Розповідаємо, що приготувати пісного на вечерю, щоб було цікаво й смачно.
У цій статті:
Відмова від мʼяса, яєць та молочних продуктів — важливий крок для багатьох, хто прагне змінити свої харчові звички на певний період чи назавжди. Якщо ти вирішила дотримуватися різдвяного посту чи веганити, це не означає, що твоє меню стане нецікавим та одноманітним. Навпаки, це чудова можливість спробувати щось нове.
У сучасному світі існує безліч веганських рецептів, зібраних з усього світу, і пісні страви української кухні є лише частиною цього розмаїття. Вони не лише напрочуд смачні, але й повністю збалансовані, тому можуть стати основою для твого здорового харчування.
Пропонуємо добірки того, що приготувати на вечерю пісне, щоб було смачно тобі та твоїм близьким.
Пісна вечеря з овочами на кожен день
Рецепти пісної вечері з овочами відкривають безмежний простір для творчості. Більше не турбуватиме питання, що можна приготувати. Вони дозволяють нам робити різноманітні пісні страви без м’яса на будь-який смак.
Теплий салат з баклажанами
Порції: 1
Калорійність: приблизно 52 кКал/100 г
Час приготування: 25 хв.
Інгредієнти:
- 2 середніх баклажани
- 1 болгарський перець
- 2-3 помідори
- ½ червоної цибулі
- 2 ст. л. олії
- 2 ст. л. зерен гірчиці
- ½ ч. л. хмелі-сунелі
- ⅓ ч. л. коріандру
- Сіль за смаком
Як приготувати:
Крок 1
Добре помий та почисти баклажани. Поріж їх прямокутними брусками товщиною близько 1 см.
Крок 2
Візьми сковорідку, налий туди олію та розігрій її. Потім виклади на неї баклажани та смаж 3-5 хвилин. Посоли.
Крок 3
Помий перець та наріж його соломинками. Додай у сковорідку, розмішай з баклажанами та смаж ще 5 хвилин.
Крок 4
Помий помідори та поріж на довільні шматочки. Додай їх у сковорідку разом з коріандром і хмелі-сунелі. Розмішай та ще трохи потримай овочі на вогні.
Крок 5
Зніми їх з плити та переклади у глибоку миску. Поріж цибулю тонкими соломинками та додай до овочів. Заправ салат гірчицею та добре перемішай.
Вареники з квашеною капустою
Порції: 6
Калорійність: приблизно 195 кКал/100 г
Час приготування: 1 год. 10 хв.
Інгредієнти:
- 400 г квашеної капусти
- 1 цибуля
- 350 г борошна
- 200 мл гарячої води
- 5 ст. л. соняшникової олії
- 2 ст. л. лляної олії
- 1 дрібка солі
Як приготувати:
Крок 1
Візьми сотейник та налий в нього гарячу воду. Нагрівай, поки не зʼявиться пара над її поверхнею.
Крок 2
Візьми глибоку миску, насип в неї борошно, залий гарячою водою, посоли й додай 2 столові ложки олію. Спочатку перемішай все ложкою, а коли суміш трохи охолоне, заміси тісто руками.
Крок 3
Сформуй з тіста кульку, загорни її в харчову плівку та поклади в холодильник на 20-30 хвилин.
Крок 4
Почисти та наріж цибулю кубиками.
Крок 5
Візьми сковорідку, постав на помірний вогонь та налий решту соняшникової олії. Коли вона нагріється, висип туди цибулю. Смаж, поки вона не стане золотистою.
Крок 6
Додай у сковорідку квашену капусту, перемішай все та тушкуй 10-15 хвилин.
Крок 7
Дістань з холодильника тісто, розгорни та тонко розкоти його. Воно має бути завтовшки приблизно 2 мм.
Крок 8
Візьми склянку та повирізай нею кружечки з тіста. У кожен загорни начинку з капусти та заліпи краєчки.
