ПродуктиПоради та добірки

Як правильно їсти авокадо?

7 Хв

Розповідаємо, в чому користь авокадо, як вибрати смачний та стиглий екземпляр, а також як його правильно їсти. 

У супермаркетах цей темно-зелений плід грушеподібної форми давно не рідкість, між тим запитань досі викликає немало. І щодо того, як вибрати, і про те, як їсти авокадо. Для початку трішки пізнавальної інформації. Друга назва цих плодів — алігаторова груша. Технічно це не фрукт і не овоч, а ягода, адже має три шари: зовнішню оболонку, внутрішню м’ясисту частину та шкаралупу, яка оточує насіння в середині плоду. Попри це заведено вважати авокадо фруктом, хоча вміст цукру у ньому мінімальний: менш як 1 грам на 100 грамів м’якоті. Можливо, саме тому десертів з ним відомо набагато менше, ніж інших страв, серед яких є навіть супи. 

Також буде цікаво

Цікаво, що для появи плодів на деревах, які, до речі, можуть досягати 20 метрів заввишки, потрібно їх мінімум два поруч, адже авокадо не здатне самозапліднюватися. Тому промислове вирощування цих плодів не така вже й проста справа. А люди, які цим займаються, навіть проводять фестивалі, присвячені авокадо. Важливо знати, що хімічна речовина персин, яка міститься в алігаторовій груші, є дуже небезпечною для домашніх птахів. Собаки та коти можуть зазнати шкоди через потрапляння у стравохід великого насіння, а підвищена кількість жирів у цих плодах може хибно вплинути на підшлункову залозу тварин. А от для людини користь авокадо досить відчутно. Не дивно, що цей продукт все активніше стає постійним гостем сімейного меню. Тож, поговоримо, як правильно їсти авокадо.

Користь авокадо

Користь авокадо

Авокадо як харчовий продукт має унікальний склад, який робить його ідеальним елементом не тільки для повсякденного здорового харчування, а й для вживання при лікувальній дієті. Безцінним джерелом користі алігаторева груша є для жінок при надії. Тільки уяви: у 100 грамах м’якоті авокадо лише 160 калорій, при цьому корисних жирів, які не відкладуться на боках, аж 15 грамів. Крім того, плоди містять 9 г вуглеводів та 7 г харчових волокон, величезну кількість вітамінів А, С, Е, К, 81 мкг фолієвої кислоти, 485 мг калію, 52 — фосфору, 29 — магнію, а ще цинк, кальцій, залізо. Завдяки усьому цьому набору авокадо можна вживати задля отримання такої користі:

  • профілактики онкозахворювань, остеопорозу та депресії;
  • сприяння травленню;
  • підтримки здорового зору;
  • контролю ваги як при зниженні, так і при наборі;
  • зволоження шкіри та волосся;
  • протизапальної дії, зокрема, зниження запалень суглобів;
  • позитивного впливу на серцево-судинну систему;
  • нормалізації рівня цукру та холестерину в крові.

Користь фрукту важко переоцінити, але постає питання, як часто можна їсти авокадо. Не слід занадто захоплюватися ним, адже все має бути в міру. Для здоров’я буде добре, якщо вживатимеш максимум одну штуку на день, тому що більша кількість може спрацювати у зворотній бік. Наприклад, жири, хоча вони й корисні, замість нормалізації холестерину, можуть підвищити його рівень. Кількість калорій, що містяться в одному плоді, складає від 10 до 20 % добової норми, чи треба більше, звичайно вирішувати тобі. Хоча, якщо чесно, переїсти авокадо доволі складно, адже воно дуже-дуже ситне.

Як вибрати стигле авокадо

Як вибрати

Щоб правильно вибрати авокадо, треба розуміти, яке воно має бути, коли достигло й готове до вживання. Отже, якщо беручі до рук плід, ти можеш натиснути й шкірка трішки піддасться, але не продавиться, до того ж вона має рівний темно-зелений колір без плям, цяточок, пошкоджень, сміливо клади цей екземпляр до кошика. Ніколи не бери дуже м’яке авокадо, скоріш за все воно вже не годиться для вживання. 

А от якщо плоди тверді, це означає, що вони трішки недозрілі, й то легко виправити. Можеш навіть взяти із запасом, якщо ціна вигідна. Тоді  поклади фрукти на зберігання в холодильник, а перед тим, як їсти авокадо, помісти його в пакет з яблуками й залиш при кімнатній температурі. Завдяки газу селену, який виділяють яблука, через 2–3 дні матимеш готові до вживання плоди.

Як їсти авокадо сирим

Як їсти авокадо сирим

Неповторна структура м’якоті алігаторової груші, яка нагадує м’яке вершкове масло або крем, ніби сама підказує, як правильно їсти авокадо, адже дозволяє вживати його сирим, комбінуючи з різними продуктами. Не заборонено, звичайно, з’їсти фрукт “сольно”. Для цього, не знімаючи шкірки, розріж його навпіл навкруги кісточки й уздовж, візьмися руками за половинки й прокрути їх у різні боки. Плід розпадеться надвоє. Тоді видали кісточку, присоли, притруси улюбленими спеціями та їж просто ложкою. 

Якщо хочеш поєднати авокадо з іншими продуктами, то обов’язково спробуй це з червоною рибою, креветками, яйцем, кав’яром, томатами, солодким перцем. Можеш сміливо експериментувати, адже фрукт має нейтральний смак, який “не посварить” його майже ні з чим.

