ПродуктиЗакуски

Печінковий паштет: як приготувати з різних видів печінки

8 Хв

Ділимось найсмачнішими рецептами приготування в домашніх умовах печінкового паштету з курячої, яловичої та свинячої печінки.

Печінковий паштет — ідеальна страва, яка підходить для сніданку, перекусу та фуршетного столу. Виручить, коли раптово завітали гості, бо готується просто, легко й не займає багато часу. 

Цей кулінарний винахід відомий ще з часів Римської імперії, тоді він вважався дуже вишуканим й подавався на бенкетах знатних осіб. Але в наш час чомусь вважається, що законодавицею моди на паштети є Франція, хоча вони набули тут популярності лише у XVIII сторіччі. Можливо, через те, що саме французи вигадали найвідоміший та найдорожчий варіант страви — фуа-гру, яку готують з печінки ретельно відгодованих гусей та качок спеціальним чином. Це смачно, але трішки не те, що підходить звичайній людині на кожен день, погодься. Тому сьогодні пропонуємо тобі рецепти, як зробити паштет з курячої, свинячої, яловичої та телячої печінки — більш доступних інгредієнтів.

Також буде цікаво

Тонкощі приготування печінкового паштету

Тонкощі приготування печінкового паштету

Почнемо з загальної поради, яка стане в пригоді для приготування будь-якої страви з цього субпродукту. Напевне, ти помічала, що іноді у печені, рагу, печінковому торті або тому ж паштеті відчувається гіркуватість. Декому це подобається, але якщо тобі ні, то перш ніж готувати, засип кожні 200 г печінки 1 столовою ложкою харчової соди та залиш на 40–50 хвилин. Орієнтуйся на те, що куряча важить 50–70 г. Інші види поріж на шматки відповідного розміру. Потім ретельно змий соду та берись до приготування.

Рецепт класичного печінкового паштету не містить якихось додаткових інгредієнтів, окрім цибулі та вершкового масла. Якщо потрібна дієтична страва, то готувати краще з вареної печінки або запікати в духовці.

Ніжний паштет з курячої печінки з моквою і цибулею

Паштет з курячої печінки

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 232 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 40 хвилин

Якщо потрібен дуже ніжний паштет — з курячої печінки саме той варіант. І тут дамо ще одну пораду: ретельно передивись кожен шматочок й переконайся, що немає жовчних міхурів. Коли знайдеш, обережно видали їх так, щоб не пошкодити. Кажуть, що перед фабричним пакуванням це вже зробили за тебе, на відміну від продажу на вагу, але для впевненості краще пересвідчитися, інакше буде дуже неприємно. 

Тобі знадобляться такі інгредієнти:

  • куряча печінка — 500 г;
  • цибуля — 2 шт. середнього розміру;
  • морква — 1 шт. велика;
  • вершкове масло — 170 г;
  • олія — 2 ст. л;
  • вершки — 2 ст. л;
  • куркума — ½ чайної ложки (надасть апетитного кольору);
  • сіль, перець — на твій смак;
Паштет з курячої печінки

План, як зробити паштет з печінки:

  1. Підготуй печінку, позбавивши її гіркоти, як описано вище, та, окрім жовчного міхура, видали все, що тобі не подобається. 
  2. Поріж цибулю та натри на терці моркву.
  3. На розігріту пательню поклади пів столової ложки вершкового масла та всю олію.
  4. Додай овочі та смаж їх на високому вогні. Весь час перемішуй до появи золотавого кольору.
  5. Додай печінку, смаж все разом 5–7 хвилин, потім стиш вогонь до середнього, накрий пательню кришкою й протушкуй. Перевіряй готовність виделкою: як тільки перестане виділятися сукровиця, вимикай вогонь. Потім нехай все вистигне.
  6. Якщо вершкове масло не виклала з холодильника заздалегідь, подрібни його й додай до вмісту пательні, коли він ще теплий, й перемішай. А як не забула, то додаси його трішки пізніше.
  7. Переклади печінку з овочами у блендер та ретельно перебий до однорідної маси. От тут додавай м’яке вершкове масло, якщо не зробила цього раніше, а також сіль, перець, та куркуму з вершками. Знову все перебий.