Крок 9
Звари вареники у трохи підсоленій воді. Потім злий воду та додай лляну олію, щоб вони не злипалися.
Фаршировані печериці з овочами
Порції: 3
Калорійність: приблизно 31 кКал/100 г
Час приготування:
Інгредієнти:
- 9-10 печериць
- 1-2 болгарські перці
- 3-4 помідори
- 1½ ст. л. пісного майонезу
- 1 жмутик зеленої цибулі
- Трохи петрушки
- Трохи кропу
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
Як приготувати:
Крок 1
Наріж болгарський перець та помідори на дрібні кубики.
Крок 2
Наріж дуже дрібно зелену цибулю, петрушку та кріп.
Крок 3
Переклади все у глибоку миску, посоли, поперчи, додай майонез та добре перемішай.
Крок 4
Почисти печериці від шкірки та відріж ніжку. Поклади на них овочеву начинку.
Крок 5
Візьми деко для випікання та застели його пергаментом. Рівномірно одним шаром виклади на нього фаршировані гриби.
Крок 6
Розігрій духовку до 160 градусів, постав туди деко та запікай 25-30 хвилин.
Гарячі пісні страви: рецепти на кожен день
Тут ти знайдеш пісні страви на кожен день, які подаються гарячими. Вони ідеально підходять для теплих сімейних вечорів у холодну пору року.
Пісний український борщ
Порції: 9
Калорійність: приблизно 106 кКал/100 г
Час приготування: 1 год. 10 хв.
Інгредієнти:
- 1 склянка квасолі
- 4 картоплини
- 1 морква
- 1 цибуля
- 1 буряк
- 1 болгарський перець
- 200 мл томатної пасти
- ¼ невеликої головки капусти
- 5 ст. л. рослинної олії
- Сіль та приправи за смаком
Як приготувати:
Крок 1
Висип квасолю в миску, залий водою кімнатної температури та залиш на ніч.
Крок 2
Злий воду з миски, пересип квасолю в каструлю та залий її ще раз водою.
Крок 3
Постав каструлю на помірний вогонь та вари, поки квасоля не розмʼякне.
Крок 4
Почисти картоплю, поріж її кубиками та додай у каструлю. Трішки посоли.
Крок 5
Почисти цибулю та подрібни ножем на маленькі шматочки.
Крок 6
Візьми сковорідку, постав її на помірний вогонь і налий в неї рослинну олію. Додай цибулю та смаж, поки вона не стане прозорою.
Крок 7
Почисти моркву, натри її на дрібній терці та додай у сковорідку. Перемішай все й готуй ще кілька хвилин.
Крок 8
Поріж болгарський перець маленькими кубиками, почисти та натри на дрібній терці буряк та додай їх до моркви з цибулею. Розмішай та готуй 5-10 хвилин.
Крок 9
Налий у сковорідку томатну пасту, ще раз перемішай. Готуй кілька хвилин.
Крок 10
Додай суміш зі сковорідки у каструлю та продовжуй готувати на маленькому вогні до готовності. За бажанням, додай більше спецій та солі.
Запечені кабачки з часником та лимоном
Порції: 2
Калорійність: приблизно 65 кКал/100 г
Час приготування: 38 хв.
Інгредієнти:
- 2 кабачки
- 3 зубчики часнику
- ½ ч. л. солі
- ½ ч. л. паприки
- ½ ч. л. сушеного чебрецю
- Фреш з ¼ лимона
- 2 ст. л. олії
Як приготувати:
Крок 1
Добре промий та просушити кабачки. Потім наріж їх товстими півкільцями по 2 чи 3 см.
Крок 2
Поклади кабачки в велику миску, додай сіль, чебрець, паприку, сік лимона та олію.
Крок 3
Розчави часник ножем та додай його до миски з кабачками. Добре розмішай та залиш маринуватися на 10 хвилин.
Крок 4
Візьми деко для випікання, застели його пергаментом. Рівномірно переклади туди кабачки.
