Онлайн-бар

Що таке глінтвейн та яке вино на глінтвейн потрібно

7 Хв

Розповідаємо, що таке глінтвейн, яке вино на глінтвейн обрати, що потрібно для глінтвейну та історію винайдення цього гарячого напою.

Є моменти, коли на душі стає сумно та млосно, хочеться загорнутися в теплий плед з чашкою чогось ароматного і гарячого. Особливо в осінні вечори, коли дощ стукає у вікно, або взимку, коли мороз малює візерунки на склі. Звісно, можна обрати какао, чай або каву з молоком, але ж осінь асоціюється ще й з гарячим та пряним глінтвейном. Цей напій здатний не тільки зігріти, але й підняти настрій та додати трошки святкового настрою. 

Якщо ніколи не готувала глінтвейн самостійно або хочеш дізнатися більше про те, з якого вина роблять глінтвейн — цей текст саме те, що потрібно. Якщо глінтвейн твій улюблений напій на холодну пору — тоді тобі буде цікаво дізнатися історію гарячого вина, його властивості на користь.

Також буде цікаво

Що таке глінтвейн 

Що таке глінтвейн

Глінтвейн — це гарячий алкогольний напій, який готують на основі вина з додаванням прянощів, цукру або меду. Його назва походить від німецького слова “Glühwein”, що буквально перекладається як “палаюче вино” або “гаряче вино”. Популярним глінтвейн став саме через те, що добре зігріває у холодну пору року, створює атмосферу затишку та свята. Він став особливим атрибутом зимових ярмарків і різдвяних святкувань у багатьох країнах світу.

Як придумали глінтвейн

Історія глінтвейну сягає античних часів. Перші рецепти напоїв, схожих на глінтвейн, були відомі ще в Стародавньому Римі. У ті часи глінтвейн пили лише багатії, бо прянощі, які додавали до вина — кориця, чебрець, лавровий лист та коріандр — були надзвичайно дорогими. Тоді вино змішували зі спеціями, але не підігрівали. 

Ідея гарячого вина з’явилася вже в середньовіччі в країнах Північної Європи, Британії та Скандинавії. До глінтвейну почали додавати мед, горошини перцю, кардамон, а в деяких рецептах, датованих 16 століттям, навіть згадується глінтвейн з вершками. Традиція приготування гарячого вина поширилася по всій Європі. Сьогодні глінтвейн традиційний різдвяний напій Австрії, Німеччини, Великої Британії та скандинавських країн. 

Властивості глінтвейну

Властивості глінтвейну

Глінтвейн не лише зігріває у холодний період та дарує святковий настрій, а й має кілька корисних властивостей. Гаряче пряне вино допомагає швидко зігрітися, стимулює кровообіг і сприяє розслабленню. Крім того, прянощі, які додають до глінтвейну мають антиоксидантні, протизапальні властивості й  допомагають зміцнити імунну систему. Помірне вживання глінтвейну може навіть покращити настрій та зменшити рівень стресу.

Прянощі для глінтвейну

Прянощі для глінтвейну

Спеції — це ключовий елемент у приготуванні глінтвейну. Вони надають напою характерного аромату та смаку. Найчастіше використовують корицю, гвоздику, мускатний горіх, імбир, зірчастий аніс, кардамон і чорний перець. Також додають цитрусові шкірки, наприклад, апельсина чи лимона, щоб додати напою свіжих цитрусових ноток.

Кожна спеція доповнює одна одну та створює характерний смак глінтвейну. Але, не додавай всі прянощі разом, експериментуй. Можливо, деякі приправи не смакуватимуть і тоді напій буде зіпсований. Має бути повне уявлення про смаки та аромати.

