Ділимося секретами приготування домашніх лимонадів на будь-який смак: від класики до екзотичних варіантів.
У цій статті:
Хто ж не любить у спекотний день освіжитися склянкою кришталево чистого, ароматного лимонаду? Цей напій став справжнім символом літнього відпочинку, але мало хто знає, що перші згадки про нього з’явилися ще в XIII столітті в Єгипті. Тоді місцеві торговці готували так званий «катарзімат» з лимонного соку, води та меду. Згодом напій «емігрував» у Європу, де став улюбленцем аристократії.
Сучасний лимонад — це вже більше, ніж лимонна вода з льодом. Це ціла палітра смаків, настроїв та стилів. Сьогодні в MJournal ми розкажемо, як приготувати домашній лимонад, що освіжає, надихає і готується за мить. Тож діставай стакани для дегустації — буде цитробум!
Класичний лимонад: рецепт в домашніх умовах

Кажуть: «Коли життя підкидає лимони — зроби лимонад». Не будемо сперечатися з цією мудрістю! Почнемо з перевіреної класики — тримай швидкий домашній рецепт.
⏳ Час приготування: 30 хвилин
🔥 Калорійність: ~ 50 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 6
Інгредієнти:
- 150 г цукру;
- 3 лимони;
- 1 літр води.

Як приготувати домашній лимонад (рецепт українською):
- У каструлі з’єднай цукор та 200 мл води. Підігрій на слабкому вогні, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться. Залиш сироп охолонути.
- Вичави сік з лимонів.
- Змішай охолоджений сироп, лимонний сік і решту води (близько 800 мл).
- На стіл подавай з м’ятою та льодом.

😋Порада: заморозь шматочки фруктів (ягід) або їстівні квіти в кубиках льоду для вражаючої подачі.
Цитрусовий лимонад з апельсинів та лимонів

Рецепт класичного лимонаду вже засвоєно! Але ж хочеться чогось цікавішого, правда? 😉 Тоді тримай інший варіант напою, який підкорить усіх без винятку! Роби одразу більше — гості не підуть, поки не вип’ють усе!
⏳ Час приготування: 20 хвилин (без охолодження)
🔥 Калорійність: ~ 70 ккал/100 мл
✅ Порція: 6
Інгредієнти:
- 1 л води;
- 3 апельсини;
- 1 лимон;
- 100 г цукру.

Як зробити лимонад з апельсинів та лимонів в домашніх умовах?
- Ретельно промий цитрусові, зніми цедру за допомогою дрібної терки.
- Звари сироп: у каструлі змішай воду, цукор і цедру, доведи до кипіння, вари 5–10 хв на слабкому вогні. Потім дай охолонути.
- Вичави сік з апельсинів та лимона.
- Проціди охолоджений сироп через сито. Додай свіжовичавлений сік, ретельно перемішай.
- Постав у холодильник на 2-3 години.
Після приготування розлий лимонад у високі склянки. Соломинки та парасольки — за бажанням, але додають святкового настрою!
Рожевий полуничний лимонад

Колір — вогонь! А смак? Наче поцілунок літа в щоку. Зустрічай полуничний домашній лимонад, рецепт якого всі питатимуть. Готується він за кілька хвилин, без жодного варіння!
⏳ Час приготування: 30 хвилин
🔥 Калорійність: ~ 80 ккал/100 мл
✅ Порція: 6
Інгредієнти:
- 250 г полуниці;
- 3 лимони;
- 4 ст.л. цукру;
- cвіжа м’ята за смаком;
- 1,5 л холодної води.

Як зробити домашній полуничний лимонад з м’ятою (рецепт українською):
- Ретельно промий полуницю, видали хвостики та подрібни ягоди блендером.
- Вичави сік із лимонів прямо у полуничну масу. Перемішай.
- М’яту дрібно поріж та додай до суміші.
- Додай цукор. Влий воду до суміші та перемішай. Залиш настоятися на 20 хвилин.
- Проціди напій через сито. Розлий в склянки з льодом.
Хочеш рожевий лимонад без цукру? Легко! Просто вибирай найсолодшу, найсоковитішу полуницю — вона сама все зробить.
А якщо хочеш мікс — додай яблуко або ананас. Буде натурально солодко без жодного грама цукру.
Свіжий огірковий лимонад з м’ятою

