ПродуктиПоради та добірки

Ліниві голубці: 5 простих рецептів в духовці, мультиварці та на сковороді

7 Хв

Коли хочеться голубців, але немає часу та сил гратися з капустою та крутити те все – спробуй приготувати ліниві голубці, які на смак як класичні, а мороки вдвічі менше. 

Ліниві голубці – це, по суті, все те саме, що у звичайному варіанті страви, тільки без метушні з обгортанням начинки в капустяне листя. Готуються вони швидше, простіше, а на смак – не поступаються традиційним. У цій добірці MJournal разом з MAUDAU зібрали 5 перевірених рецептів лінивих голубців для духовки, мультиварки та сковороди – від пісних до м’ясних, з рисом, гречкою й навіть по-закарпатськи. 

Пісні ліниві голубці з рисом і капустою в духовці

Ліниві голубці в духовці

Це ідеальний варіант, коли хочеться домашньої їжі, але без зайвих клопотів. А якщо зробити їх пісними – без м’яса, лише з капустою та рисом – вийде легка, поживна й дуже смачна страва, яка пасуватиме і в піст, і в будь-який інший день, коли просто хочеться чогось простого й корисного.

Що знадобиться:

  • білокачанна капуста – 500 г;
  • варений рис – 1 склянка;
  • морква – 1-2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • томатна паста – 2-3 ст. л;
  • вода або овочевий бульйон – 1 склянка;
  • сіль, перець, лавровий лист;
  • трохи олії для смаження;
  • спеції до смаку – паприка, сушений часник, орегано або інші улюблені.
Як приготувати голубці в духовці

Як приготувати ліниві голубці в духовці:

  1. Нашинкуй капусту дрібно, але не зовсім в кашу – так, щоб вона зберігала текстуру. Моркву натри на великій тертці, цибулю наріж кубиками.
  2. На пательні розігрій олію, обсмаж моркву й цибулю до м’якості. Додай капусту й тушкуй усе разом 10-15 хвилин, щоб суміш трохи розм’якла.
  3. У великій мисці з’єднай тушковану капусту з рисом, додай сіль, перець, улюблені спеції. За бажанням – трохи зелені або часнику.
  4. Змочи руки водою й сформуй овальні або круглі голубці, як котлетки. Виклади у форму для запікання.
  5. Змішай томатну пасту з водою або овочевим бульйоном, трохи присоли й приперчи. Можна додати лавровий лист або дрібку цукру для балансу.
  6. Залий голубці соусом, накрий фольгою або кришкою і постав у розігріту до 180°C духовку на 30-40 хвилин. Потім відкрий і дай їм ще 10 хвилин підрум’янитися зверху.

До речі, за цим рецептом ліниві голубці з рисом і капустою в каструлі також файно смакуватимуть. Тож якщо не маєш духовки, користуйся альтернативним способом, як готувати. 

Ліниві голубці з м’ясом у мультиварці

Ліниві голубці в мультиварці

Ідея приготувати ліниві голубці з м’ясом у мультиварці – справжній порятунок, коли хочеться домашньої їжі без зайвих рухів. Тут усе просто: нарізав, змішав, сформував, поклав у чашу, а мультиварка зробить решту. А ще – ніяких пригорілих країв чи пересушення страви: вона виходить ніжна, соковита, з насиченим смаком.

Що потрібно:

  • фарш (свинина/яловичина або змішаний) – 500 г;
  • капуста білокачанна – 400-500 г;
  • варений рис – 1 склянка;
  • цибуля – 1-2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • яйце – 1 шт. (для кращої “зв’язки”, можна й без нього);
  • сіль, перець, спеції – на свій смак;
  • олія для смаження.

Для соусу:

  • томатна паста – 2-3 ст. л;
  • сметана – 2-3 ст. л (або трохи більше для більш кремового соусу);
  • вода або бульйон – 1 склянка;
  • лавровий лист, спеції.
Як приготувати ліниві голубці в мультиварці

Як зробити ліниві голубці у мультиварці:

  1. Цибулю дрібно наріж, моркву натри на тертці. Капусту нашинкуй дрібно, як на салат. Якщо вона твердувата – можна обдати окропом або трохи протушкувати на сковороді. Або ж можеш спробувати приготувати з пекінської капусти.
  2. У великій мисці поєднай фарш, відварений рис, капусту, цибулю, моркву, яйце, сіль, перець і улюблені спеції. Масу добре вимішай.
  3. Змочи руки водою і зроби овальні “котлетки”.
  4. Змасти чашу олією й виклади голубці щільними рядами.
  5. Змішай томатну пасту, сметану, воду або бульйон, додай трохи солі, перцю й лавровий лист.
  6. Рідини має бути достатньо, щоб покрити їх на ⅔.
  7. Обери режим “Тушкування” на 1 годину.

