деруни має бути дрібною, щоб маса вийшла однорідною, а деруни тримали форму. В результаті страва виходить ніжною всередині та хрусткою ззовні. Якщо ж натерти картоплю на іншій терці, деруни можуть розпадатися або вийти жорсткими.
- До речі, картопляні деруни за рецептом класичним можна приготувати й у духовці. Для цього виклади масу ложкою на деко, застелене пергаментом, зверху змасти страву олією і запікай приблизно 25 хвилин при температурі 200 градусів.
- До тіста можна додавати будь-які спеції, які тобі до вподоби — вони допоможуть підкреслити смак і зробити страву цікавішою. Експериментуй з різним перцем, паприкою, часниковим порошком, сушеними травами тощо.
- Подавай деруни зі сметаною, грибною підливою або часниковим соусом. Це класичне поєднання, яке підкреслює смак страви та додає їй ніжності. Для більш вишуканого та нестандартного варіанту можна подати їх з лососем і вершковим соусом, а також з гуакамоле або хумусом.
Цікаві штуки на MAUDAU
Спробуй зробити цю страву один раз — і захочеться готувати її знову і знову. Готуй із задоволенням і повертайся за новими смачними ідеями.
Смачного!