Корисні порадиВихованняДіти

Дихальні вправи для дітей для заспокоєння

6 Хв

Розповідаємо, як знизити рівень стресу у дітей та даємо дихальні вправи для дітей для заспокоєння.

Тривале перебування в укриттях, розлука з друзями та переїзд із рідних місць можуть викликати стрес у дітей різного віку. Якщо певні зміни стали помітними, матусям варто знати вправи для зняття стресу для дітей. 

Ці методи не лише допоможуть дітям впоратися з тривогою, але й сприятимуть формуванню позитивних звичок, які будуть корисними також у дорослому житті. Навчити дитину заспокоюватися і знаходити внутрішній баланс є важливим аспектом здорового розвитку та гармонійних стосунків у сім’ї.

Центр громадського здоров’я разом з міжнародною благодійною організацією “Save the Children” пропонує цікаві дихальні вправи для дітей та заспокійливі ігри для дітей, щоб допомогти впоратися зі стресом. 

Також буде цікаво

Дихальні вправи для дитини

Дихальні вправи для дитини

Дихальна гімнастика дуже корисна для дитячого організму. Вона покращує кисневий обмін у тілі, стимулює роботу шлунка, кишківника та серця. Також, якщо дитина дуже активна, дихальні вправи допоможуть їй навчитися розслаблятися і заспокоюватися.

Ці дихальні вправи для зняття стресу для дітей можна виконати з мінімальними підручними засобами або зовсім без них. Вправи дуже прості, але ефективно допоможуть дитині розслабитися та вирівняти дихання. 

“Квітка та свічка”

Запропонуй дитині уявити, що в одній руці вона тримає ароматну квітку, а в іншій — запалену свічку. Разом з дитиною повільно вдихайте через ніс, уявляючи, що нюхаєте квітку. Після повільно видихайте через рот, наче намагаєтеся задути свічку. Повтори вправу кілька разів, поки дихання дитини нормалізується та малюк заспокоїться.

“Снігопад”

Візьми вату або ватні диски та зроби багато маленьких кульок. Це будуть “сніжинки”. Запропонуй дитині влаштувати снігопад. Поклади “сніжинку” на долоню дитини й попроси акуратно здути її. 

“Бульбашки”

Ця гра, яку дорослі часто вважають пустощами, насправді є чудовою дихальною вправою і дуже простою у виконанні. Все, що потрібно — це трубочка-соломинка і стакан води. Поясни дитині, що видих має бути тривалим, щоб бульбашки були довгими.

“Гріємо руки”

Запропонуй дитині контролювати видих, направляючи повітря на свої долоньки (тильною стороною). Якщо “вітерець” холодний, повітряний струмінь вузький. Коли “вітерець” теплий, струмінь повітря ширший, і долоньки починають зігріватися.

Рухливі вправи для дитини

Рухливі вправи для дитини

Спеціалісти радять виконувати ці вправи в спокійному місці, якомога далі від предметів та ситуацій, які можуть розсіювати увагу дитини. Пояснюй правила гри простими словами та повільно. Не обов’язково виконувати всі вправи відразу — спочатку поспостерігай за дитиною, поступово залучи її до гри, коли вона зацікавиться.

“Трясці” 

Запропонуй дитині по черзі активно струшувати розслаблену ногу, рухаючи її вперед. Спочатку виконуй рухи правою ногою, потім лівою. Повтори ті ж рухи, рухаючи ноги назад. Виконайте разом з дитиною вправу по 10-15 разів для кожної ноги як вперед, так і назад.

“Тополя на вітрі”

Ця вправа ще називається “потягушки”. Дитина має неспішно підняти одну руку вгору, ніби намагається дотягнутися до неба, а іншою рукою “тиснути” на землю. Запропонуйте дитині уявити себе деревом, яке розгойдується на вітрі. Виконувати вправу необхідно стоячи з рівною спиною, ноги на ширині плечей.

“Сокира”

Ця вправа допомагає зняти емоційне напруження. Дитина повинна завести руки за голову, ніби тримає сокиру. Міцно стиснувши долоні, на видиху зробити різкий рух, ніби розколює колоду. Повторювати вправу не менше 10 разів.

Ігри для дітей, щоб допомогти їм розслабитися 

Ігри для дітей, щоб допомогти їм розслабитися

“Лимони”

Запропонуй дитині уявити разом, що вона тримає лимон у руці. Далі підходить до дерева і зриває два лимони — по одному в кожну руку. Сильно стискає лимони, ніби хоче вичавити з них сік. Потім дитина має уявити, що кидає лимони на підлогу і розслабляє руки. Повторювати вправу, доки не “набереться” склянка лимонаду. Після останнього стискання і “кидання” дитина має струсити руки, щоб остаточно розслабитися.

