ПродуктиНапої

Як зробити лимонад в домашніх умовах

9 Хв

Ділимося секретами приготування домашніх лимонадів на будь-який смак: від класики до екзотичних варіантів.

Хто ж не любить у спекотний день освіжитися склянкою кришталево чистого, ароматного лимонаду? Цей напій став справжнім символом літнього відпочинку, але мало хто знає, що перші згадки про нього з’явилися ще в XIII столітті в Єгипті. Тоді місцеві торговці готували так званий «катарзімат» з лимонного соку, води та меду. Згодом напій «емігрував» у Європу, де став улюбленцем аристократії. 

Сучасний лимонад — це вже більше, ніж лимонна вода з льодом. Це ціла палітра смаків, настроїв та стилів.  Сьогодні в MJournal ми розкажемо, як приготувати домашній лимонад, що освіжає, надихає і готується за мить. Тож діставай стакани для дегустації — буде цитробум!

Також буде цікаво

Класичний лимонад: рецепт в домашніх умовах

Класичний лимонад

Кажуть: «Коли життя підкидає лимони — зроби лимонад». Не будемо сперечатися з цією мудрістю! Почнемо з перевіреної класики — тримай швидкий домашній рецепт.

⏳ Час приготування: 30 хвилин 
🔥 Калорійність: ~ 50 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 6

Інгредієнти:

  • 150 г цукру;
  • 3 лимони;
  • 1 літр води.
Класичний лимонад

Як приготувати домашній лимонад (рецепт українською):

  1. У каструлі з’єднай цукор та 200 мл води. Підігрій на слабкому вогні, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться. Залиш сироп охолонути.
  2. Вичави сік з лимонів.
  3. Змішай охолоджений сироп, лимонний сік і решту води (близько 800 мл).
  4. На стіл подавай з м’ятою та льодом.
Класичний лимонад

😋Порада: заморозь шматочки фруктів (ягід) або їстівні квіти в кубиках льоду для вражаючої подачі. 

Цитрусовий лимонад з апельсинів та лимонів

Цитрусовий лимонад

Рецепт класичного лимонаду вже засвоєно! Але ж хочеться чогось цікавішого, правда? 😉 Тоді тримай інший варіант напою, який підкорить усіх без винятку! Роби одразу більше — гості не підуть, поки не вип’ють усе!

⏳ Час приготування: 20 хвилин (без охолодження)
🔥 Калорійність: ~ 70 ккал/100 мл
✅ Порція: 6

Інгредієнти:

  • 1 л води;
  • 3 апельсини;
  • 1 лимон;
  • 100 г цукру. 
Цитрусовий лимонад

Як зробити лимонад з апельсинів та лимонів в домашніх умовах?

  1. Ретельно промий цитрусові, зніми цедру за допомогою дрібної терки.
  2. Звари сироп: у каструлі змішай воду, цукор і цедру, доведи до кипіння, вари 5–10 хв на слабкому вогні. Потім дай охолонути.
  3. Вичави сік з апельсинів та лимона. 
  4. Проціди охолоджений сироп через сито. Додай свіжовичавлений сік, ретельно перемішай.
  5. Постав у холодильник на 2-3 години.

Після приготування розлий лимонад у високі склянки. Соломинки та парасольки — за бажанням, але додають святкового настрою!

Рожевий полуничний лимонад

Рожевий полуничний лимонад

Колір — вогонь! А смак? Наче поцілунок літа в щоку. Зустрічай полуничний домашній лимонад, рецепт якого всі питатимуть. Готується він за кілька хвилин, без жодного варіння! 

⏳ Час приготування: 30 хвилин 
🔥 Калорійність: ~ 80 ккал/100 мл
✅ Порція: 6

Інгредієнти:

  • 250 г полуниці;
  • 3 лимони;
  • 4 ст.л. цукру; 
  • cвіжа м’ята за смаком;
  • 1,5 л холодної води.
Рожевий полуничний лимонад

Як зробити домашній полуничний лимонад з м’ятою (рецепт українською): 

  1. Ретельно промий полуницю, видали хвостики та подрібни ягоди блендером.
  2. Вичави сік із лимонів прямо у полуничну масу. Перемішай.
  3. М’яту дрібно поріж та додай до суміші.
  4. Додай цукор. Влий воду до суміші та перемішай. Залиш настоятися на 20 хвилин.
  5. Проціди напій через сито. Розлий в склянки з льодом.

