ПродуктиПоради та добірки

Квашена капуста на зиму: користь та 6 смачних рецептів

8 Хв

Розповідаємо, чим корисна квашена капуста та як її приготувати на зиму.

Хрумка квашена капуста на зиму — це дуже смачна закуска до багатьох страв, яку можна приготувати на кілька місяців вперед. Вона не лише підійматиме тобі настрій своїм свіжим смаком, але й подарує тобі запас вітамінів, яких так не вистачає в холодну пору року. 

Більшість рецептів потребують терпіння, адже природний процес бродіння триває кілька діб. Проте, квашена капуста за добу — це теж можливо. Але треба знати деякі нюанси. Детально розберемося, чим корисна та як готується хрумка квашена капуста в банках вдома.

Також буде цікаво

Квашена капуста: користь і шкода 

Квашена капуста

Квашена капуста в банці містить багато вітамінів С, В, А, а також калію, магнію, цинку та заліза. Окрім того, це природний пробіотик, бо під час бродіння в ній утворюються корисні молочнокислі бактерії. Все це робить квашену капусту дуже корисною для здоровʼя кишківника та імунітету загалом, особливо взимку. 

Інша перевага цього ферментованого продукту — дієтичність. У квашеній капусті дуже мало калорій. Також вона перешкоджає утворенню жирової тканини в організмі. 

Проте памʼятай: її не можна багато їсти, щоб все, чим корисна квашена капуста, не нашкодило твоєму здоров’ю. Достатньо буде додати до 600 г цієї закуски у свій щотижневий раціон, розподілити між трьома днями на тиждень.

Також зверни увагу на ряд протипоказань до вживання квашеної капусти:

  • виразка шлунку;
  • гастрит;
  • панкреатит;
  • печія;
  • підвищена кислотність;
  • хвороби нирок;
  • вагітність;
  • вік до 3-х років.

ТОП-6 рецептів квашеної капусти

ТОП-6 рецептів

Ми підготували для тебе добірку не лише класичних рецептів, але й варіацій із додаванням цікавих інгредієнтів. Кожен з них гарно виглядає, тому дуже смачна квашена капуста може стати справжньою прикрасою навіть для святкового столу. 

Квашена капуста: класичний рецепт на 10 кг 

Квашена капуста класична

Простий і універсальний рецепт квашеної капусти, який забезпечить тебе вітамінами на всю зиму. Її можна їсти як закуску до інших страв, або навіть готувати з неї.

🍽️Порції: 50-60

✔️Калорійність: 27 кКал/100 г

⌛Час приготування: 4 доби

Інгредієнти:

  • 6 качанів капусти;
  • 3 морквини;
  • 7 ст. л солі;
  • 5 л води;
  • 10 лаврових листів.

Покроковий рецепт квашеної капусти українською:

Крок 1

Візьми каструлю, залий туди воду та постав на середній чи сильний вогонь. Додай сіль, доведи до кипіння, зніми з вогню та дай охолонути.

Крок 2

Візьми велику соковиту стиглу капусту, помий її, очистити від листя та поріж тонкими смугами. Помий та почисть велику моркву від шкірки. Натри її на грубій терці.

Крок 3

Змішай овочі з лавровими листами та щільно переклади в банку на 15 літрів. Залий водою з сіллю, накрий марлею чи кришкою з отворами.

Крок 4

Постав бродити в темне провітрюване місце з кімнатною температурою. 

Крок 5

Через 3 години почни щодня проколювати квашену капусту довгою деревʼяною шпажкою та прибирай пінку, коли вона зʼявлятиметься.

Крок 6

Коли пінка перестане утворюватися, закрий банку щільно кришкою та зберігай у холодильнику.

Хрустка квашена капуста у власному соку без води

Квашена капуста хрустка

Хрумка квашена капуста на зиму, ферментована у власному соку, має максимально насичений смак та багато вітамінів. До того ж її можна довше зберігати в холодильнику, тому вона ідеально підходить для тих, хто дуже мало чи рідко їсть квашену капусту.

🍽️Порції: 25

✔️Калорійність: 20 кКал/100 г

⌛Час приготування: 3 доби

Інгредієнти:

  • 2 качани капусти;
  • 2 невеликі морквини.
  • 2 ст. л солі;
  • 1 ч. л цукру.

