Розповідаємо, як приготувати жульєн в домашніх умовах, ділимось класичним рецептом, варіантом з куркою та грибами, в духовці та на сковороді.
У цій статті:
Гаряча закуска, яку подають в окремому маленькому посуді, шість букв? Та це ж «жульєн» — перший гарячий акцент бенкету, перехід від холодних закусок та салатів до основних страв. Ну принаймні класичний підхід саме такий. Але якщо не хочеш перейматися мініатюрними розмірами порції, то ніхто не завадить ситно повечеряти жульєном у тарталетках або й зі звичайної тарілки.
Що таке жульєн: від способу нарізки до запіканки

Явно французька назва страви, спосіб її подачі у порційних мінігорщиках можуть вводити в оману, ніби це винахід кулінарів з батьківщини високої кухні, але насправді це не так. Країна гурманів подарувала цій закусці лише назву. Історія з цим досить заплутана й не до кінця зрозуміла: у французькій мові слово «жульєн» означає спосіб нарізки чого завгодно тоненькою соломкою. Це можуть бути овочі, м’ясо, ковбаса, сир. І все, ніякого іншого сенсу немає, як і немає страви з таким найменуванням. Що правда є інші, які запікають у порційному посуді, наприклад, паштети, гратен, фрикасе тощо.
Є версія, що назва звичної нам запіканки утворилася як результат змішування понять. Французькі шеф-кухарі вигукували помічникам слово «жульєн» як наказ підготувати продукти для створення тонкої текстури наїдку, що готуватиметься у спеціальній жаростійкій мисочці для кожної людини окремо. До речі, цей посуд має назву також французького походження — «кокотниця», що означає горщик, казанок, каструлька з кришкою. З часом під жульєном стали мати на увазі не спосіб нарізки, а готову страву, яку отримували в результаті.

Тож зараз жульєн — це ніжна запіканка переважно з грибів, вершків та сиру. Класичний рецепт можна легко доповнювати куркою, подавати у тарталетках чи навіть готувати на сковороді. Словом, простір для кулінарної творчості є. Якщо ти ще не знаєш, що таке жульєн, лови класичний та декілька рецептів, що урізноманітнять традиційний підхід.
Як приготувати жульєн: 5 смачних рецептів
Почнімо з того, що геть не обов’язково мати правильний посуд, щоб приготувати смачний жульєн. Ти можеш це зробити у будь-яких ємностях чи горщиках, що підходять для духовки, навіть в одноразових з фольги. І не обов’язкові окремі порції, це може бути загальна велика запіканка.
Класичний жульєн рецепт з грибами

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 347 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин
Для приготування жульєну з грибами можна взяти ароматні білі гриби, м’ясисті гливи, лисички з горіховою ноткою, але класика — рецепт з шампіньйонами.
Тобі знадобиться:
- свіжі печериці — 300 г;
- ріпчаста цибуля середнього розміру — 1 шт.;
- вершкове масло — 30 г;
- пшеничне борошно — 1 ст. л без гірки;
- сметана або вершки 20–25 % жирності — 150 мл;
- класичний твердий сир — 100 г;
- сіль та мелений чорний перець — на смак.

Готуй жульєн з грибами за таким планом:
- Цибулю подрібни кубиками або напівкільцями та обсмаж на вершковому маслі до прозорості.
- Печериці наріж тонкою соломкою, додай до цибулі та смаж, поки не випарується рідина, приблизно 10 хвилин.
- У невеличкій сковороді насухо або з маленьким шматочком вершкового масла обсмаж борошно до світло-золотистого кольору.
- Поступово додай сметану, весь час перемішуй, поки не отримаєш однорідну масу.
- Провари соус для жульєну 2–3 хвилини, додай сіль та перець.
- Змішай обсмажені гриби та цибулю з соусом, виклади по окремих формах або в одну велику, притруси тертим сиром.
- Запікай 10–15 хвилин у духовці, розігрітій до 180–200 °C.
Подавай жульєн з грибами одразу після запікання. Якщо готувала у порційному посуді, дай гостям маленькі ложечки. До загальної страви буде потрібна сервірувальна лопатка.
Жульєн у тарталетках з куркою та грибами

🍽️ Кількість порцій: 12
✔️ Енергетична цінність: 342 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин
Ніжний жульєн з куркою та грибами у тарталетках — ідеальний рецепт для фуршетного столу. По-перше, хрустке тісто додасть приємних відчуттів, по-друге, менше брудного посуду.
Інгредієнти для жульєну в тарталетках такі:
- куряче філе — 300 г;
- гриби на твій смак — 200 г;
- цибулина середнього розміру — 1 шт.;
- вершки 20 % жирності — 200 мл;
- твердий сир — 100 г;
- вершкове масло — 2 ст. л;
- сіль та перець на смак;
- тарталетки — 12 шт.

Жульєн з куркою та грибами готуй так:
- Куряче філе звари до готовності, дай охолонути та наріж дрібними кубиками.
- Підготовані гриби та цибулю подрібни.
- На вершковому маслі обсмаж цибулю до прозорості, додай гриби та продовжуй процес до випаровування рідини.
- Додай курку, перемішай та протушкуй все разом 2–3 хвилини.
- Не знімаючи з вогню, посип усе борошном та ретельно перемішай.
- Повільно влий вершки, постійно перемішуючи. Доведи до загустіння.
- Приправ жульєн з куркою та грибами сіллю та перцем.
- Духовку розігрій до 180°C.
- На деко виклади тарталетки, наповни їх підготованою сумішшю, посип тертим сиром.
- Запікай жульєн в тарталетках, поки сир не розплавиться та не утворить золотисту скоринку, приблизно 10–12 хвилин.
Подавай жульєн, рецепт якого щойно прочитала, гарячими. Користуйся сервірувальними щипцями, щоб не обпектися.
Лінивий жульєн в духовці

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 369 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 40 хвилин
А це жульєн, рецепт якого зекономить твій час на підготовку, але ніяк не вплине на оригінальний смак.
Збери такий набір продуктів:
- куряче філе — 500 г;
- печериці — 300 г;
- велика цибулина — 1 шт.;
- вершки або сметана 20 % жирності — 200 мл;
- твердий сир — 150 г;
- борошно — 1 ст. л;
- олія для змащення форми — 1–2 ст. л;
- сіль, перець, спеції — на смак.