Хочеш рожевий лимонад без цукру? Легко! Просто вибирай найсолодшу, найсоковитішу полуницю — вона сама все зробить.
А якщо хочеш мікс — додай яблуко або ананас. Буде натурально солодко без жодного грама цукру.

Свіжий огірковий лимонад з м’ятою

Свіжий огірковий лимонад

Огірок у лимонаді? Не дивуйся! Це гідний претендент на «освіжаючий must-drink». Крім того, він має мінімум калорій, тож можеш смакувати ним без жодних переживань. А ще він чудово втамовує спрагу, що особливо важливо в спеку.

⏳ Час приготування: 15 хвилин 
🔥 Калорійність: ~ 20 ккал/100 мл
✅ Порція: 6

Інгредієнти:

  • 1 лимон; 
  • жменя свіжої м’яти; 
  • 1 огірок; 
  • 5 ст. л цукру; 
  • 2 літри води.
@dabrionne

Cucumber, lemon, & mint water is my go to when I need to detox and debloat. 1 large pitcher of water 2 lemons 1 cucumber 10 mint leaves

♬ Morocco vibes – 9DAYS

Як зробити огірковий лимонад в домашніх умовах?

  1. Наріж лимон і огірок на шматочки.
  2. Поклади їх у глечик разом із м’ятою.
  3. Додай цукор. 
  4. Залий водою та дай настоятися 1-2 години.

Не думай, що огірок призначений лише для салатів чи маринадів. Дай йому шанс і створи з нього неймовірний огірковий лимонад!

Домашній лимонад з базиліком

Домашній лимонад з базиліком

А зараз буде про любов з першого ковтка! Базиліковий лимонад — це коли смак і користь влаштовують вечірку прямо у твоїй склянці! Базилік — твій особистий борець зі стресом, майстер травлення та охоронець імунітету, якому справді не байдуже, як ти себе почуваєш. А ще листочки базиліку дають аромат, який не переплутаєш ні з чим. Ну що, готуємо цей зелений еліксир?

⏳ Час приготування: 15 хвилин (без охолодження)
🔥 Калорійність: ~ 70 ккал/100 мл
✅ Порція: 4

Інгредієнти:

  • 2 лимони;
  • 50 г свіжого базиліку;
  • 100 г цукру;
  • 200 мл чистої води;
  • 1 л газованої води
Домашній лимонад з базиліком

Як приготувати домашній лимонад з базиліком?

  1. У каструлю налий 200 мл води, додай цукор і базилік. Постав на середній вогонь і доведи до кипіння, потім вари ще 10 хвилин, час від часу помішуючи.
  2. Зніми каструлю з вогню, перебий суміш блендером до однорідності, а потім проціди через дрібне сито. Дай охолонути.
  3. Вичави сік лимонів та додай до рідини. Долий 1 літр газованої води.
  4. Постав у холодильник на 1 годину. 

Цей напій з базиліком — як «обіймашка в спеку». Ідеальний компаньйон для читання книги в тіні дерева, для неспішної розмови з друзями на терасі або для моменту самотньої насолоди після довгого дня. 

Лимонад з заморожених апельсинів

Лимонад з заморожених апельсинів

Ох, це справжній апельсиновий кайф, який неможливо забути. Фішка цього рецепту — у попередньому заморожуванні фруктів. Завдяки цій простій хитрості ми повністю усуваємо гіркоту, що зазвичай ховається в товстій шкірці цитрусових.