Квашена капуста рецепт:

Крок 1

Помий капусту, очистити від листя та поріж тонкими смугами. Моркву теж помий та зніми шкірку. Натри її на грубій терці. Додай до овочів сіль і цукор, добре перемішай.

Крок 2

Візьми скляну банку на 3 літри, переклади туди капусту та щільно накрий марлею. Залиш бродити на 3 дні, щодня проколюй капусту деревʼяною шпажкою. 

Квашена капуста з яблуками на зиму

Капуста з яблуком

Така квашена капуста на зиму з яблуками додасть різноманітності у твій раціон. Вона дуже соковита та має приємний фруктовий солодкуватий присмак. До речі, солодкість страви залежить від того, який сорт яблук ти вибереш. 

🍽️Порції: 10-12

✔️Калорійність: 30 кКал/100 г

⌛Час приготування: 3 доби

Інгредієнти:

  • 1 качан капусти;
  • 5 стиглих яблук;
  • 3 морквини;
  • 2 гвоздики;
  • 2 горошки перцю;
  • 2 ст. л солі;
  • 2 ч. л цукру.

Дуже смачна квашена капуста рецепт:

Крок 1

Обери стиглі соковиті яблука, помий їх, очисть від шкірки та серцевини й наріж скибочками.

Крок 2

Помий та почисть капусту від листя, наріж тонкими смугами. Моркву помий, зніми з неї шкірку та натри на грубій терці. Перемішай їх.

Крок 3

Візьми банку на 2 літри та починай щільно викладати шар капусти, потім шар яблук і трохи солі з цукром. Зроби кілька шарів. Додай перець та гвоздику.

Крок 4

Накрий банку кришкою з отворами та поклади в темне місце з кімнатною температурою на 3 дні. Щодня протикай деревʼяною шпажкою. 

Крок 5

Зберігай банку в холодильнику.

Капуста квашена з буряком по-закарпатськи

Капуста квашена з буряком

Така квашена капуста в банці з буряком має не лише солодкуватий відтінок смаку та яскравий аромат, але й приємний рожевий колір. Він додає їй апетитного вигляду, який точно здивує твоїх гостей. 

🍽️Порції: 9-10

✔️Калорійність: 30 кКал/100 г

⌛Час приготування: 3 доби

Інгредієнти:

  • 2 качани капусти;
  • 1 буряк;
  • 1 ст. л цукру;
  • 2 ст. л солі.

Квашена капуста з буряком на зиму рецепт:

Крок 1

Помий капусту з буряком, очисти від листя та шкірки та наріж тонкими смугами. 

Крок 2

Розмішай овочі з сіллю та цукром, переклади в миску, накрий кришкою та постав на неї щось важке. Залиш на 3 доби в темному місці при кімнатній температурі.

Крок 3

Потім переклади капусту в банку на 3 літри, щільно накрий марлею та постав у холодильник.

Квашена капуста з медом: рецепт

Капуста с медом

Цікава варіація класичного рецепта квашеної капусти, що додає її смаку  солодкої нотки та збалансованості. До речі, мед у рецепті додатково поповнює страву корисними речовинами.

🍽️Порції: 16

✔️Калорійність: 26 кКал/100 г

⌛Час приготування: 3 доби

Інгредієнти:

  • 3 качани капусти;
  • 1 велика морква;
  • 3 ст. л меду;
  • 900 мл води;
  • 3 ст. л солі.

Як приготувати квашену капусту без цукру:

Крок 1

Помий, очисть та поріж капусту тонкими смугами. Моркву теж відчисть від бруду, зніми з неї шкіру та натри на грубій терці. Розмішай їх та щільно виклади в банку на 3 літри.

Крок 2

Змішай воду, мед і сіль. Вилий цю суміш у банку з капустою, щільно накрий марлею та залиш все бродити на 3 дні в темному місці з кімнатною температурою. Щодня проколюй капусту деревʼяною шпажкою. 

Крок 3

Потім зберігай банку в холодильнику.

Квашена капуста з перцем болгарським

Капуста з перцем болгарським

Квашена капуста в банках із болгарським перцем має свіжий збалансований смак та яскраве забарвлення. Здивуй нею своїх близьких, гостей на святі чи порадуй сама себе. 