Огірок у лимонаді? Не дивуйся! Це гідний претендент на «освіжаючий must-drink». Крім того, він має мінімум калорій, тож можеш смакувати ним без жодних переживань. А ще він чудово втамовує спрагу, що особливо важливо в спеку.
⏳ Час приготування: 15 хвилин
🔥 Калорійність: ~ 20 ккал/100 мл
✅ Порція: 6
Інгредієнти:
- 1 лимон;
- жменя свіжої м’яти;
- 1 огірок;
- 5 ст. л цукру;
- 2 літри води.
@dabrionne Cucumber, lemon, & mint water is my go to when I need to detox and debloat. 1 large pitcher of water 2 lemons 1 cucumber 10 mint leaves
♬ Morocco vibes – 9DAYS
Як зробити огірковий лимонад в домашніх умовах?
- Наріж лимон і огірок на шматочки.
- Поклади їх у глечик разом із м’ятою.
- Додай цукор.
- Залий водою та дай настоятися 1-2 години.
Не думай, що огірок призначений лише для салатів чи маринадів. Дай йому шанс і створи з нього неймовірний огірковий лимонад!
Домашній лимонад з базиліком

А зараз буде про любов з першого ковтка! Базиліковий лимонад — це коли смак і користь влаштовують вечірку прямо у твоїй склянці! Базилік — твій особистий борець зі стресом, майстер травлення та охоронець імунітету, якому справді не байдуже, як ти себе почуваєш. А ще листочки базиліку дають аромат, який не переплутаєш ні з чим. Ну що, готуємо цей зелений еліксир?
⏳ Час приготування: 15 хвилин (без охолодження)
🔥 Калорійність: ~ 70 ккал/100 мл
✅ Порція: 4
Інгредієнти:
- 2 лимони;
- 50 г свіжого базиліку;
- 100 г цукру;
- 200 мл чистої води;
- 1 л газованої води.

Як приготувати домашній лимонад з базиліком?
- У каструлю налий 200 мл води, додай цукор і базилік. Постав на середній вогонь і доведи до кипіння, потім вари ще 10 хвилин, час від часу помішуючи.
- Зніми каструлю з вогню, перебий суміш блендером до однорідності, а потім проціди через дрібне сито. Дай охолонути.
- Вичави сік лимонів та додай до рідини. Долий 1 літр газованої води.
- Постав у холодильник на 1 годину.
Цей напій з базиліком — як «обіймашка в спеку». Ідеальний компаньйон для читання книги в тіні дерева, для неспішної розмови з друзями на терасі або для моменту самотньої насолоди після довгого дня.
Лимонад з заморожених апельсинів

Ох, це справжній апельсиновий кайф, який неможливо забути. Фішка цього рецепту — у попередньому заморожуванні фруктів. Завдяки цій простій хитрості ми повністю усуваємо гіркоту, що зазвичай ховається в товстій шкірці цитрусових.
⏳ Час приготування: 20 хвилин (без заморозки)
🔥 Калорійність: ~ 70 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 4
Інгредієнти:
- 2 заморожені апельсини;
- 2–3 ст. ложки меду або цукру;
- 1,5 л води.

Як зробити домашній лимонад з заморожених апельсинів?
- Наріж апельсини і відправ у морозилку на ніч.
- Наступного дня подрібни апельсини за допомогою блендера.
- Додай цукор/ мед.
- Залий 1 л гарячої води, накрий, дай настоятись до охолодження.
- Пропусти через сито або марлю, щоб прибрати м’якоть і шкірки.
- Долий ще трохи охолодженої кип’яченої води — до бажаної концентрації.
- Постав у холодильник на кілька годин.
Лимонад з апельсинів готовий! Ідеально для пікніків, вечірок або просто літнього чілу на балконі.
Бразильський лимонад

Ми ще після огіркового лимонаду не відійшли, а тут знову нестандартна цікавинка — бразильська! Екзотичний варіант, готовий перевернути все, що ми знали про освіжаючі напої! Почнемо з того, що в цьому «лимонаді» немає жодного лимона. Зовсім. Натомість головну роль грає його зелений кузен — лайм. Але справжній шок чекає на тебе, коли ти дізнаєшся про другий ключовий інгредієнт — згущене молоко. Молочний продукт у цитрусовому напої? Звучить дивно. Та варто зробити лише один ковток — і всі твої упередження розтануть!
⏳ Час приготування: 10 хвилин
🔥 Калорійність: ~ 120 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 2
Інгредієнти:
- 2 лайми;
- 700 мл холодної води;
- 100 мл згущеного молока;
- кубики льоду.
Як зробити бразильський лимонад вдома?
- Ретельно помий лайми та розріж на декілька частин.
- Закинь їх у блендер, додай 700 мл води й перебий усе разом.
- Проціди суміш через сито та поверни рідину назад у блендер.
- Додай згущене молоко й лід. Ще раз добре збий.
😋Порада: Хочеш зменшити гірчинку? Видали шкірку з лаймів перед тим, як збивати.
Якщо після першого ковтка ти не відчуєш бажання відвідати Ріо — ти, ймовірно, приготувала щось не те! 😉
Імбирний лимонад

