Алкогольні напоїІгристе і шампанське

Що таке петнат: сомельє розповідає про цей метод виробництва вин

6 Хв

Розповідаємо про виробництво вин методом петнат  (pét-nat) та ділимось добіркою вин, які варто спробувати.

Останнім часом у світі вина все частіше можна почути загадкове слово — петнат. Що ж це таке і чому цей стиль ігристих вин набуває такої популярності? Сьогодні я допоможу розібратися в цьому питанні та розкрию всі секрети петнату, від особливостей його виробництва до цікавої добірки вин, які варто спробувати. Зануримося у світ вина, яке часто називають натуральним ігристим. Воно має бульбашки та харизму, але може бути дуже несподіваним.

Також буде цікаво

Що таке петнат?

Що таке петнат

Отже, що таке петнат? Якщо говорити просто, петнат (pét-nat) — це природне або натуральне ігристе. Саме так можна перекласти з французької  pétillant naturel“. Це старовинний метод виробництва ігристих вин, який часто називають Méthode Ancestrale“, або ж “дідусевим чи селянським методом”. Перші згадки про ігристе вино походять з південної Франції, де воно з’явилося ще в 1531 році, тобто років за 200 раніше, ніж з’явилися відомості про шампанське. На відміну від традиційного методу шампенуа, де вторинне бродіння відбувається вже у пляшці після додавання у базове вино дріжджів та тиражного лікеру, вино петнат завершує своє первинне бродіння безпосередньо у пляшці, закоркованій кроненпробкою (така як на пляшці з пивом).

Петнат — це вино, яке розливається у пляшки ще до того, як увесь цукор з виноградного сусла перетвориться на алкоголь. Таким чином, залишковий цукор продовжує бродити вже у герметично закритій пляшці, виробляється вуглекислий газ, який і робить вино ігристим. Осад, що утворюється в процесі цього бродіння, зазвичай залишається у пляшці та надає напою характерну каламутність, особливу текстуру, непередбачувану піну та широкий спектр смакових профілів: від яскраво-фруктових до мінерально-солом’яних.

Що таке петнат

Наразі не існує єдиних, чітких законодавчих правил, які б охоплювали виробництво “Méthode Ancestrale” або петнат (pét-nat) на міжнародному рівні. Головною характеристикою петнат вина є те, що на відміну від традиційних ігристих, тут відбувається лише однократна ферментація, яка завершується у пляшці.

Однак існують ще деякі загальноприйняті (але необов’язкові) характеристики, які визначають петнат вино:

  1. Для створення петнату не додають цукрово-дріжджову суміш, щоб викликати бродіння вже в пляшці.
  2. Про петнат говорять, що це натуральне ігристе вино, тому що його часто виробляють з мінімальним втручанням винороба, з використанням диких дріжджів та без додавання сульфітів або з їх мінімальною кількістю.
  3. Наявність осаду у пляшці є нормою для петнату і впливає на його смак та зовнішній вигляд. 
  4. Петнат може бути білим, рожевим або червоним, сухим, напівсухим або навіть солодким, залежно від сорту винограду та моменту зупинки бродіння.

Про інші цікаві стилі ігристих вин ви можете прочитати ось в цій статті за посиланням.

Особливості виробництва вин петнат

Особливості виробництва вин петнат

Виробництво вин у стилі петнат вирізняється своєю простотою та мінімальним втручанням винороба, що робить кожну пляшку унікальною. Цей метод вимагає від спеціаліста інтуїції та ретельного контролю за процесом бродіння.

Основні етапи виробництва pét-nat:

  1. Виноград збирають вручну, часто трохи раніше звичайної зрілості, щоб забезпечити достатній рівень кислотності та менший вміст цукру.
  2. Виноградний сік (сусло) починає бродити у чанах, найчастіше з використанням диких дріжджів, що живуть на шкірці винограду. 
  3. Коли рівень цукру в суслі досягає певної позначки, бродіння переривають шляхом охолодження, а вино розливають у пляшки, які закорковують кроненпробками. Важливо правильно визначити момент розливу, адже занадто мало цукру призведе до слабкого ігристого, а занадто багато — до надмірного тиску в пляшці.
  4. Залишковий цукор продовжує бродити в пляшці та виробляти вуглекислий газ, який робить вино ігристим. Утворюється також осад з відмерлих дріжджів.
  5. Пляшки з петнатом можуть витримуватися на осаді протягом різного часу — від кількох місяців до року і більше. Витримка на осаді додає вину складності та особливих тонів.
  6. На відміну від традиційного ігристого, більшість виробників петнату не видаляють осад (так званий дегоржаж). Тому натуральне ігристе петнат часто є мутним. Деякі виробники можуть пропонувати петнат “без осаду”, який видаляють різними методами, у тому числі як у класичного шампанського, але це вважається відходом від традицій.
Особливості виробництва вин петнат

