Розповідаємо, як приготувати вдома м’яке домашнє печиво, ділимось простими та смачними рецептами.
У цій статті:
Теплі спогади дитинства: кожен куточок дому заповнюється ароматом свіжоспеченого печива. Всі ми хапали гаряченьку випічку щойно з духовки, бо так смачніше. І хіба це не привід приготувати найкращі рецепти печива для своєї малечі? Пропоную кілька легких варіантів, які займуть 30-90 хвилин твого часу.
Медове печиво до чаю нашвидкуруч

Перше швидке печиво без цукру — замінюємо його на мед. Чудовий варіант дитячого смаколика, коли терміново потрібно поласувати солоденьким. Це смачне печиво на сметані ще й довго не черствіє!
⏱️ Час приготування: 30 хвилин
👥 Порція: 15-25 штук (залежить від форм)
🔥 Калорійність: 335 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 350 г борошна;
- 1 ч. л соди;
- дрібка солі;
- 150 г меду;
- 100 г сметани 20%;
- 3 ст. л соняшникової олії;
- 1 яйце.

Рецепт печива:
- До просіяного борошна додай соду, сіль і перемішай.
- В іншій мисці підготуй рідкі інгредієнти. Мед трохи розтопи у мікрохвильовці або паровій бані (він не має кипіти, інакше яйце завариться). Далі додай яйце, сметану, олію. Змішай до однорідності.
- До мокрих інгредієнтів додай борошно. Перемішай спочатку ложкою, а потім вимішуй руками.
- Продовжуй вимішувати на поверхні, посипаній борошном, допоки тісто не стане еластичним.
- Розкачуй тісто до товщини у 5 мм. Формою виріж заготовки.
- Виклади їх на деко з пергаментним папером.
- Випікай у розігрітій духовці при 170°C протягом 10-11 хв, поки просте печиво не стане рум’яним.
Швидка й дуже смачна випічка до молока, чаю чи кави. Ти можеш перед випіканням присипати її цукром або горішками.
Швидке печиво на молоці

Тісто виходить смачним і на сироватці. Якщо бажаєш справді насиченого смаку, додавай вершки замість молока.
⏱️ Час приготування: 40 хвилин
👥 Порція: 45 штук (залежить від форми)
🔥 Калорійність: 330 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 100 мл молока;
- 270 г борошна;
- 100 г цукру;
- 50 мл соняшникової олії;
- 1 яйце;
- 1 ч. л лимонного соку/оцту;
- 1 ч. л розпушувача.

Готуємо швидкий рецепт печива:
- До молока кімнатної температури додай лимонний сік або оцет.
- В іншій мисці збий вінчиком яйце та цукор. Додай молоко, рослинну олію, ретельно поєднай.
- У 3-4 підходи додай все борошно з розпушувачем. Коли суміш стане однорідною, починай вимішувати тісто руками.
- Розкачуй сформоване тісто на припиленій борошном поверхні до товщини в 1 см.
- Формою виріж заготовки. Виклади на пергамент і випікай у духовці протягом 15-20 хв за температури 180°C.
Рецепт печива до чаю на кефірі

Готуємо випічку з тропічним смаком — додамо трохи цедри, соку лимона та кокосову стружку.
⏱️ Час приготування: 1 година
👥 Порція: 16 штук
🔥 Калорійність: 542 ккал/100 г
Інгредієнти для тіста:
- 125 г кефіру;
- 250 г борошна;
- 1 яйце;
- 50 мл олії соняшникової;
- 40 г цукру;
- 1,5 ч. л розпушувача;
- цедра й сік лимона на свій смак.
Для начинки:
- 50 г сиру або рикоти;
- 20 г цукру;
- 1 ст. л кокосової стружки;
- 1 ч. л лимонного соку.

Рецепт печива покроково
Спочатку приготуй тісто. Смачне печиво на маслі та кефірі повинно відпочити, щоб усі компоненти поєдналися:
- До яйця додай кефір, олію, цукор і цедру. Перемішай до однорідності та введи розпушувач. Для вираженого цитрусового смаку можна додати ще чайну ложку соку лимона.
- Ретельно змішай усі рідкі інгредієнти вінчиком.
- Просіяне борошно додавай у три етапи, обережно перемішуючи. Це потрібно, щоб не забити тісто.
- Коли маса сформувалася, вимішуй руками, додаючи трохи борошна, щоб тісто не липло до рук.
- Загорни в харчову плівку та залиш відпочити на пів години в холодильнику.