Зберігати цей ніжний паштет з курячої печінки можна у холодильнику, закрутивши у чисті скляні банки або переклавши в судок з кришкою. Для подачі можна викласти страву на крекери, грінки або просто намастити на хліб чи батон.

Щоб приготувати печінковий курячий паштет в духовці, рецепт такий: 

  1. Печінку та овочі підготуй, як написано вище, потім поклади їх у посуд для запікання.
  2. Додай туди олію, накрий кришкою або фольгою.
  3. Відправ в духовку приблизно на 30 хвилин при температурі 180°C. 
  4. А далі виконай пункти 6 та 7 з плану вище.

Паштет зі свинячої печінки та м’яса

Паштет зі свинячої печінки

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 199 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 90 хвилин без замочування

Пропонуємо рецепт, за яким паштет зі свинячої печінки і м’яса у французьких ресторанах подають, як комплімент від кухаря. Для цієї страви, запеченій в духовці, приготуй один більший посуд, один менший, або два-три ще менших. Це може бути велика та менша жаровні або невеличкі керамічні горщики для запікання чи інші форми. 

Інгредієнти:

  • філе свиняче — 250 г;
  • печінка свиняча — 500 г;
  • бекон або сало — 125 г;
  • сушений часник — 1 ст. л;
  • мелений мускатний горіх — ½ ч. л;
  • біле сухе вино — 4 ст. л;
  • настоянка на ягодах ялівцю — 4 ст. л;
  • сіль, перець — на твій смак.
Паштет зі свинячої печінки

Готуй паштет зі свинячої печінки за таким планом:

  1. Свинину та печінку перебий блендером або перекрути на м’ясорубці з дрібною сіткою двічі.
  2. Бекон або сало поріж ножем максимально дрібно. Залиш декілька тоненьких слайсів.
  3. Змішай все разом. Якщо є час, залиш постояти, щоб м’ясні інгредієнти всотали смаки приправ та алкоголю.
  4. У менший посуд розклади отриману суміш, зверху накрий слайсами бекону або сала.
  5. Постав ці заготовки у більший посуд та налий в нього багато води. 
  6. Відправ все в духовку й увімкни на 160°C. Нехай страва нагрівається поступово разом з водою. Не накривай.
  7. Термін запікання — приблизно 75 хвилин. Паштет готовий, коли почне відходити від стінок форми.
  8. Вимкни духовку й залиш все трішки вистигнути.
  9. Обережно за допомогою лопатки витягни паштет з жиру й поклади на блюдо з паперовими рушниками у декілька шарів. Якщо потрібно, розріж страву на менші шматки.
  10. Для зберігання паштету більше 4–5 днів, поклади його у контейнер й залий жиром, що залишився після запікання.

Для подачі цей печінковий паштет можна покласти у порційний посуд або на загальну тарілку з ножем та виделкою. Прикрасити страву можна скибочками солодкого яблука, гілочками петрушки та базиліку.

Домашній паштет з яловичої печінки

Паштет з яловичої печінки

🍽️ Кількість порцій: 7
✔️ Енергетична цінність: 150 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 60 хвилин

Це проста й дуже смачна страва, але всі інгредієнти мають бути найвищої якості. 

Тобі потрібно:

  • печінка яловича — 500 г;
  • молоко — 200 мл;
  • цибуля — 2 шт. великих;
  • морква — 2 шт. великих;
  • вершкове масло — 150 г;
  • олія — 1 ст. л;
  • сіль та перець — на твій смак.

Щоб паштет з яловичої печінки, рецепт якого пропонуємо спробувати, вийшов ніжним, треба приділити більше уваги підготовці. Окрім позбавляння від гіркоти, треба видалити зовнішню плівку та внутрішні судини, адже й те, й те заважатиме досягти потрібної консистенції. 