Мабуть, жоден інший напій не поєднує в собі таку кількість смакових контрастів і корисних властивостей, як ця освіжаюча суміш пікантного імбиру та кислого лимона.
Імбир давно славиться своїми лікувальними властивостями: допомагає зміцнити імунітет, бореться з застудою, знімає запалення. А в поєднанні з лимоном, який є справжнім джерелом вітаміну C, цей напій стає неймовірно корисним, не кажучи вже про його унікальний смак.
⏳ Час приготування: 30 хвилин
🔥 Калорійність: ~ 60 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 6
Інгредієнти:
- 300 г імбиру;
- 220 г цукру;
- 2 лимони;
- 6 шт. гвоздик;
- 1 л газованої води;
- 600 мл звичайної води;
- пучок м’яти.

Як зробити імбирний лимонад з лимона та з м’ятою (рецепт українською):
- Очисть корінь імбиру та наріж тонкими пластинками.
- Лимони помий, натри цедру та вичави сік.
- У каструлю додай імбир, цукор, гвоздику та цедру. Залий сік лимона та звичайну воду.
- Вари на середньому вогні до розчинення цукру + ще 10 хвилин.
- Проціди лимонад і дай охолонути.
- Додай промите листя м’яти, влий газовану воду та постав у холодильник.
Результат? Шалений напій, що поєднав у собі кислинку лимона та вогняний характер імбиру!
Лимонад з бузини

Хочеш ще один корисний та смачний напій, який допомагає бути здоровим? Лимонад з бузини — ось твоє рішення. Готувати його легко, але для повного ефекту треба трохи почекати, поки він настоїться. До того ж бузина в народній медицині — справжня зірка. Її навіть називають еліксиром довголіття! Так що, попиваючи цей напій, ти не тільки насолоджуєшся смаком, а й додаєш років до життя!
⏳ Час приготування: 30 хвилин
🔥 Калорійність: ~ 50 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 6
Інгредієнти:
- 15 шт. суцвіття бузини;
- 1 лимон;
- 1 ч.л лимонної кислоти;
- 600 г цукру;
- 4 л води.

Як приготувати лимонад з бузини в домашніх умовах?
- В каструлі змішай воду, цукор і лимонну кислоту. Нагрій суміш, поки цукор повністю не розчиниться. Дай охолонути.
- Лимон ретельно помий і наріж кружальцями.
- Бузину промий. Додай в охолоджений сироп лимон нарізаний шматочками і квіти бузини. Накрий і залиш на 1-2 дні.
- По закінченню часу проціди сироп, перелий в склянки.
Цікаві штуки на MAUDAU
Смачний, ароматний та натуральний лимонад з бузини — чудова альтернатива звичним напоям! І, до речі, освіжає краще за кондиціонер!
Лимонад з лаванди

Відчуваєш цей чарівний аромат, змішаний з кислинкою лимона? Один ковток — і ти опиняєшся на безкрайніх лавандових полях Провансу, де вітерець ніжно пестить твоє обличчя, а всі турботи залишаються далеко позаду. Тож давай пробувати цю красу якнайшвидше!
⏳ Час приготування: 2 години
🔥 Калорійність: ~ 80 ккал/ 100 мл
✅ Порція: 6
Інгредієнти:
- 3 лимони;
- 2 ст.л сушених квітів лаванди;
- 5 ст. л цукру;
- 1,5 л води;
- жменя свіжої м’яти.

Як зробити лавандовий лимонад вдома (рецепт з м’ятою)?
- Візьми 3 склянки води та налий їх у каструлю. Додай трохи цукру та сушену лаванду. Доведи до кипіння. Потім зменшуй вогонь до мінімуму та вари ще 5 хвилин. Зніми з вогню, накрий кришкою і дай настоятися годину.
- Проціди лавандову суміш через сито і додай свіжовичавлений лимонний сік і нарізану м’яту. Тепер додай решту води і перемішай.
- Перелий готовий лимонад у глечик, постав в холодильник на пів години, щоб він охолов до ідеальної температури.
@feed.annna Lavender lemonade #lavenderlemonade #homecafevideo #fairyaesthetic ♬ Aesthetic – Tollan Kim
😋Порада: cпробуй лавандовий лимонад з додаванням свіжих ягід або меду. Мікс лохини, малини чи полуниці перетворить напій на справжній літній десерт, а мед надасть ніжної солодкості.
Тепер, коли ти знаєш, як робити лимонад, твоєму вибору немає меж! Вибирай те, що підкаже душа: рожевий лимонад з полуницею для романтичного настрою, цитрусовий — для енергії, огірковий — для мега-свіжості, а бразильський — ну, це вже для справжнього свята. Експериментуй і насолоджуйся сонячним смаком навіть у похмурий день!