ПродуктиКондитерські вироби

М’яке домашнє печиво для дітей: прості рецепти

9 Хв

Розповідаємо, як приготувати вдома м’яке домашнє печиво, ділимось простими та смачними рецептами. 

Теплі спогади дитинства: кожен куточок дому заповнюється ароматом свіжоспеченого печива. Всі ми хапали гаряченьку випічку щойно з духовки, бо так смачніше. І хіба це не привід приготувати найкращі рецепти печива для своєї малечі? Пропоную кілька легких варіантів, які займуть 30-90 хвилин твого часу. 

Також буде цікаво

Медове печиво до чаю нашвидкуруч

Медове печиво

Перше швидке печиво без цукру — замінюємо його на мед. Чудовий варіант дитячого смаколика, коли терміново потрібно поласувати солоденьким. Це смачне печиво на сметані ще й довго не черствіє!

⏱️ Час приготування: 30 хвилин
👥 Порція: 15-25 штук (залежить від форм)
🔥 Калорійність: 335 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 350 г борошна;
  • 1 ч. л соди;
  • дрібка солі;
  • 150 г меду;
  • 100 г сметани 20%;
  • 3 ст. л соняшникової олії;
  • 1 яйце.
Медове печиво

Рецепт печива:

  1. До просіяного борошна додай соду, сіль і перемішай.
  2. В іншій мисці підготуй рідкі інгредієнти. Мед трохи розтопи у мікрохвильовці або паровій бані (він не має кипіти, інакше яйце завариться). Далі додай яйце, сметану, олію. Змішай до однорідності.
  3. До мокрих інгредієнтів додай борошно. Перемішай спочатку ложкою, а потім вимішуй руками.
  4. Продовжуй вимішувати на поверхні, посипаній борошном, допоки тісто не стане еластичним.
  5. Розкачуй тісто до товщини у 5 мм. Формою виріж заготовки.
  6. Виклади їх на деко з пергаментним папером.
  7. Випікай у розігрітій духовці при 170°C протягом 10-11 хв, поки просте печиво не стане рум’яним.

Швидка й дуже смачна випічка до молока, чаю чи кави. Ти можеш перед випіканням присипати її цукром або горішками. 

Швидке печиво на молоці

Швидке печиво на молоці

Тісто виходить смачним і на сироватці. Якщо бажаєш справді насиченого смаку, додавай вершки замість молока.

⏱️ Час приготування: 40 хвилин
👥 Порція: 45 штук (залежить від форми)
🔥 Калорійність: 330 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 100 мл молока;
  • 270 г борошна;
  • 100 г цукру;
  • 50 мл соняшникової олії;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л лимонного соку/оцту;
  • 1 ч. л розпушувача.
Швидке печиво на молоці

Готуємо швидкий рецепт печива:

  1. До молока кімнатної температури додай лимонний сік або оцет. 
  2. В іншій мисці збий вінчиком яйце та цукор. Додай молоко, рослинну олію, ретельно поєднай.
  3. У 3-4 підходи додай все борошно з розпушувачем. Коли суміш стане однорідною, починай вимішувати тісто руками.
  4. Розкачуй сформоване тісто на припиленій борошном поверхні до товщини в 1 см.
  5. Формою виріж заготовки. Виклади на пергамент і випікай у духовці протягом 15-20 хв за температури 180°C. 

Рецепт печива до чаю на кефірі

Печиво до чаю на кефірі

Готуємо випічку з тропічним смаком — додамо трохи цедри, соку лимона та кокосову стружку

⏱️ Час приготування: 1 година
👥 Порція: 16 штук
🔥 Калорійність: 542 ккал/100 г

Інгредієнти для тіста:

  • 125 г кефіру;
  • 250 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 50 мл олії соняшникової;
  • 40 г цукру;
  • 1,5 ч. л розпушувача;
  • цедра й сік лимона на свій смак.