🍽️Порції: 17

✔️Калорійність: 20 кКал/100 г 

⌛Час приготування: 3 доби

Інгредієнти:

  • 1½ качана капусти;
  • 3 болгарських перців;
  • 2 невеликі морквини;
  • 1 л води;
  • 4 лаврових листи;
  • 6 горошин чорного перцю;
  • 2 ст. л солі;
  • 2 ч. л цукру.

Квашена капуста рецепт на 3 літрову банку:

Крок 1

Налий в каструлю воду, постав на середній вогонь та додай сіль із цукром. Доведи до кипіння, зніми з вогню та залиш охолонути.

Крок 2

Помий овочі. Наріж капусту та перець дрібними смугами, а моркву натри на грубій терці. Змішай їх. 

Крок 3

Візьми банку на 3 літри, щільно виклади трохи капусти, зверху додай лавровий лист і горошину перцю. Повтори ще кілька разів. Зверху залий водою з сіллю й цукром. Накрий кришкою з отворами чи марлею.

Крок 4

Залиш на 3 доби в темній кімнаті при кімнатній температурі, щодня проколюй капусту деревʼяною шпажкою.

Ідеальна квашена капуста: ТОП запитань, що робити

Ідеальна квашена капуста

Якщо твоя квашена капуста вийшла несмачна, це значить, що в процесі бродіння щось пішло не так. Втім, не поспішай її викидати. 

Ми зібрали відповіді на найпоширеніші запитання про те, як врятувати капусту зараз і як уникнути помилок в майбутньому:

  1. Чому квашена капуста слизька? Це може бути наслідком додавання в страву йодованої солі замість камʼяної.Через це не запускається необхідний процес бродіння. Іншою причиною, чому тягнеться квашена капуста, є потрапляння сторонніх бактерій. 
  2. Чому квашена капуста мʼяка? Зазвичай це означає, що потрібно було додати більше солі, або для приготування використовувалася неправильна капуста чи непідходящий посуд (бажано брати дерев’яний або скляний). 
  3. Чому квашена капуста гірка? Це може свідчити про те, що ти додала замало чи забагато солі, погано помила овочі, тримала банку з капустою в неправильних умовах під час бродіння чи не проколювала її шпажкою, щоб випустити зайве повітря.
  4. Чому темніє квашена капуста? Здебільшого через неправильно обрану сіль, або якщо додати її забагато чи замало. Також це може означати, що у банці було мало рідини, й капуста обвітрилася. 
  5. Що робити, якщо квашена капуста пересолена? Розбав чи промий її прісною водою. Це забере зайву сіль та покращить смак страви. 
  6. Що робити, якщо квашена капуста суха? Додай у неї більше розсолу, щоб вона наситилася рідиною та стала мʼякшою.
  7. Що робити, якщо квашена капуста дуже кисла? Щоб поліпшити її смак, промий її холодною водою або змішай зі свіжою капустою.

Ми навели кілька прикладів, що можна додати до капусти, щоб зробити смак цікавішим, але насправді він майже необмежений. Не бійся експериментувати та створювати свої варіанти рецепта кислої капусти. Наприклад, спробуй заквасити її з грибами, зеленню чи улюбленими спеціями. 

До речі, якщо додати в більшість із цих рецептів оцет, вийде квашена капуста за добу. Це дуже зручно, якщо немає часу чекати, а скуштувати цю смакоту дуже хочеться. Щоб зробити квашену капусту швидкого приготування, потрібно в окріп додати 1-2 столові ложки цього інгредієнту на 1 літр розсолу та відразу залити його в банку з нарізаними овочами. 


Смачного!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
52 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Як готується лазанья: добірка простих рецептів

9 Хв
Розповідаємо, як і скільки готується лазанья, рецепт українською.
ЗакускиПродукти

Салат з тунцем: 7 швидких рецептів

6 Хв
Розповідаємо, як приготувати найсмачніший салат з тунцем
Поради та добіркиПродукти

Пісні страви на вечерю: ТОП-11 рецептів

10 Хв
Розповідаємо, що приготувати пісного на вечерю, щоб було цікаво й смачно
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Поради та добіркиПродукти

Пісні страви на вечерю: ТОП-11 рецептів