Чим корисні спеції для глінтвейну:

  • Кориця — потужний антиоксидант, а її ефірна олія має антимікробну дію. 
  • Гвоздика – ефірна олія офіційно визнана лікувальним засобом у багатьох розвинених країнах. Вона є важливим компонентом знеболювальних і протизастудних бальзамів.
  • Бодян — потужний природний засіб проти грипу, який використовують в медицині. Він ефективно лікує кашель і допомагає відновити захриплий або втрачений голос. Також бодян стимулює травлення і знімає спазми кишківника.
  • Мускатний горіх — покращує пам’ять, зміцнює нервову систему, лікує імпотенцію, серцеві захворювання та деякі доброякісні пухлини, наприклад, мастопатію. Мускатний горіх в малих дозах має заспокійливий ефект, допомагає розслабитися та заснути. Він також ефективний при лікуванні простудних захворювань.
  • Кардамон — зміцнює імунну систему, нормалізує травлення, виводить шлаки та підвищує статеву активність.
  • Духмяний перець — відомий своїми енергетичними та антисептичними властивостями. Він також регулює травлення, запобігає здуттю та болям у животі.
  • Ваніль — аромат знімає роздратування, заспокоює та приносить відчуття душевного комфорту.

Усі цілющі властивості цих прянощів яскраво проявляються в глінтвейні. При нагріванні частина алкоголю випаровується, що дозволяє ефірним оліям спецій вивільнитися та наситити напій лікувальним ефектом.

Як вибрати вино на глінтвейн 

Обрати вино на глінтвейн — це своєрідне мистецтво, і немає однозначної відповіді на питання, яке вино потрібно на глінтвейн: сухе, напівсухе, солодке, червоне або біле. Традиційно використовують червоне вино, але можна експериментувати й з білим. Головне правило — вино має бути якісним, але не надто дорогим, оскільки спеції та нагрівання змінять його початковий смак.

Якщо перші глінтвейни готували з вина провінції Бордо, то сьогодні перевагу надають більш доступним і менш витриманим винам. Використання дорогих, витриманих вин для глінтвейну вважається поганим тоном – такі вина мають самодостатній смак, який постраждає від нагрівання.

Можна подумати, що напівсолодке вино буде доречнішим, але у більшості випадків такі вина не відрізняються високою якістю через додавання цукру під час виробництва. Винятком можуть бути дорогі вина Італії та Угорщини, а також деякі вина Нового Світу, які виробляються методом холодної ферментації. Напівсолодке вино часто додає напою нудотно-кислий смак.

Багато знавців цього напою вважають, що краще використовувати сухі вина. Глінтвейн – напій, який сам по собі є досить солодким завдяки додаванню ванільного чи тростинного цукру або меду.  Ідеальним варіантом — будуть сухі неміцні вина. Напівсухі вина також прийнятні, але варто контролювати рівень солодкості, щоб глінтвейн не вийшов надто солодким.

З якого вина роблять глінтвейн:

  1. Червоні вина найчастіше використовують сухі або напівсухі: Каберне, Кіндзмараулі, Сапераві, Мерло або Темпранільо. Вони добре поєднуються з прянощами, дають насичений смак і не містять цукор.
  2. Якщо хочеш приготувати глінтвейн з білого вина, обирай сухі або напівсухі. Наприклад, Рислінг або Совіньйон Блан. Білий глінтвейн матиме легший і свіжіший смаковий профіль.
  3. Десертні вина краще не брати, оскільки вони занадто міцні та солодкі — і зроблять глінтвейн надто алкогольним. Краще регулюй солодкість і міцність напою за допомогою підсолоджувачів або додаткових міцних напоїв.
  4. Для глінтвейну найкраще підходять молоді легкі вина з вмістом алкоголю від 8,5% до 12,5%, хоча вміст алкоголю не повинен бути нижчим за 7%, як це встановлено, наприклад, у Німеччині.

Як пити глінтвейн

Як пити глінтвейн

Глінтвейн найкраще пити гарячим, щоб відчути весь букет смаків і ароматів. Його подають у товстостінних келихах або кухлях, щоб напій довше зберігав тепло. Глінтвейн можна поєднувати з різноманітними зимовими стравами. Наприклад, імбирними пряниками, шоколадними десертами, сирами чи м’ясними стравами. Він також добре доповнює легкі закуски, канапе або фруктові нарізки.

