Разом із досвідченою сомельє пройдемо невеликий екскурс українськими винами напередодні свята.
У цій статті:
Перед тим, як читати далі цей текст, задайтеся собі питанням: чи обрали б ви витратити 400 грн на пляшку українського вина замість просеко або якогось французького? І якщо ні, то що вас змушує недовіряти українському виробнику або створює враження, що українське повинно коштувати дешевше, ніж закордонне?
Хто зна чого, але українці – єдина нація, яка виробляє чимало гарного вина і обирає пити європейське замість свого. Спитайте в будь-якого простого пересічного португальця, чи любить він Вальполічеллу або Сансер? В 9 із 10 випадків він не знатиме, про що взагалі йде мова або відповість, що в нього є байрадська Бага та освіжаючий легкий Віньйу Верде і оте все йому не треба.
А тепер порахуйте, скільки українських виноробень ви знаєте? Шабо, Бейкуш, Коблево, Колоніст, можливо, ще декілька. А ще у 2021 році лише офіційно зареєстрованих виноробень було вже 70.
Українські вина за класифікаціями
Давайте трохи розберемось із класифікаціями вин в Україні, щоб вам було простіше читати етикетку і краще розумітися на власному виробництві.
Усі на світі вина класифікуються за кольором, якістю, за способом виготовлення, за витримкою, за кількістю цукру, за належність до географічних найменувань і так далі. Гадаю, що буде доречно розповісти вам про ординарні, марочні та колекційні вина, бо це найрозповсюдженіші поняття, які можуть виноситись на етикетку.
Ординарні українські вина
Ординарне вино в Україні – це молоде базове вино, яке можна ставити на полиці в маркеті вже за три місяці після виготовлення. Прості, зазвичай не мають потенціалу до витримки і готові до вживання.
Марочні українські вина
Марочне вино – це вже говорить про деяку витримку, спеціальні сорти винограду та територіальну приналежність. Такі вина витримуються не менше 1,5 року перед продажем.
Колекційні українські вина
Колекційне вино – це те, яке витримали додатково три роки у пляшках після основної витримки.
Також в нас є чудові власні сорти винограду, які я дуже рекомендую скуштувати:
До речі, Тельті Курук від Шабо росте на піщаних ґрунтах, де ніколи не було філоксери і лози там не привиті на американський корінь.
Смакуйте українське!