ПродуктиПоради та добірки

Як приготувати домашній майонез?

7 Хв

Розповідаємо, як робити густий домашній майонез, даємо рецепти українською.

Майонез — це культовий французький соус, який став незамінним у кухнях всього світу. На смак він ніжний і кремовий, із приємною легкою кислинкою та делікатними солонуватими нотками. Завдяки своїй м’якій текстурі та збалансованому смаку, майонез ідеально поєднується з багатьма різноманітними стравами, від салатів до бутербродів і гарячих страв.

Також буде цікаво

Майонез — один з найпопулярніших соусів

Майонез

За однією з версій, вперше цей соус випадково зробив французький шеф-кухар у 1756 році. Готуючи страви для святкової вечері на честь захоплення французами іспанського порту Маон на острові Менорка, він побачив, що не вистачає одного з інгредієнтів потрібного соусу — вершків. Йому довелося в рамках експерименту додати оливкову олію. На щастя, всім гостям, як і французькому герцогу Рішельє, сподобався цей виріб і було прийняте рішення назвати його на честь захопленого порту.

За іншою версією, відомий французький кухар Марі-Антуан Карем дізнався про цей рецепт від місцевих жителів острова Менорка та, щоб зробити його легшим, свідомо замінив тваринні жири на рослинну олію та збив суміш в емульсію. Після цього його рецепт і техніка поширилися всім світом.

Майонез

В Україні ж майонез став популярним тільки в 1900-х роках та спочатку отримав назву «жовтець» на честь основного інгредієнта — яєчного жовтка. Нині в сучасній українській кухні існує безліч як святкових, так і повсякденних страв з майонезом, серед яких точно є твоя улюблена. Словом, це справжній мастхев для заправки салатів «Олів‘є», «Оселедець під шубою» та «Мімоза», маринування та запікання м‘яса тощо. Дехто навіть додає майонез у борщ замість сметани.

В супермаркетах є великий вибір цього соусу, але майонез домашній — це не просто більш здорова та смачна його альтернатива, а справжній простір для творчості. Ти можеш вибирати для себе найкращі інгредієнти, регулюючи густоту соусу та його смак. Можна навіть проявити креативність та додати в рецепт майонезу свої улюблені спеції. 

Як приготувати домашній майонез: ТОП рецептів

Ми зібрали для тебе кілька рецептів-підказок, щоб ти могла на них орієнтуватися під час приготування майонезу мрії. Якщо хочеться ніжного й легкого варіанту — зроби з молока або варених яєць, а якщо любиш пікантніше — додай більше гірчиці. 

Домашній майонез: класичний рецепт

Класичний рецепт

👥Порції: 10-12
🔥Калорійність: приблизно 660 кКал/100 г
🕐Час приготування: 5 хв.

Домашній майонез без гірчиці особливий тим, що з мінімуму інгредієнтів можна зробити ніжний, насичений і смачний соус. Рецепт його приготування настільки простий і швидкий, що з ним легко впорається навіть новачок на кухні. Зберігати класичний майонез домашній можна не більше 4 днів у холодильнику.

Інгредієнти:

  • 2 курячих яйця;
  • 200 мл олії;
  • 1 ч. л оцту (9%);
  • 0,5 ч. л цукру;
  • 0,5 ч. л солі.

Як зробити домашній майонез без гірчиці і лимона:

Крок 1
Добре вимий курячі яйця та розбий їх у міксер. Додай олію в пропорціях 100 мл на 1 яйце, а потім оцет, цукор і сіль. 

Крок 2
Збивай на максимальній швидкості до однорідності та загустіння.

Крок 3
Переклади в герметичну ємність з кришкою та сховай у холодильник.

Майонез з варених яєць

Майонез з варених яєць

Густий домашній майонез з варених яєць має кремову, щільну, але водночас легку текстуру. Його м’який, делікатний смак без зайвої жирності тебе приємно здивує. До того ж готувати на варених яйцях безпечніше, адже вони проходять термічну обробку та не несуть ризику зараження сальмонелою. Зберігати його в холодильнику можна трохи довше, аніж класичний, — до 5 днів. 

👥Порції: 10
🔥Калорійність: приблизно 220 кКал/100 г
🕐Час приготування: 20 хв.

Інгредієнти:

  • 3 курячих яйця;
  • 100 мл води;
  • 50 мл олії; 
  • 1 ст. л оцту; 
  • 1 ч. л гірчиці;
  • 0,5 ч. л солі;
  • дрібка перцю.

Як приготувати домашній майонез з варених яєць:

Крок 1
Помий і звари курячі яйця в круту, почисти їх від шкаралупи, розріж на кілька частин, поклади їх у блендер і трохи подрібни. 

Крок 2
Додай туди воду з оцтом та олією, посоли, поперчи та знову подрібнюй на максимальній швидкості до однорідності протягом від 3 до 4 хвилин. 

Крок 3
Перелий усе в герметичний контейнер з кришкою та постав у холодильник.

Майонез з гірчицею

Майонез з гірчицею

Майонез домашній зі звичайною чи з сухою гірчицею та лимонним фрешем має пікантну нотку та свіжу кислинку в смаку, що робить його більш насиченим, виразним і багатим. Цей варіант оригінальніший за попередні, але все одно дуже універсальний і пасує до різноманітних страв — від салатів до гарячого. Зберігати його в холодильнику можна не більше 2 чи 3 днів.

👥Порції: 10
🔥Калорійність: приблизно 633 кКал/100 г
🕐Час приготування: 8 хв.