Користь глінтвейну

Глінтвейн корисний для здоров’я, але якщо вживати його помірно. Гарячий напій стимулює кровообіг, від чого швидше зігрівається організм. Кориця та імбир, мають антиоксидантні та протизапальні властивості, зміцнюють імунітет і борються з простудними захворюваннями. Крім того, глінтвейн зменшує прояви стресу та покращує настрій, бо зігріває та заспокоює.

Через те, що основним компонентом глінтвейну є червоне вино – напій має антибактеріальний і антиоксидантний ефект. У помірних дозах зміцнює імунітет, уповільнює процеси старіння та позитивно впливає на організм. Вино містить більше флавоноїдів, ніж цитрусові, ягоди, цибуля та зелений чай. Ці флавоноїди мають високу біодоступність, що дозволяє їм легше досягати тих органів, де вони найбільш потрібні.

Одним із найкорисніших біофлавоноїдів у вині є кверцетин, який допомагає боротися з різними інфекціями, включаючи вірусні. Інший важливий компонент – ресвератрол – пригнічує запальні процеси та прискорює одужання. А ще прянощі, які додають до глінтвейну — також мають лікувальні властивості, про які розповіли вище. 

Користь глінтвейну

Глінтвейн може бути корисним при:

  • відновленні після інфекційних захворювань,
  • фізичному та психічному виснаженні,
  • застуді, нежиті, кашлі,
  • переохолодженні,
  • безсонні та депресії.

Однак, важливо пам’ятати, що навіть такий напій потребує обережного споживання.

Кому не рекомендовано пити глінтвейн

Глінтвейн підходить не для всіх. Людям з підвищеним артеріальним тиском, захворюваннями серця, шлунково-кишковими проблемами або алергією на спеції слід уникати вживання цього напою. А також вагітним та жінкам, які вигодовують малюків — слід відмовитись від цього напою, або приготувати на основі безалкогольного вина. Також, якщо приймаєш певні ліки, слід проконсультуватися з лікарем перед вживанням глінтвейну. Через вміст алкоголю цей напій також не рекомендується дітям і підліткам.


Глінтвейн – це не просто напій, а справжній ритуал зимового затишку і тепла. Підбираючи правильне вино та улюблені спеції, можна створити напій, який буде ідеально відповідати смакам і настрою. Незалежно від того, чи віддаєш перевагу сухим, напівсухим чи навіть напівсолодким винам, головне – це насолода від процесу приготування і результату. 

Тепер, коли ти знаєш, як обрати вино для глінтвейну — зможеш легко приготувати та влаштувати ідеальні та особливі холодні вечори. Тож зберігай ці поради, готуй глінтвейн з любов’ю і насолоджуйся кожним ковтком!

Дар'я Шовгеня, авторка M Journal
23 записи

Про автора
Журналістка, копірайтерка, на порозі в SMM та майбутня психологиня. Люблю читати, писати та бути в курсі новин. Улюблені теми — ментальне здоров'я, дитяча психологія, саморозвиток, їжа, вино та подорожі. Встаю лише після третього дзвінка будильника, бо весь світ — театр.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

7 найкращих рецептів глінтвейну в домашніх умовах

5 Хв
Розповідаємо, що це таке та як варити глінтвейн вдома.
Онлайн-бар

Купажований віскі та односолодовий віскі: в чому різниця

9 Хв
Разом з досвідченим сомельє дізнаємося, в чому різниця між купажованим віскі та односолодовим віскі, і як їх виготовляють
Онлайн-бар

Що таке кальвадос та як його правильно пити

2 Хв
Розповідаємо, що це за напій, як його пити та з чим він смакує найкраще
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Що таке кальвадос та як його правильно пити