Звертаємо твою увагу на те, що авокадо містить ферменти, які окислюються при контакті з повітрям. Саме тому плід, звільнений від шкірки, доволі швидко темніє. Перед тим, як їсти авокадо сирим, сприсни м’якоть лимонним соком або олією, щоб запобігти зміні кольору.

Як їсти авокадо: рецепти

Найпростіше — це використати подрібнену м’якоть авокадо замість намазки на канапки з будь-чим, але й складніші страви з його використанням не візьмуть в тебе багато часу, а смакуватимуть пречудово.

Гуакамоле

Гуакамоле

🍽️ Кількість порцій — 4
✔️ Енергетична цінність — 86 кКал/100 г
⌛ Час приготування — 20 хвилин.

Це перше, що видасть тобі й пошуковик в Інтернеті, й досвічений кухар. Саме рецепт гуакамоле від відомого британського ресторатора й популяризатора домашньої кулінарії Джимі Олівера пропонуємо тобі спробувати.

Інгредієнти:

Як приготувати гуакамоле покроково:

  1. Овочі помий, просуши, почисть, видали насіння з авокадо та перцю чилі.
  2. Усі інгредієнти подрібни, поклади у блендер, додай сіль, мелений перець та олію. Щоб авокадо не встигло потемніти, обробляй й додавай його останнім. 
  3. Вичави у суміш лайм.
  4. Перебий все 1–2 хвилини у пульсуючому режимі так, щоб авокадо та помідори залишилися у дрібненьких шматочках, а не суцільною пастою.

Подавай у креманці з чипсами, начос, тостами, сухариками.

Смузі з авокадо та арахісовою пастою

Смузі з авокадо

🍽️ Кількість порцій — 3
✔️ Енергетична цінність — 120 кКал/100 мл
⌛ Час приготування — 5 хвилин.

Це дуже смачний, ситний та поживний напій, який забезпечить збалансованою дозою корисних жирів, клітковини та білків. 

Тобі знадобляться такі інгредієнти:

Як готувати смузі з авокадо покроково:

  1. Почисть банан та авокадо, з останнього видали кісточку.
  2. Поклади всі інгредієнти у блендер та перебий до однорідної маси.

Пий з високої склянки та отримуй насолоду.

Шоколадний десерт з авокадо

Шоколадний десерт

🍽️ Кількість порцій — 4
✔️ Енергетична цінність — 214,5 кКал/100 г
⌛ Час приготування — 10 хвилин

Це геніальний рецепт за яким можна з авокадо зробити… авокадо 😉 Цей десерт сподобається дітям та дорослим. 

Підготуй такі інгредієнти:

Етапи приготування смачного десерту:

  1. Розріж авокадо навпіл, як розповідали раніше, видали кісточку, ложкою виклади м’якоть у глибоку миску, а шкірки не викидай.
  2. В миску додай цукор, лимонний сік, крем-сир та перебий блендером до однорідності.
  3. У половинки шкірки від авокадо виклади отриману пасту й ножем розрівняй поверхню.
  4. Чайною ложечкою зроби в авокадній масі невеличкі круглі виїмки й поклади туди шоколадну пасту, наче це кісточки.

Подавати можна одразу або дати охолонути.

Яєшня з авокадо

Яєшня з авокадо

🍽️ Кількість порцій — 2
✔️ Енергетична цінність — 153 кКал/100 г
⌛ Час приготування — 15 хвилин.

Це чудовий легкий та поживний сніданок, який знімає питання, як часто можна їсти авокадо. За цим рецептом, хоч кожного дня. 

Тобі знадобиться:

  • авокадо — 1 шт.;
  • курячі яйця — 4 шт.;
  • помідори — 2 шт.;
  • сир твердий — 50 г;
  • свіжі петрушка та кріп — на твій смак;
  • сіль та спеції — на твій смак;
  • олія — 2 ст. л.

Етапи приготування:

  1. Помідори наріж кубиками, підсмаж приблизно 5 хвилин на розігрітій пательні з олією.
  2. Авокадо почисть, звільни від кісточки, наріж на скибочки.
  3. Відгорни помідори по краях пательні, в середину виклади скибки авокадо у формі віяла, нагорни помідори зверху. Смаж 2–3 хвилини.
  4. Вбий яйця, посоли, додай спеції, накрий кришкою та смаж ще 4–5 хвилин.

Подавай на пласкій тарілці, посипавши яєшню свіжою зеленню та тертим сиром.


Тепер ти знаєш, як їсти авокадо, рецепти для його приготування і навіть деякі хитрощі щодо зберігання плодів. Саме час почати смакувати.

Avatar photo
8 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Смачні домашні котлети: 6 рецептів

7 Хв
Розповідаємо, як приготувати смачні котлети вдома ділимось найпопулярнішими рецептами.
ПродуктиПоради та добірки

Як правильно варити крупи

8 Хв
Розповідаємо, як правильно варити рис, гречку, пшоно та інші крупи, щоб отримати смачну кашу на гарнір. Ділимось пропорціями та оптимальним часом приготування.
Кондитерські виробиПродукти

Синабони: 5 простих рецептів, як приготувати в домашніх умовах

10 Хв
Розповідаємо у статті, як приготувати синабони в домашніх умовах за класичним рецептом, та ділимось ідеями смачних варіантів цих булочок з додатковими інгредієнтами
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Квашена капуста на зиму: користь та 6 смачних рецептів