Інгредієнти:

  • 2 курячих яйця;
  • 200 мл олії;
  • 1 ст. л лимонного фрешу;
  • 2 ч. л гірчиці;
  • 0,5 ч. л солі;
  • 0,5 ч. л цукру.

Як зробити домашній майонез з гірчицею:

Крок 1
Добре промий курячі яйця, розбий їх у міксер, додай гірчицю, цукор і сіль. 
Зверни увагу: якщо робити майонез з гірчичним порошком, він буде гострішим та насиченішим.

Крок 2
Збивай на високій швидкості до однорідності й поступово вливай олію. 

Крок 3
Коли соус загустіє, додай лимонний сік і ще раз добре перемішай.

Крок 4
Переклади соус в контейнер, накрий кришкою та постав у холодильник.

Майонез на молоці

Майонез на молоці

Густий домашній майонез без яєць з оливкової олії та молока має ніжний, м’який і трохи вершковий смак. Якщо класичний варіант здається занадто різким — цей точно буде тобі до смаку. До речі, щоб зробити пісний домашній майонез, приготуй цей рецепт на рослинному молоці. Від того, яке молоко ти вибереш, залежить те, скільки зберігається соус. Якщо на звичайному, радимо не більше 5 днів, а на рослинному — до 7.

👥Порції: 25
🔥Калорійність: приблизно 590 кКал/100 г
🕐Час приготування: 5 хв.

Інгредієнти:

  • 1 склянка олії;
  • 125 мл молока;
  • 1,5 ч. л гірчиці;
  • 1,5 ч. л лимонного фрешу;
  • 0,5 ч. л солі.

Як приготувати домашній майонез на молоці без яєць:

Крок 1
Влий у блендер молоко та олію. Збивай на високій швидкості до загустіння.

Крок 2
Додай сіль, гірчицю та лимонний фреш, розмішай все міксером до однорідності. 

Крок 3
Переклади майонез у герметичну ємність з кришкою і постав у холодильник.

Тепер настав час дізнатися відповідь на популярні питання про те, чому домашній майонез рідкий за текстурою або гіркий на смак. Далі розглянемо можливі причини цих проблем. Поділимося корисними порадами, як загустити домашній майонез і збалансувати його смак, щоб він став ідеальним доповненням до будь-якої страви. 

Як зробити майонез густим?

Як зробити майонез густим

Якщо домашній майонез рідкий, це означає, що виникли певні проблеми в процесі підготовки або приготування. Ось кілька можливих причин:

  1. Температура інгредієнтів. Якщо вони різної температури, майонез може не схопитися. Найкраще, щоб перед приготуванням вони всі були кімнатної температури. 
  2. Режим збивання. Збивай майонез рівномірно й на високій швидкості, щоб він міг не лише добре перемішатися, але й загуснути. Також важливо, щоб міксер чи блендер були достатньо потужні. 
  3. Час збивання. Якщо збивати майонез недостатньо довго, він може не загуснути. 
  4. Неправильні пропорції. Можливо, варто було додати більше олії або менше молока, оцту чи води. 
  5. Олія. Вибирай рафіновану, адже вона має однорідну консистенцію. Важливо додавати її поступово, тонкою цівкою, щоб вона встигла правильно емульгувати. 

Як зробили домашній майонез густим:

  1. Довше збивай. Спочатку спробуй збивати соус на великій швидкості протягом кількох додаткових хвилин, поки не загусне. Якщо не спрацює — спробуй наступні способи.
  2. Додай більше олії. Продовжуючи збивати майонез, додай ще трохи олії. Головне — вливай її поступово.
  3. Додай жовток. Цей варіант підійде рецептам майонезу на курячих яйцях. Збиваючи майонез, додай ще 1 чи 2 жовтки.
  4. Додай гірчицю. Додай 1 чайну ложку гірчиці й добре перемішай. Якщо ти готуєш домашній майонез без неї, цей варіант не для тебе. 

Чому гірчить домашній майонез?

Чому гірчить домашній майонез

Може бути кілька причин:

  1. Неправильна олія. Можливо, ти додала природно гіркувату нерафіновану або ту, що зіпсувалася. 
  2. Забагато гірчиці. Гіркий присмак може з’явитися, якщо додати забагато гірчиці або використовувати стару. 

Щоб уникнути гіркоти й зробити найсмачніший майонез, використовуй тільки свіжі інгредієнти, нейтральну рафіновану олію та слідкуй за пропорціями. Втім, якщо він вже вийшов гіркуватим, додай трохи лимонного соку чи щіпку цукру — це допоможе покращити смак. 

Отже, тепер ти не лише знаєш, як приготувати домашній майонез з варених яєць, молока та без гірчиці, якщо вона тобі не до вподоби, але й як врятувати соус, якщо щось пішло не так. Зберігай статтю собі й не забудь поділитися з друзями, щоб і вони знали, як зробити свої страви кращими. 


Бажаємо смачного майонезу!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
65 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Що таке хумус, як приготувати вдома та з чим їсти

9 Хв
Розповідаємо, що таке хумус, в чому його користь та шкода.
ПродуктиКондитерські вироби

Як зробити заварний крем: класичний та оригінальні рецепти

8 Хв
Ділимося улюбленими рецептами заварного крему і розкриваємо всі секрети, щоб вийшло з першої спроби.
Без категоріїПоради та добіркиПродукти

Природні антиоксиданти в харчуванні: що це і чому вони важливі

10 Хв
Розповідаємо, що таке антиоксиданти, яка їх роль в організмі.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Ліниві вареники: солодкі та солоні рецепти