Як приготувати жульєн в духовці:
- Куряче філе, гриби та цибулю наріж невеличкими скибочками.
- У великій мисці змішай основні інгредієнти з борошном, приправами та спеціями.
- Додай вершки та ретельно перемішай все разом.
- Виклади суміш у велику або порційні форми для запікання, змастивши їх олією.
- Присип натертим сиром та запікай жульєн в духовці 30–35 хвилин при температурі 180°C. Приблизно 20 хвилин тримай форму накритою фольгою або кришкою, залишок часу відкритою, щоб утворилася золотиста сирна скоринка.
Для більш яскравого смаку жульєну в духовці можна додати подрібнений часник. А якщо ти вегетаріанка, то заміни куряче філе на додаткову порцію грибів або овочі, замість вершків використай кокосове молоко, замість сиру — тофу. Вегетаріанський жульєн — це гарне рішення й для тих, хто мусить тримати дієту через медичні показання.
Жульєн на сковороді без запікання в духовці

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 433 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин
На випадок, якщо не маєш духовки, ось тобі чудовий рецепт, як зробити жульєн без запікання.
Інгредієнти:
- індиче філе — 350 г;
- печериці — 350 г;
- велика цибулина — 1 шт.;
- вершки 20 % жирності — 200 мл;
- твердий сир — 200 г;
- борошно — 1 ч. л;
- олія — 3–4 ст. л;
- сіль, перець — на смак;
- зелень для прикрашання.
Такі самі складники візьми, якщо хочеш курячий жульєн.

Як приготувати жульєн без запікання:
- Наріж індиче філе кубиками, гриби великими шматками, цибулю подрібни.
- На розігрітій сковороді з олією посмаж до золотистості м’ясо, додай цибулю й смаж ще трішки.
- Виклади гриби й смаж все разом до випаровування рідини.
- Всип борошно, ретельно все перемішай та смаж на високому вогні 1–2 хвилини.
- Влий вершки, доведи до кипіння стиш вогонь до мінімуму та тушкуй 3–4 хвилини.
- Посип тертим сиром, накрий кришкою та томи жульєн, допоки сир повністю не розплавиться.
Такий жульєн — це справжня знахідка, коли на порозі несподівані гості. Подавай індичий або курячий жульєн з грибами на сковороді гарячим, притрусивши подрібненим кропом, петрушкою, зеленою цибулею.
Рецепт жульєну з телятини на подушці з картоплі

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 223 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин
Це страва для тих, хто любить ситно та смачно попоїсти. І кому набрид курячий жульєн. Страва виглядає як м’ясний пиріг.
З продуктів знадобляться:
- картоплини середнього розміру — 6 шт.;
- телятина — 200 г;
- печериці консервовані — 400 г;
- цибуля ріпчаста середнього розміру — 2 шт.;
- борошно — 1 ст. л;
- молоко — 100 мл;
- твердий сир — 100 г;
- олія — 3–4 ст. л;
- сіль, перець, спеції, зелень — на смак.

Як приготувати жульєн з картоплею:
- Чищену картоплю наріж невеличкими кубиками та посмаж на олії майже до готовності. Золотиста скоринка вітається. Потім виклади її на дно форми для запікання, змащеної олією, й поки що залиш.
- Гриби відкрий та відкинь на друшляк, щоб повністю позбутися рідини.
- Телятину наріж тоненькими смужками та поклади у розігріту сковороду з олією, смаж та перемішуй.
- Цибулю наріж напівкільцями, та додай до м’яса через 15–20 хвилин. Смаж все разом до її прозорості.
- Гриби виклади у сковороду, все ретельно перемішай та готуй до повного зникнення рідини.
- На окремій сухій сковороді підсмаж до золотистого кольору борошно, зменш вогонь до мінімум та тоненькою цівкою влий молоко не припиняючи перемішувати. Дай загустіти та вилий у сковороду з м’ясом, цибулею та грибами.
- Все разом ретельно перемішай та тушкуй приблизно 5 хвилин.
- Виклади вміст сковороди у форму з картоплею, притруси тертим сиром, та випікай при 180°C 15–20 хвилин.
Подавай гарячим, притруси зверху подрібненою зеленню. За цим самим рецептом можеш приготувати жульєн з куркою, грибами та картоплею в духовці.
З чим подавати жульєн

Взагалі-то, жульєн цілком самодостатня страва. Навіть у ресторані він йде окремою подачею. Завдяки достатній ситності є любителі поєднувати жульєн з міцним алкоголем, наприклад, горілкою, або гіркими настоянками. Але не забороняється доповнити стіл овочами на грилі, зеленим салатом, вареним рисом або картопляним пюре. Пасуватимуть до ніжної запіканки хрусткий багет, грінки, навіть лаваш або солоний крекер.
Тож вибирай свій рецепт смачного жульєну та насолоджуйся простотою приготування!