Для начинки:

  • 50 г сиру або рикоти;
  • 20 г цукру;
  • 1 ст. л кокосової стружки;
  • 1 ч. л лимонного соку.
Печиво до чаю на кефірі

Рецепт печива покроково

Спочатку приготуй тісто. Смачне печиво на маслі та кефірі повинно відпочити, щоб усі компоненти поєдналися: 

  1. До яйця додай кефір, олію, цукор і цедру. Перемішай до однорідності та введи розпушувач. Для вираженого цитрусового смаку можна додати ще чайну ложку соку лимона. 
  2. Ретельно змішай усі рідкі інгредієнти вінчиком.
  3. Просіяне борошно додавай у три етапи, обережно перемішуючи. Це потрібно, щоб не забити тісто. 
  4. Коли маса сформувалася, вимішуй руками, додаючи трохи борошна, щоб тісто не липло до рук.
  5. Загорни в харчову плівку та залиш відпочити на пів години в холодильнику.
Печиво до чаю на кефірі

Тим часом приготуємо начинку з кокосовою стружкою. Ти можеш зробити її з цукатами або посипати смаколики цукром. Рецепт кокосової начинки дуже простий: змішай всі компоненти до однорідності. 

Наступні кроки приготування:

  1. Сформуй тісто руками в ковбаску, розділи її на 16 рівних частин.
  2. З них скачуй кульки. Розкочуй їх скалкою: це тісто можна робити 2-3 мм товщиною.
  3. Викладай начинку тонким шаром.
  4. Скрути кожну заготовку у трубочку, а потім равликом (спіраллю). 
  5. Виклади на пергамент. За бажанням змаж яєчною сумішшю.
  6. Розігрій духовку до 180°C, випікай печиво 12-15 хвилин. 

Домашнє печиво на смальці пісочне з начинкою

Пісочне з начинкою

Готувати розсипчасте пісочне печиво можна на топленому свиному салі. Неймовірно, але завдяки високій жирності смалець робить тісто крихким і повітряним, при цьому немає вираженого смаку та аромату. Це не швидке печиво, але дуже апетитне.

⏱️ Час приготування: 1 година
👥 Порція: 15-20 штук
🔥 Калорійність: 425 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 100 г смальцю;
  • 300 г борошна;
  • 140 г цукру;
  • 1 яйце;
  • 1,5 ч. л розпушувача.
Пісочне з начинкою

Рецепт пісочного тіста для печива:

  1. Смалець кімнатної температури перетри виделкою разом із цукром і яйцем. Суміш не повинна містити грудочок. Також можна розтопити жир у мікрохвильовці, і в теплий смалець додати цукор і яйце.
  2. Додай до суміші просіяне борошно та розпушувач. Спочатку вимішуй ложкою, потім — руками. 
  3. Коли тісто стане еластичним та однорідним, сформуй кулю. Обгорни харчовою плівкою і дай відпочити у морозилці 10-15 хвилин.
  4. Холодне тісто розкачуй на силіконовому килимку або поверхні з борошном. Виріж заготовки формами для печива (товщина приблизно 5-7 мм). Також можна зробити це печиво пухкішим, розділивши тісто на невеликі кульки. 
  5. Випікай на пергаменті при температурі 180-190°C приблизно 20-30 хвилин залежно від товщини заготовок.

Рецепт крихкого пісочного печива з начинкою такий самий аж до моменту розкатки. Наріж його товстішими шматочками, округлим предметом (дном горнятка чи стакана) зроби заглиблення в центрі. 

Випікай за інструкцією. Потім на охолоджену випічку додавай джем, варення або зроби домашнє печиво з горіхами й медом. 

Вівсяне печиво рецепт в домашніх умовах

Вівсяне печиво

Найкращі рецепти печива з горіхами очолює цей: зовні хрустка скоринка, всередині ніжне тісто і сильний присмак арахісу. Значно швидше це м’яке домашнє печиво готується з блендером.