⏳ Час приготування: 20 хвилин (без заморозки)
🔥 Калорійність: ~ 70 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 4

Інгредієнти:

  • 2 заморожені апельсини;
  • 2–3 ст. ложки меду або цукру;
  • 1,5 л води.
Лимонад з заморожених апельсинів

Як зробити домашній лимонад з заморожених апельсинів?

  1. Наріж апельсини і відправ у морозилку на ніч.
  2. Наступного дня подрібни апельсини за допомогою блендера.
  3. Додай цукор/ мед.
  4. Залий 1 л гарячої води, накрий, дай настоятись до охолодження.
  5. Пропусти через сито або марлю, щоб прибрати м’якоть і шкірки.
  6. Долий ще трохи охолодженої кип’яченої води — до бажаної концентрації.
  7. Постав у холодильник на кілька годин.

Лимонад з апельсинів готовий! Ідеально для пікніків, вечірок або просто літнього чілу на балконі.

Бразильський лимонад

Бразильський лимонад

Ми ще після огіркового лимонаду не відійшли, а тут знову нестандартна цікавинка — бразильська! Екзотичний варіант, готовий перевернути все, що ми знали про освіжаючі напої! Почнемо з того, що в цьому «лимонаді» немає жодного лимона. Зовсім. Натомість головну роль грає його зелений кузен — лайм. Але справжній шок чекає на тебе, коли ти дізнаєшся про другий ключовий інгредієнт — згущене молоко. Молочний продукт у цитрусовому напої? Звучить дивно. Та варто зробити лише один ковток — і всі твої упередження розтануть!

⏳ Час приготування: 10 хвилин 
🔥 Калорійність: ~ 120 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 2

Інгредієнти:

Як зробити бразильський лимонад вдома

  1. Ретельно помий лайми та розріж на декілька частин.
  2. Закинь їх у блендер, додай 700 мл води й перебий усе разом.
  3. Проціди суміш через сито та поверни рідину назад у блендер.
  4. Додай згущене молоко й лід. Ще раз добре збий.

😋Порада: Хочеш зменшити гірчинку? Видали шкірку з лаймів перед тим, як збивати.

Якщо після першого ковтка ти не відчуєш бажання відвідати Ріо — ти, ймовірно, приготувала щось не те! 😉

Імбирний лимонад

Імбирний лимонад

Мабуть, жоден інший напій не поєднує в собі таку кількість смакових контрастів і корисних властивостей, як ця освіжаюча суміш пікантного імбиру та кислого лимона.
Імбир давно славиться своїми лікувальними властивостями: допомагає зміцнити імунітет, бореться з застудою, знімає запалення. А в поєднанні з лимоном, який є справжнім джерелом вітаміну C, цей напій стає неймовірно корисним, не кажучи вже про його унікальний смак. 

⏳ Час приготування: 30 хвилин 
🔥 Калорійність: ~ 60 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 6

Інгредієнти:

  • 300 г імбиру;
  • 220 г цукру;
  • 2 лимони;
  • 6 шт. гвоздик;
  • 1 л газованої води;
  • 600 мл звичайної води;
  • пучок м’яти.
Імбирний лимонад

Як зробити імбирний лимонад з лимона та з м’ятою (рецепт українською): 

  1. Очисть корінь імбиру та наріж тонкими пластинками.
  2. Лимони помий, натри цедру та вичави сік.
  3. У каструлю додай імбир, цукор, гвоздику та цедру. Залий сік лимона та звичайну воду.
  4. Вари на середньому вогні до розчинення цукру + ще 10 хвилин.
  5. Проціди лимонад і дай охолонути.
  6. Додай промите листя м’яти, влий газовану воду та постав у холодильник.

Результат? Шалений напій, що поєднав у собі кислинку лимона та вогняний характер імбиру! 

Лимонад з бузини

Лимонад з бузини

Хочеш ще один корисний та смачний напій, який допомагає бути здоровим? Лимонад з бузини — ось твоє рішення. Готувати його легко, але для повного ефекту треба трохи почекати, поки він настоїться. До того ж бузина в народній медицині — справжня зірка. Її навіть називають еліксиром довголіття! Так що, попиваючи цей напій, ти не тільки насолоджуєшся смаком, а й додаєш років до життя!