Крок 5
Розігрій духовку до 200 градусів та постав туди деко при режимі нагріву зверху й знизу. Через 20 хвилин страва буде готова.
Вареники з яблуками та корицею
Порції: 2
Калорійність: приблизно 195 кКал/100 г
Час приготування: 40 хв.
Інгредієнти:
- 500 г яблук
- 450 г борошна
- 4 ст. л. олії
- 2½ ст. л. цукру
- 200 мл води
- ½ ч. л. кориці
- ½ ч. л. солі
- 50 г меду
Як приготувати:
Крок 1
Візьми велику миску та просій в неї борошно. Додай 2 ст. л. олії, воду, ½ ст. л. цукру та сіль. Добре перемішай та заміси тісто так, щоб воно не було липким. Потім залиш його на 15 хвилин.
Крок 2
Помий яблука, очисти їх від насіння та поріж на дрібні кубики.
Крок 3
Візьми сковорідку, постав її на помірний вогонь, налий в неї олію та розігрій. Виклади туди яблука, додай цукор, корицю та смаж 5 хвилин, постійно розмішуючи.
Крок 4
Тонко розкатай тісто, візьми склянку та виріж нею кола в ньому.
Крок 5
В кожне коло поклади начинку та заліпи тісто з країв.
Крок 6
Візьми сотейник, налий туди води та постав на вогонь. Коли вона закипить, переклади туди вареники та вари 6-7 хвилин.
Крок 7
Подавай вареники, поливаючи медом.
Прості пісні страви з картоплі
Пісні страви з картоплі на вечерю — це чудовий спосіб урізноманітнити меню чимось ситним. До того ж їх дуже легко готувати.
Французький картопляний салат
Порції: 4
Калорійність: приблизно 133 кКал/100 г
Час приготування: 40 хв.
Інгредієнти:
- 800 г картоплі
- 100 г фіолетової цибулі
- 50 мл білого сухого вина
- Трохи петрушки
- 80 мл оливкової олії
- 1 ч. л. гірчиці в зернах
- 2 ст. л. білого винного оцту
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
Як приготувати:
Крок 1
Добре промий картоплю та поклади в каструлю. Залий її водою, посоли та вари прямо зі шкіркою до готовності.
Крок 2
Поки картопля готується, почистити цибулю та дрібно наріж її. Також подрібни петрушку.
Крок 3
Візьми скляну миску, додай в неї гірчицю, винний оцет, сіль та перець. Збивай вінчиком, наливаючи туди оливкову олію тоненькою цівкою. Має вийти світло-жовта трохи густа заправка.
Крок 4
Вилий з каструлі воду. Коли картопля охолоне, очисти її від шкірки та поріж скибочками товщиною в 5 мм. Поклади в глибоку миску, додай вино та перемішай. Залиш настоятися на 10 хвилин.
Крок 5
Додай до картоплі цибулю, петрушку та заправку. Обережно перемішай, щоб картопля лишилася цілою. За бажанням, додай ще трохи солі.
Картопля по-австрійськи
Порції: 4
Калорійність: приблизно 155 кКал/100 г
Час приготування: 50 хв.
Інгредієнти:
- 5 картоплин середнього розміру
- 1 велика цибулина
- 2 маленьких жмути зеленої цибулі
- 80 мл олії
- Сіль за смаком
Як приготувати:
Крок 1
Добре помий картоплю, поклади її в каструлю, залий водою та постав на маленький вогонь. Вари у шкірці до повної готовності.
Крок 2
Вилий воду з каструлі та трохи остуди картоплю. Потім почисти її та натри на грубій терці.
Крок 3
Візьми велику сковорідку, налий в неї 40 мл олії та розігрій її. Додай цибулю, трохи посоли та смаж, поки Волга не стане мʼякою й золотистою.
Крок 4
Переклади цибулю в миску, а в сковорідку налий решту олії. Коли вона нагріється, додай туди картоплю та посоли. Зроби вогонь трохи більшим та смаж її, постійно розмішуючи.