Цей спосіб, як робити ліниві голубці, особливо допоможе мамам, які не мають часу довго чаклувати на кухні. Поживно, смачно, швидко – те, що треба, коли готуєш обід для дітей.  

Ліниві голубці на сковороді з рисом і фаршем

Ліниві голубці з рисом та капустою

Цей рецепт – справжня знахідка, коли хочеться домашніх голубців, але без довгої підготовки, запікання й миття духовки після нього. Все готується в одній сковороді, без обгортання, без зайвих рухів, а головне – швидко. Та ще й виходить ситно, ароматно й дуже по-домашньому.

Що потрібно: 

  • фарш (будь-який: свинина, яловичина, курка чи мікс) – 400-500 г;
  • капуста білокачанна – 300-400 г;
  • варений рис – 1 склянка;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • яйце – 1 шт. (можна без нього, але з ним тримають форму краще);
  • сіль, перець, улюблені спеції;
  • трохи олії для смаження.

Для соусу:

  • томатна паста – 2 ст. л;
  • сметана – 2 ст. л (за бажанням);
  • вода – ½-1 склянка;
  • спеції, лавровий лист.
Ліниві голубці з рисом та капустою в тарілці

Як зробити ліниві голубці на сковороді:

  1. Капусту нашинкуй дрібно, моркву натри на тертці, цибулю поріж кубиками. Якщо капуста тверда – трохи посоли й помни руками або злегка протушкуй.
  2. У великій мисці з’єднай фарш, капусту, рис, цибулю, моркву, яйце, сіль і спеції. Добре вимішай.
  3. Мокрими руками зроби невеликі котлетки.
  4. Розігрій сковороду з невеликою кількістю олії. Обсмаж голубці з обох боків до рум’яної скоринки.
  5. Змішай томатну пасту з водою (можна додати трохи сметани), приправ, залий голубці, щоб покрити їх наполовину. Додай лавровий лист.
  6. Накрий кришкою й готуй на слабкому вогні 20-30 хвилин. За цей час капуста повністю розм’якне, а соус просочить страву.

Цікаві ліниві голубці по-закарпатськи

Як приготувати ліниві голубці по-закарпатськи

У закарпатській кухні багато страв, що поєднують прості інгредієнти, домашній підхід і багатий смак. Ліниві голубці тут готують не зовсім так, як ми звикли: з акцентом на аромат, з додаванням копченостей або грибів, щедрим соусом і часто – в глиняному посуді або гусятниці. Але навіть у спрощеному варіанті, без обгортання і довгого тушкування, вони залишаються ситною, автентичною стравою, яку хочеться подати з ложкою сметани та скибкою хліба.

Що потрібно для цього рецепту лінивих голубців:

  • м’ясний фарш (часто беруть свинину або мікс зі свининою) – 500 г;
  • капуста білокачанна – 400-500 г;
  • варений рис – 1 склянка;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • сушені гриби (або свіжі печериці) – жменя;
  • трохи копченого бекону або шпику (за бажанням);
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль, перець, паприка, сушений кріп;
  • олія або сало для смаження.