⏱️ Час приготування: 1-1,5 години
👥 Порція: 12 штук
🔥 Калорійність: 437 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 100 г цільнозернових вівсяних пластівців; 
  • 100 г смаженого арахісу/горіхової пасти;
  • 200 г борошна;
  • 100 г вершкового масла;
  • 160 г цукру;
  • 40 г меду (за бажанням);
  • 1 ч. л розпушувача;
  • 2 г соди;
  • дрібка солі;
  • дрібка ваніліну;
  • 60 г подрібненого смаженого арахісу в тісто.
Вівсяне печиво

Готуємо дитяче вівсяне печиво з горішками:

  1. У чаші блендера подрібни вівсяні пластівці. Відклади в окремий посуд.
  2. Далі подрібни у чаші арахіс або додай горіхову пасту. Туди ж яйце, вершкове масло кімнатної температури, перебий до однорідності.
  3. Пасту переклади до великої миски. Додай цукор, мед, сіль, перемішай лопаткою, потім введи борошно.
  4. Час подрібнених вівсяних пластівців. На цьому ж етапі додається розпушувач, сода та ванілін. Для текстури ще більше смаженого арахісу: його можна подрібнити ножем.
  5. Залиш тісто під плівкою в холодильнику на 30-60 хвилин.
  6. Розділи його на 12 рівних за вагою частинок (приблизно по 55 г). Якщо тісто прилипає до рук, змасти їх олією. Сформуй кульки, потім печиво товщиною 1 см. 
  7. Виклади на пергаментний папір — обов’язково залишай місце, бо печиво зростатиме. 
  8. Випікай за температури 180°C приблизно 15 хв. 

Подавай охолодженим, щоб вівсяне печиво сформувало хрустку скоринку, але середина залишилася м’якою. Ще можна готувати рецепт на маргарині — та сама пропорція, як і для вершкового масла.

Рецепт печива англійські скони з гарбузовим пюре

Англійські скони

Смаколик оптимально готувати восени, коли домашнє гарбузове пюре дешевше за покупне. У тісто додають мікс сухофруктів, або як тут — звичайні родзинки. Також випікай печиво з горіхами — підійде смажений арахіс.

⏱️ Час приготування: 1 година 
👥 Порція: 8 шматочків
🔥 Калорійність: 305 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 170 г гарбузового пюре;
  • 100 г цукру;
  • 330 г борошна;
  • 80 г родзинок та/або арахісу;
  • 1 яйце;
  • 100 г вершкового масла (холодного);
  • 50 мл молока/вершків;
  • 2 ч. л розпушувача;
  • спеції (за бажанням): 5 г кориці, по 2 г імбир, гвоздика, мускатний горіх.
Англійські скони

Покрокове приготування:

  1. Яйце, цукор, молоко, гарбузове пюре, дрібку солі змішай у глибокій мисці.
  2. В іншу ємність просій борошно, розпушувач та спеції. Поєднай і починай вводити холодне вершкове масло, перетираючи суміш руками. Сюди ж додай родзинки або горіхи.
  3. У центрі суміші зроби заглиблення та поступово вливай рідкі інгредієнти з першого кроку. Швидко замішуй до однорідності ложкою. Тісто має тримати форму, не розтікатися.
  4. На присипаній борошном поверхні згортай тісто від країв до центру, щоб сформувати шари (подібно до листкового тіста).
  5. Масу сформуй у шар, потім пальцями розкоти до товщини 1,5 см. Наріж на 8 частин, як піцу. 
  6. Переклади майбутнє печиво на пергамент. Випікай у розігрітій духовці 15-20 хв за температури 190°C. 

Перед подачею дай вистигнути 10-15 хв. Англійські скони прикрашають глазур’ю, подають з джемом або вершковим маслом.

Домашнє бісквітне печиво до чаю з сухофруктами

Бісквітне печиво з сухофруктами

Досить швидке печиво з доступних інгредієнтів. У Польщі його називають «Мазурка». Спочатку воно має повітряну м’яку текстуру, а коли охолоне стає хрусткішим. Але велика ймовірність, що випічка зникне зі столів ще гарячою! 