Паштет з яловичої печінки

Ось покроковий план, як приготувати печінковий паштет:

  1. Підготовану печінку залий молоком та залиш на 15 хвилин.
  2. Цибулю дрібно нашинкуй, моркву натри на середню тертушку.
  3. Молоко з печінкою доведи до кипіння, стиш вогонь до найменшого й провари 3–4 хвилини. Печінку витягни, дай стекти рідині та охолонути.
  4. На розігріту пательню вилий столову ложку олії, поклади цибулю з морквою. Смаж 4–5 хвилин на високому вогні, потім перейди на маленький, накрий кришкою та тушкуй до стану пюре.
  5. За 5 хвилин до готовності, додай печінку, нарізану меншими шматочками, перемішай, тушкуй все разом під кришкою.
  6. У чаші блендера з’єднай вміст пательні, вершкове масло, сіль, перець та перебий до однорідної маси.
  7. На харчову плівку, виклади паштет з яловичої печінки у формі ковбаски, туго скрути, та відправ у холодильник.

Для подачі наріж паштет на скибочки товщиною 1 см й поклади на загальне блюдо, або зроби готові канапки з французьким багетом. Можна готувати цей паштет з печінки в духовці. Як це зробити: після третього пункту плану склади всі інгредієнти у чашу блендера, перебий до однорідної маси. Форми для запікання, наприклад силіконові, змасти олією та розклади в них суміш. Запікай в духовці приблизно 30 хвилин при температурі 180°C. Цей паштет смакує з карамелізованою цибулею та грінками з житнього хліба.

Дієтичний паштет з телячої печінки

Паштет з телячої печінки

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 116 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 60 хвилин

Цей печінковий паштет для тих, хто ретельно рахує калорії. Для зручності підрахунків усі інгредієнти подаємо в грамах та мілілітрах:

  • теляча печінка — 500 г;
  • цибуля — 100 г;
  • морква — 100 г;
  • оливкова олія — 15 мл (1 ст. л);
  • нежирний йогурт без добавок — 100 мл;
  • сіль, перець, приправи — на твій смак.
Паштет з телячої печінки

Цей паштет з печінки в духовці готувати краще, ніж на сковороді, виходячи саме з міркувань калорійності та дієти. Отже, дій за таким планом:

  1. Підготуй печінку так само як і яловичу з рецепта вище.
  2. Субпродукт та овочі наріж невеличкими шматочками.
  3. На розігріту пательню додай крапельку оливкової олії та підсмаж цибулю та моркву до м’якості.
  4. Додай телячу печінку, все ретельно перемішай та тушкуй кілька хвилин, щоб вона стала трошки світлішою.
  5. Розігрій духовку до 180°C.
  6. Вміст пательні виклади у форму для запікання, змащену олією.
  7. Додай йогурт соль, перець та приправи й ретельно все перемішай.
  8. Накрий форму кришкою або фольгою і запікай 25–30 хвилин.
  9. Коли трішки охолоне, перебий все блендером до однорідності.
  10. Переклади печінковий паштет у контейнер та постав у холодильник на декілька годин.

Подавати цей паштет з телячої печінки можна порційно у невеличких креманках, або на листах салату чи канапках з цільнозернового хліба.

Будь-який з варіантів печінкового паштету, що ми навели, можна використати для смачної страви з яйцями. 

Як приготувати: 

  1. Варене яйце розріж навпіл.
  2. Обережно витягни жовток, подрібни його та змішай зі столовою ложкою паштету. 
  3. Отриману суміш поклади у половинки білка, зверху притруси дрібно нарізаними кропом та петрушкою. 

Можна замість зелені взяти пармезан та запекти яйця й паштет з печінки в духовці, буде ще смачніше. Цей рецепт стане в пригоді для фуршетного столу у будь-яку пору року. А якщо не маєш часу, завжди можна замовити на MAUDAU смачний та ніжний готовий паштет.

Avatar photo
22 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиПерші страви

Як приготувати солянку: 3 прості та смачні рецепти

8 Хв
Розповідаємо, як приготувати смачну солянку в домашніх умовах.
ПродуктиПоради та добірки

Як приготувати найсмачніші паски: ТОП-5 рецептів

9 Хв
Ділимося секретами ідеальної великодньої випічки.
ПродуктиПоради та добірки

ТОП-13 соусів, які зроблять звичні страви смачнішими

9 Хв
Підібрали найкращі соуси до м’яса, риби, пасти та бургерів.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Види пасти (макаронних виробів): популярні форми та їх особливості