Для соусу:

  • сметана – 2-3 ст. л;
  • томатна паста або домашній лечо – 2-3 ст. л;
  • вода або бульйон – 1 склянка;
  • лавровий лист, спеції.
Ліниві голубці по-закарпатськи

Як готувати ліниві голубці в духовці по-закарпатськи:

  1. Якщо використовуєш сушені гриби – замочи їх у теплій воді на 15-20 хв. Потім дрібно поріж. 
  2. Капусту нашинкуй і трохи припусти на сковороді. Моркву натри, цибулю і бекон (якщо є) подрібни.
  3. На сковороді обсмаж цибулю з морквою та грибами, за бажанням додай дрібно нарізаний бекон.
  4. У великій мисці об’єднай фарш, рис, тушковану капусту, обсмажені овочі, яйце, спеції. Добре вимішай.
  5. Змочи руки й сформуй овальні кульки або “котлетки”.
  6. Обсмаж голубці до рум’яної скоринки з усіх боків.
  7. Змішай сметану, томатну пасту, бульйон або воду, приправ до смаку.
  8. Виклади ліниві голубці по-закарпатськи в жаростійку форму або гусятницю, залий соусом, накрий кришкою.
  9. Постав у духовку на 40 хв при 180°C або тушкуй на плиті на слабкому вогні.

Смачні ліниві голубці з гречкою

Ліниві голубці з гречкою

Гречка замість рису – це не тільки смачно, а й корисно. Такий рецепт лінивих голубців має більш виразний, горіховий смак і добре тримає форму. А ще – це чудовий спосіб використати варену гречку, яка залишилась з учорашнього обіду. Усе готується просто, з доступних продуктів, а результат – поживна, домашня страва, яка смакує для дітей та дорослих як гарячою, так і наступного дня, просто з холодильника.

Що потрібно:

  • фарш (свинина, яловичина, курятина або змішаний) – 400-500 г;
  • капуста білокачанна – 400 г;
  • гречка варена – 1 склянка;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйце – 1 шт. (за бажанням);
  • сіль, перець, спеції – за смаком;
  • олія для смаження.

Для соусу на ліниві голубці з гречкою:

  • томатна паста – 2-3 ст. л;
  • сметана – 2-3 ст. л (або замінити на більше томату для пісного варіанту);
  • вода або бульйон – 1 склянка;
  • лавровий лист, трохи цукру, сіль, перець.
Як приготувати ліниві голубці з гречкою

Як приготувати ліниві голубці:

  1. Капусту нашинкуй, моркву натри, цибулю поріж. Капусту можна злегка протушкувати або просто добре пом’яти з сіллю.
  2. На сковороді трохи припусти моркву з цибулею до м’якості.
  3. У великій мисці об’єднай фарш, гречку, капусту, овочі, яйце, спеції. Добре вимішай.
  4. Сформуй овальні “котлетки”. Якщо маса надто м’яка – можна додати ложку манки або трохи панірувальних сухарів.
  5. Обсмаж ліниві голубці з обох боків до рум’яної скоринки.
  6. Змішай сметану, томатну пасту, воду, приправи. Залий заготовки в сковороді або формі.
  7. Готуй в каструлі під кришкою на слабкому вогні 25-30 хвилин або запікай ці ліниві голубці у духовці при 180°C стільки ж часу.

Кожен з цих варіантів – різний та по-своєму цікавий, хоч в духовці, хоч у мультиварці чи на сковороді. Але суть лишається незмінною: ліниві голубці – це смачно, поживно й зручно. Їх можна готувати на буденну вечерю чи для великої родини у вихідний, адаптувати до посту або дієти, додавати свої улюблені спеції й інгредієнти. А головне – жодного відчуття, що це якийсь більш “спрощений” варіант, а навпаки – той самий голубець, але легший та швидший в приготуванні.  Спробуй кожен рецепт – і знайди свій ідеальний варіант.

Дар'я Шовгеня, авторка M Journal
66 записи

Про автора
Журналістка, копірайтерка, на порозі в SMM та майбутня психологиня. Люблю читати, писати та бути в курсі новин. Улюблені теми — ментальне здоров'я, дитяча психологія, саморозвиток, їжа, вино та подорожі. Встаю лише після третього дзвінка будильника, бо весь світ — театр.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Що приготувати з кабачків: 6 простих рецептів страв

8 Хв
Розповідаємо, що приготувати з кабачків на вечерю, щоб було смачно та небанально.
ПродуктиПоради та добірки

Лохина: користь і шкода смачної ягоди

5 Хв
Чим корисна лохина для організму людини.
ПродуктиПоради та добірки

Як засолити червону рибу в домашніх умовах

7 Хв
Як засолити червону рибу в домашніх умовах.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

×
Алкогольні напоїКоктейліПиво

Коктейлі з пивом: 5 оригінальних ідей