⏱️ Час приготування: 1 година
👥 Порція: приблизно 600 г
🔥 Калорійність: 270 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 160 г борошна;
  • 180 г цукру;
  • 3 яйця;
  • 150 г сухофруктів;
  • 1 ч. л розпушувача;
  • 1 ч. л ванілі.
Бісквітне печиво з сухофруктами

Як готувати м’яке домашнє печиво рецепт:

  1. Додай розпушувач до просіяного борошна і перемішай вінчиком.
  2. В окремій мисці розбий 3 яйця, всип цукор, додай ваніль і збивай масу міксером: приблизно 7-8 хв на високій швидкості, допоки суміш не побіліє.
  3. Додаємо борошно. Перемішуй загортаючими рухами й тільки лопаткою, щоб зберегти повітря. 
  4. Вмішай сухофрукти. 
  5. Застели деко з високими стінками пергаментом. Вилий тісто, обережно розподіли. 
  6. Випікай у духовці при 180°C приблизно 20-30 хв. Перевір готовність зубочисткою. 
  7. Розріж бісквіт одразу ж гострим ножем. Перед подачею залиш вистигнути 10-15 хвилин.

Це просте печиво, головний секрет пухкості — не забити тісто під час перемішування. 

Мармурове домашнє шоколадне печиво

Мармурове шоколадне печиво

Сперечайся зі мною, але найкращі рецепти печива мають містити какао або шоколад. 

⏱️ Час приготування: 1,5 години
👥 Порція: 20-25 штук
🔥 Калорійність: 350 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 160 г борошна;
  • 140 г цукрової пудри;
  • 50 г какао-порошку;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 1 ч. л ванільного цукру;
  • 1 ч. л розпушувача;
  • дрібка солі.
Мармурове шоколадне печиво

Шоколадне просте печиво — рецепт покроковий:

  1. Вершкове масло кімнатної температури розітри з пудрою. 
  2. У суміш додай яйця, сіль і ванільний цукор. Змішай вінчиком до однорідності або використай міксер. 
  3. До рідких інгредієнтів через сито просій борошно, какао і розпушувач. Змішай. Тісто виходить досить липке й тягуче, тому переклади його на харчову плівку, розрівняй та дай відпочити в холодильнику годину.
  4. У невелику тарілку насип цукрової пудри. Відщипуй приблизно по 20-25 г, формуй тісто в кульки, які з усіх сторін потрібно обсипати пудрою.
  5. Викладай на пергаментний папір, залишаючи досить місця між заготовками. Під час випікання вони збільшуються в об’ємі.
  6. У духовці, розігрітій до 200°C, випікай печиво 10-12 хвилин. 

Одразу ж переклади на тарілку, інакше смаколики пересохнуть на гарячому деко. 


Існує стільки різновидів домашньої випічки: з маком, просте пісочне печиво, макаруни, м’які булочки…Тільки б вистачало сил і наснаги готувати їх вдома, а для цього якнайкраще підходять прості рецепти з доступних інгредієнтів. Смачного!

Avatar photo
15 записи

Про автора
Філологиня, яка ще досі грає у слова. Створюю статті з думкою: «Їж, пиши, редагуй» — повторювати до готовності смачного контенту. Вегетаріанка, надихаюсь світом. Побачимося на сторінках M Journal!
статті
Схожі записи
ПродуктиКондитерські вироби

Меренговий рулет: прості рецепти, як зробити та прикрасити

11 Хв
Ділимося секретами приготування меренгового рулету.
ПродуктиПоради та добірки

Ліниві вареники: солодкі та солоні рецепти

8 Хв
Розповідаємо, як приготувати солодкі ліниві вареники.
ПродуктиКондитерські вироби

Шоколадний торт: смачні рецепти в домашніх умовах

11 Хв
Розповідаємо, як приготувати в домашніх умовах смачний та пухкий шоколадний торт.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Кондитерські виробиПродукти

6 рецептів пирогів з яблуками