Тим часом приготуємо начинку з кокосовою стружкою. Ти можеш зробити її з цукатами або посипати смаколики цукром. Рецепт кокосової начинки дуже простий: змішай всі компоненти до однорідності.
Наступні кроки приготування:
- Сформуй тісто руками в ковбаску, розділи її на 16 рівних частин.
- З них скачуй кульки. Розкочуй їх скалкою: це тісто можна робити 2-3 мм товщиною.
- Викладай начинку тонким шаром.
- Скрути кожну заготовку у трубочку, а потім равликом (спіраллю).
- Виклади на пергамент. За бажанням змаж яєчною сумішшю.
- Розігрій духовку до 180°C, випікай печиво 12-15 хвилин.
Домашнє печиво на смальці пісочне з начинкою

Готувати розсипчасте пісочне печиво можна на топленому свиному салі. Неймовірно, але завдяки високій жирності смалець робить тісто крихким і повітряним, при цьому немає вираженого смаку та аромату. Це не швидке печиво, але дуже апетитне.
⏱️ Час приготування: 1 година
👥 Порція: 15-20 штук
🔥 Калорійність: 425 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 100 г смальцю;
- 300 г борошна;
- 140 г цукру;
- 1 яйце;
- 1,5 ч. л розпушувача.

Рецепт пісочного тіста для печива:
- Смалець кімнатної температури перетри виделкою разом із цукром і яйцем. Суміш не повинна містити грудочок. Також можна розтопити жир у мікрохвильовці, і в теплий смалець додати цукор і яйце.
- Додай до суміші просіяне борошно та розпушувач. Спочатку вимішуй ложкою, потім — руками.
- Коли тісто стане еластичним та однорідним, сформуй кулю. Обгорни харчовою плівкою і дай відпочити у морозилці 10-15 хвилин.
- Холодне тісто розкачуй на силіконовому килимку або поверхні з борошном. Виріж заготовки формами для печива (товщина приблизно 5-7 мм). Також можна зробити це печиво пухкішим, розділивши тісто на невеликі кульки.
- Випікай на пергаменті при температурі 180-190°C приблизно 20-30 хвилин залежно від товщини заготовок.
Рецепт крихкого пісочного печива з начинкою такий самий аж до моменту розкатки. Наріж його товстішими шматочками, округлим предметом (дном горнятка чи стакана) зроби заглиблення в центрі.
Випікай за інструкцією. Потім на охолоджену випічку додавай джем, варення або зроби домашнє печиво з горіхами й медом.
Вівсяне печиво рецепт в домашніх умовах

Найкращі рецепти печива з горіхами очолює цей: зовні хрустка скоринка, всередині ніжне тісто і сильний присмак арахісу. Значно швидше це м’яке домашнє печиво готується з блендером.
⏱️ Час приготування: 1-1,5 години
👥 Порція: 12 штук
🔥 Калорійність: 437 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 100 г цільнозернових вівсяних пластівців;
- 100 г смаженого арахісу/горіхової пасти;
- 200 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 160 г цукру;
- 40 г меду (за бажанням);
- 1 ч. л розпушувача;
- 2 г соди;
- дрібка солі;
- дрібка ваніліну;
- 60 г подрібненого смаженого арахісу в тісто.

Готуємо дитяче вівсяне печиво з горішками:
- У чаші блендера подрібни вівсяні пластівці. Відклади в окремий посуд.
- Далі подрібни у чаші арахіс або додай горіхову пасту. Туди ж яйце, вершкове масло кімнатної температури, перебий до однорідності.
- Пасту переклади до великої миски. Додай цукор, мед, сіль, перемішай лопаткою, потім введи борошно.
- Час подрібнених вівсяних пластівців. На цьому ж етапі додається розпушувач, сода та ванілін. Для текстури ще більше смаженого арахісу: його можна подрібнити ножем.
- Залиш тісто під плівкою в холодильнику на 30-60 хвилин.
- Розділи його на 12 рівних за вагою частинок (приблизно по 55 г). Якщо тісто прилипає до рук, змасти їх олією. Сформуй кульки, потім печиво товщиною 1 см.
- Виклади на пергаментний папір — обов’язково залишай місце, бо печиво зростатиме.
- Випікай за температури 180°C приблизно 15 хв.
Подавай охолодженим, щоб вівсяне печиво сформувало хрустку скоринку, але середина залишилася м’якою. Ще можна готувати рецепт на маргарині — та сама пропорція, як і для вершкового масла.
Рецепт печива англійські скони з гарбузовим пюре

Смаколик оптимально готувати восени, коли домашнє гарбузове пюре дешевше за покупне. У тісто додають мікс сухофруктів, або як тут — звичайні родзинки. Також випікай печиво з горіхами — підійде смажений арахіс.
⏱️ Час приготування: 1 година
👥 Порція: 8 шматочків
🔥 Калорійність: 305 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 170 г гарбузового пюре;
- 100 г цукру;
- 330 г борошна;
- 80 г родзинок та/або арахісу;
- 1 яйце;
- 100 г вершкового масла (холодного);
- 50 мл молока/вершків;
- 2 ч. л розпушувача;
- спеції (за бажанням): 5 г кориці, по 2 г імбир, гвоздика, мускатний горіх.