“Пір’їнка і статуя”

Дитина уявляє, що вона легка пір’їнка, яка м’яко літає в повітрі близько десяти секунд. Раптом завмирає й перетворюється на нерухому статую. Дитина залишається нерухомою. Потім повільно розслабляється, знову уявляє себе пір’їнкою, яка вільно літає в повітрі. Повторюйте разом з дитиною цю вправу кілька разів, завершуючи в розслабленому стані, як пір’їнка.

“Черепаха”

Дитина уявляє, що вона черепаха, яка повільно йде на розслаблену прогулянку. Раптом починається дощ, і дитина щільно згортається під своїм панциром на десять секунд. Потім уявний дощ припинився, і знову виглянуло сонце. Дитина виповзає з панцира та продовжує свою розслаблену прогулянку. Повторювати кілька разів, обов’язково завершивши вправу прогулянкою, щоб тіло дитини повністю розслабилося.

“Лінивий кіт”

Дитина — це лінивий кіт, який щойно прокинувся після довгого і приємного сну. Широко позіхає і мурчить, як кіт: “мяу-мяу”. Тепер витягує руки, ноги та спину, потягуючи їх повільно, як кіт. Розслабляється і насолоджується відчуттям розслаблення.

Іграшки антистрес, які вибрати для дитини

Іграшки антистрес, які вибрати для дитини

Антистрес-іграшки дуже корисні для дітей. Це можуть бути слайми, спінери, м’ячики, різні гнучкі гумові іграшки — тобто все те, що можна розтягувати, стискати, м’яти, зав’язувати та ліпити різні фігури. 

Як діють іграшки антистрес: 

  • зменшують рівень стресу;
  • покращують концентрацію уваги; 
  • розвивають дрібну моторику, що теж впливає на нервову систему заспокійливо;
  • регулюють емоційний стан;
  • Розслабляють та заспокоюють.

Зазвичай антистрес-іграшки дуже кумедні, з веселими мордочками та посміхаються. Вони можуть стати корисним інструментом у повсякденному житті дитини та допомагати їй впоратися з емоційними та фізичними навантаженнями. Запропонуй дитині вибирати таку іграшку самостійно, щоб вона стала улюбленою і дитина хотіла з нею взаємодіяти. Старайся обирати іграшку відповідають віку та інтересам дитини, наприклад, ось кілька ідей: 

Іграшка-стрейч Monster Gum Веселий Аксолотль — іграшку можна розтягувати в різні сторони та м’яти.

Іграшка-антистрес Kids Team Цуценята Коргі — виглядає, як справжнє цуценя. Воно дуже приємне на дотик, що хочеться її постійно стискати, м’яти та розтягувати.

Іграшка-антистрес Fidget Go Піцца – підходить для будь-якого віку та допоможе розслабитися, сконцентрувати увагу і заспокоїтися.


Дихальна гімнастика для дітей та ігри на заспокоєння — може бути частиною ранкової зарядки, музичних занять, прогулянки, різних активностей або після денного сну. Однак дихальну гімнастику не рекомендується проводити дітям з травмами головного мозку чи хребта, при кровотечах, високому артеріальному або внутрішньочерепному тиску, серцевих вадах та інших певних захворюваннях.

Під час занять дихальною гімнастикою важливо стежити, щоб у дитини не з’являлися ознаки гіпервентиляції легень: прискорене дихання, раптова зміна кольору обличчя, тремтіння рук, поколювання або оніміння в кінцівках.

Якщо у дитини з’являється запаморочення, спробуй скласти долоні разом у формі “чаші”, піднести їх до обличчя і кілька разів глибоко вдихнути (2-3 рази). Після цього заняття можна продовжити. Використовуй дихальні вправи для дітей, щоб ситуативно допомогти прийти в норму, заспокоїтись та опанувати себе. 

Дар'я Шовгеня, авторка M Journal
28 записи

Про автора
Журналістка, копірайтерка, на порозі в SMM та майбутня психологиня. Люблю читати, писати та бути в курсі новин. Улюблені теми — ментальне здоров'я, дитяча психологія, саморозвиток, їжа, вино та подорожі. Встаю лише після третього дзвінка будильника, бо весь світ — театр.
статті
Схожі записи
СвятаКорисні поради

Що подарувати чоловіку на день народження

13 Хв
Зібрали ідеї подарунків для чоловіків від 20 до 60 років на будь-який смак, хобі та гаманець
Гайд покупцяВихованняДіти

Що приготувати дитині в школу? 6 ідей, що покласти в ланч-бокс

2 Хв
Розповідаємо, який смачний та корисний перекус у школу можна приготувати для дитини
Корисні порадиСаморозвиток

Штучний інтелект не лише для роботи

7 Хв
Розповідаємо ідеї, як можна користуватися AI-технологіями на дозвіллі
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Корисні порадиЦікаві ідеї

Що таке афірмації та приклади позитивних афірмацій на кожен день