Крок 5
Коли картопля стане румʼяною, додай до неї цибулю, перемішай та смаж ще 3-5 хвилин.
Крок 6
Подавай картоплю, попередньо присипавши цибулею.
Сучасні пісні страви на святковий стіл
Сучасні веганські рецепти дозволяють по-справжньому здивувати гостей вишуканими пісними стравами на свято. В цій добірці є не лише перша та друга страва, але й десерт. Ділимося цікавими пісними рецептами, які можуть скласти меню на цілий вечір.
Місо суп з тофу
Порції: 2
Калорійність: приблизно 43 кКал/100 г
Час приготування: 15 хв.
Інгредієнти:
- 100 г сиру тофу
- 100 г місо пасти
- 20 г водоростей норі
- 2 гілочки зеленої цибулі
- 500 мл води
- 50 мл соєвого соусу
- ½ ч. л. кунжуту
Як приготувати:
Крок 1
Візьми каструлю та налий в неї воду. Постав на вогонь та доведи її до кипіння.
Крок 2
Наріж норі тонкими смужками шириною 1,5-2 см. Додай їх у воду разом з пастою та розмішай. Налий соєвий соус та доведи цей бульйон до кипіння.
Крок 3
Наріж тофу кубиками, а гілочки цибулі дрібними шматочками.
Крок 4
Візьми дві глибокі тарілки, виклади туди порівну тофу та залий його бульйоном. Зверху присип цибулею та кунжутом.
Булгур з томатами, мʼятою та вишнями
Порції: 2
Калорійність: приблизно 238 кКал/100 г
Час приготування: 30 хв.
Інгредієнти:
- 200 г крупи булгура
- 1 великий томат
- 50 г сушеної вишні
- 4 гілочки мʼяти
- 1 ст. л. оливкової олії
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
Як приготувати:
Крок 1
Візьми каструлю, насип туди булгур та залий його 400 мл води. Посоли та вари так, як вказано в інструкції на упаковці каші.
Крок 2
Коли булгур буде готовий, проціди його та переклади в миску. За потреби, додай ще трохи солі й поперчи. Додай оливкову олію та все перемішай.
Крок 3
Промий сушену вишню.
Крок 4
Томат також помий та поріж на дрібні кубики.
Крок 5
Відокрем листочки мʼяти від гілок та дуже дрібно поріж ножем.
Крок 6
Додай вишні, мʼяту та томат до миски з кашею. Добре перемішай та подавай.
Полуничний сорбет
Порції: 4
Калорійність: приблизно 112 кКал/100 г
Час приготування: 15 хв.
Інгредієнти:
- 500 г полуниці
- 150 г цукрової пудри
- Фреш із 1 лимона
- 4 гілочки мʼяти
Як приготувати:
Крок 1
Помий та почисти полуницю від хвостиків. Візьми блендер та поклади її туди. Додай цукрову пудру, лимонний фреш та подрібнюй, поки консистенція не стане однорідною.
Крок 2
Перелий полуничну масу в миску та накрий харчовою плівкою. Постав у морозилку на 6-8 годин. Протягом цього часу, через кожну 1-2 години перемішуй пюре ложкою або вінчиком.
Крок 3
Коли сорбет буде готовий, виклади його в креманки та прикрась гілочками мʼяти.
Отже, серед пісних страв є безліч смаколиків, які задовольнять навіть найвибагливіших гурманів. Якщо тобі захочеться поекспериментувати, сміливо додавай у страви сезонні овочі та фрукти, щоб зробити їх смак більш свіжим та яскравим.
Також можна заправляти свої пісні вечері приправами, наприклад, куркумою та чорним перцем. Це не лише зробить смак кращим, але й може бути корисно для здоров’я. Детальніше про всі властивості цієї спеції ми розповідаємо у статті «Куркума для здоровʼя: користь та шкода».
Не забудь зберегти посилання на цю статтю, щоб завжди мати під рукою рецепти пісних страв. Смачного!