Покрокове приготування:
- Яйце, цукор, молоко, гарбузове пюре, дрібку солі змішай у глибокій мисці.
- В іншу ємність просій борошно, розпушувач та спеції. Поєднай і починай вводити холодне вершкове масло, перетираючи суміш руками. Сюди ж додай родзинки або горіхи.
- У центрі суміші зроби заглиблення та поступово вливай рідкі інгредієнти з першого кроку. Швидко замішуй до однорідності ложкою. Тісто має тримати форму, не розтікатися.
- На присипаній борошном поверхні згортай тісто від країв до центру, щоб сформувати шари (подібно до листкового тіста).
- Масу сформуй у шар, потім пальцями розкоти до товщини 1,5 см. Наріж на 8 частин, як піцу.
- Переклади майбутнє печиво на пергамент. Випікай у розігрітій духовці 15-20 хв за температури 190°C.
Перед подачею дай вистигнути 10-15 хв. Англійські скони прикрашають глазур’ю, подають з джемом або вершковим маслом.
Домашнє бісквітне печиво до чаю з сухофруктами

Досить швидке печиво з доступних інгредієнтів. У Польщі його називають «Мазурка». Спочатку воно має повітряну м’яку текстуру, а коли охолоне стає хрусткішим. Але велика ймовірність, що випічка зникне зі столів ще гарячою!
⏱️ Час приготування: 1 година
👥 Порція: приблизно 600 г
🔥 Калорійність: 270 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 160 г борошна;
- 180 г цукру;
- 3 яйця;
- 150 г сухофруктів;
- 1 ч. л розпушувача;
- 1 ч. л ванілі.

Як готувати м’яке домашнє печиво рецепт:
- Додай розпушувач до просіяного борошна і перемішай вінчиком.
- В окремій мисці розбий 3 яйця, всип цукор, додай ваніль і збивай масу міксером: приблизно 7-8 хв на високій швидкості, допоки суміш не побіліє.
- Додаємо борошно. Перемішуй загортаючими рухами й тільки лопаткою, щоб зберегти повітря.
- Вмішай сухофрукти.
- Застели деко з високими стінками пергаментом. Вилий тісто, обережно розподіли.
- Випікай у духовці при 180°C приблизно 20-30 хв. Перевір готовність зубочисткою.
- Розріж бісквіт одразу ж гострим ножем. Перед подачею залиш вистигнути 10-15 хвилин.
Це просте печиво, головний секрет пухкості — не забити тісто під час перемішування.
Мармурове домашнє шоколадне печиво

Сперечайся зі мною, але найкращі рецепти печива мають містити какао або шоколад.
⏱️ Час приготування: 1,5 години
👥 Порція: 20-25 штук
🔥 Калорійність: 350 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 160 г борошна;
- 140 г цукрової пудри;
- 50 г какао-порошку;
- 50 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 1 ч. л ванільного цукру;
- 1 ч. л розпушувача;
- дрібка солі.

Шоколадне просте печиво — рецепт покроковий:
- Вершкове масло кімнатної температури розітри з пудрою.
- У суміш додай яйця, сіль і ванільний цукор. Змішай вінчиком до однорідності або використай міксер.
- До рідких інгредієнтів через сито просій борошно, какао і розпушувач. Змішай. Тісто виходить досить липке й тягуче, тому переклади його на харчову плівку, розрівняй та дай відпочити в холодильнику годину.
- У невелику тарілку насип цукрової пудри. Відщипуй приблизно по 20-25 г, формуй тісто в кульки, які з усіх сторін потрібно обсипати пудрою.
- Викладай на пергаментний папір, залишаючи досить місця між заготовками. Під час випікання вони збільшуються в об’ємі.
- У духовці, розігрітій до 200°C, випікай печиво 10-12 хвилин.
Одразу ж переклади на тарілку, інакше смаколики пересохнуть на гарячому деко.
Існує стільки різновидів домашньої випічки: з маком, просте пісочне печиво, макаруни, м’які булочки…Тільки б вистачало сил і наснаги готувати їх вдома, а для цього якнайкраще підходять прості рецепти з доступних інгредієнтів. Смачного!