⏳ Час приготування: 30 хвилин 
🔥 Калорійність: ~ 50 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 6

Інгредієнти:

  • 15 шт. суцвіття бузини;
  • 1 лимон;
  • 1 ч.л лимонної кислоти;
  • 600 г цукру;
  • 4 л води.
Лимонад з бузини

Як приготувати лимонад з бузини в домашніх умовах? 

  1. В каструлі змішай воду, цукор і лимонну кислоту. Нагрій суміш, поки цукор повністю не розчиниться. Дай охолонути.
  2. Лимон ретельно помий і наріж кружальцями.
  3. Бузину промий. Додай в охолоджений сироп лимон нарізаний шматочками і квіти бузини. Накрий і залиш на 1-2 дні.
  4. По закінченню часу проціди сироп, перелий в склянки.

Смачний, ароматний та натуральний лимонад з бузини — чудова альтернатива звичним напоям! І, до речі, освіжає краще за кондиціонер!

Лимонад з лаванди

Лимонад з лаванди

Відчуваєш цей чарівний аромат, змішаний з кислинкою лимона? Один ковток — і ти опиняєшся на безкрайніх лавандових полях Провансу, де вітерець ніжно пестить твоє обличчя, а всі турботи залишаються далеко позаду. Тож давай пробувати цю красу якнайшвидше!

⏳ Час приготування: 2 години 
🔥 Калорійність: ~ 80 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 6

Інгредієнти:

  • 3 лимони;
  • 2 ст.л сушених квітів лаванди;
  • 5 ст. л цукру;
  • 1,5 л води;
  • жменя свіжої м’яти.
Лимонад з лаванди

Як зробити лавандовий лимонад вдома (рецепт з м’ятою)?

  1. Візьми 3 склянки води та налий їх у каструлю. Додай трохи цукру та сушену лаванду. Доведи до кипіння. Потім зменшуй вогонь до мінімуму та вари ще 5 хвилин. Зніми з вогню, накрий кришкою і дай настоятися годину.
  2. Проціди лавандову суміш через сито і додай свіжовичавлений лимонний сік і нарізану м’яту. Тепер додай решту води і перемішай.
  3. Перелий готовий лимонад у глечик, постав в холодильник на пів години, щоб він охолов до ідеальної температури. 
@feed.annna Lavender lemonade #lavenderlemonade #homecafevideo #fairyaesthetic ♬ Aesthetic – Tollan Kim

😋Порада: cпробуй лавандовий лимонад з додаванням свіжих ягід або меду. Мікс лохини, малини чи полуниці перетворить напій на справжній літній десерт, а мед надасть ніжної солодкості. 


Тепер, коли ти знаєш, як робити лимонад, твоєму вибору немає меж! Вибирай те, що підкаже душа: рожевий лимонад з полуницею для романтичного настрою, цитрусовий — для енергії, огірковий — для мега-свіжості, а бразильський — ну, це вже для справжнього свята. Експериментуй і насолоджуйся сонячним смаком навіть у похмурий день!

Avatar photo
32 записи

Про автора
Копірайтерка. Найчастіше мене можна побачити за ноутбуком, де я щось зосереджено формулюю та занотовую. Знаходжу натхнення у сучасній літературі, подорожах та фотознімках.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Що таке хумус, як приготувати вдома та з чим їсти

9 Хв
Розповідаємо, що таке хумус, в чому його користь та шкода.
ПродуктиКондитерські вироби

Як зробити заварний крем: класичний та оригінальні рецепти

8 Хв
Ділимося улюбленими рецептами заварного крему і розкриваємо всі секрети, щоб вийшло з першої спроби.
Без категоріїПоради та добіркиПродукти

Природні антиоксиданти в харчуванні: що це і чому вони важливі

10 Хв
Розповідаємо, що таке антиоксиданти, яка їх роль в організмі.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиКондитерські вироби

Шоколадний торт: смачні рецепти в домашніх умовах