Особливості, які роблять виробництво вина петнат унікальним:

  1. Оскільки бродіння завершується у пляшці без додавання цукру та дріжджів, результат може бути менш передбачуваним, ніж при традиційному методі. 
  2. Менш жорстке законодавче регулювання та мінімальна кількість необхідного обладнання надає виробникам більше свободи у експериментах.
  3. Мінімальне втручання винороба дозволяє вину краще відображати особливості теруару, з якого він походить. Хоч не всі винороби згодні з цим твердженням.
  4. Більш демократична ціна та достатньо швидкий вихід до продажу. Але петнат потрібно випити протягом 2 років з моменту виробництва.
  5. Ідеальне попадання у сучасний тренд натуральності та природного смаку.

Добірка петнат вин з асортименту MAUDAU

Добірка петнат вин

Світ петнату надзвичайно різноманітний і пропонує безліч цікавих варіантів для дослідження. Ось кілька прикладів вин петнат, які варто спробувати:

  • Локальні винороби. В Україні також з’являються цікаві приклади петнату від невеликих виноробів, які експериментують з різними сортами винограду та теруарами. Зазвичай їх можна купити у виробника та на різноманітних винних фестивалях.
  • Найдавніші французькі апеласьйони, де виробляють pétillant naturel, це Blanquette de Limoux Méthode Ancestrale, Méthode Gaillacoise в аппелласьоні Гайак та Клерет де Дьє. Наприклад, Jaillance Legere Clairette de Die з сортів Мускат та Кларет Блан. Однократна ферментація, але без осаду. Це елегантне та свіже ігристе з низьким алкоголем та яскравим ароматом, у якому переплетені ноти квітів акації, персика, жовтої груші та цитрусових. У солодкому смаку натяки на чайне листя, лічі та цедру цитрусових.
  • Pét-nat від Gerard Bertrand — одного з найвпливовіших фігур органічного та біодинамічного виноробства. Papilou Biologique Rosè — має ностальгічні відтінки сухих квітів та степових трав та смак свіжої малини з лаймом та зроблено у Лангедок-Русійоне.
  • Італійський петнат з прадавнього сорту мальвазія. Lunaria Ancestrale Spumante Malvasia Orange має багато відтінків пелюсток троянди, сухої трави, стиглих абрикосів зі шматочками манго. У ньому практично нема залишкового цукру.
Добірка петнат вин
  • Дике та автентичне просекко коль фондо, наприклад Mongarda Glera Colli Trevigiani, однократної ферментації з осадом також вважається петнатом. В ароматі стигла груша, цитруси й запашні трави. Смак сухий з виразним відчуттям хлібної скоринки. 

Петнат — це більше, ніж просто тренд. Це спосіб мислення, стиль життя і справжнє повернення до джерел виноробства. Його непередбачуваність і автентичність припаде до душі тим, хто шукає щось нове у світі вина, не боїться експериментів і цінує живу енергію в кожному ковтку. Смачних вам відкриттів!

Avatar photo
21 записи

Про автора
Маю магістерський ступінь з сенсорного аналізу, сертифікат 3 рівня Міжнародної школи WSET та досвід роботи в якості головного сомельє мережі винних магазинів. Також є членом Української Асоціації Сомельє та редагував всі описи вина в останньому Винному Гіді України. Моя пристрасть - це поєднання "незрозумілого та пихатого" світу вина з повсякденним життям.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Український алкоголь, який точно варто спробувати: добірка від MJournal

5 Хв
Розповідаємо, які цікавинки українського алкоголю можуть вдало поповнити твій домашній бар.
Алкогольні напоїВино

Вина Бордо: системи продажу “la place de Bordeaux” та “en primeur”

6 Хв
Розповідаємо в чому різниця систем продажу вин.
Алкогольні напоїВино

Як організувати дегустацію вдома: поради для новачків

6 Хв
Професійний сомельє ділиться досвідом, як організувати дегустацію вина та що для цього потрібно.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Що таке кордіал та як його використовувати в коктейлях