ДобіркиАлкогольні напоїІгристе і шампанське

Cheers! як у кіно: шампанське, просеко та інші ігристі

12 Хв

Поговоримо про ігристе! Чому вино з бульбашками асоціюється зі святом, для чого його витримують під водою та у яких відомих фільмах не обійшлося без любові до саме цього п’янкого.

Проведемо короткий екскурс у світ ігристих вин.

Розпочнемо із бази. Усе шампанське — це ігристе вино, проте не все ігристе вино — це шампанське.

Ймовірно, ти вже знаєш чому. Але раптом ні, розповідаємо: шампанським називається лише біле ігристе вино із французького регіону Шампань, створене із винограду сортів Шардоне, Піно нуар та Піно Меньє (бувають винятки, але ці три пріоритетні). Найвідоміші виробники шампанського це Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon, Krug, Louis Roederer, Bollinger, Taittinger.

Усе інше — ігристі вина. Хоча вони теж мають різні підвиди та класифікації, про це поговоримо далі.

Під час виготовлення шампанського виробники змушені дотримуватися суворих вимог та норм, аби здобути право носити таке гучне титуловане ім’я.

Для створення цього вина використовують метод класичної шампанізації (méthode champenoise). Це найдорожчий метод, адже він вимагає багато часу та прикладених зусиль. Він полягає в тому, що готове тихе вино розливають у пляшки, додають тиражний лікер (із цукром) та закривають тимчасовим корком. Через кілька днів розпочинається процес вторинного бродіння, унаслідок чого з’являються ті самі бульбашки — перляж.

Шампанське витримується від 15 до 60 місяців у спеціальних умовах — під землею, з визначеним рівнем вологи, без прямих сонячних променів. Витримка додає йому смаку, ароматів та вартості.

Після цього етапу вино відправляють на ремюаж — пляшки виставляють на спеціальний стенд і протягом кількох днів повертають на декілька градусів, аби в результаті вона опинилася горлечком униз. Наразі це безпечна процедура, але ще кілька століть тому це було однією із найчастіших причин загибелі працівників на виноробнях.

Річ у тому, що тиск у пляшці шампанського становить 5–6 атмосфер. Це відповідає силі п’ятитонного автомобіля, якби він тиснув на пляшку зсередини. Під час руху пляшок ігристе може почати пінитися і, у найгіршому випадку, вибухнути. Тому для ремюажу раніше необхідне було особливе екіпірування та неабияка вдача. Зараз завдяки технологічному прогресу виноробні створюють вишукане шампанське, уникаючи людських жертв.

Для чого взагалі перевертати пляшку шампанського? Вона, як пам’ятаєш, закрита тимчасовим корком. У положенні денцем догори весь дріжджовий осад збирається «на виході» із горлечка. Тож старий корок прибирають, замінюють на новий — і після цього пляшка готова до поклейки етикетки та подорожі до людей, які нею смакуватимуть.

Яке купити шампанське:

Цікаво, що деякі виробники, наприклад Veuve Clicquot, експериментують із витримкою своїх вин під водою: пляшки поміщають у спеціальні клітки й занурюють у море або океан для проходження процесу старіння. Вважається, що прохолодна і стабільна температура, а також м’яке погойдування роблять вино складнішим.

Цікаво, що метод шампанізації застосовують для виготовлення ігристого і в інших регіонах та країнах, проте там він має назву méthode traditionelle (традиційний). Метод шампануа запатентований і закріплений за Шампанню.

Серед вайнловерів та гурманів шампанське дуже поціновується, проте це не означає, що всі інші ігристі вина чимось гірші. Абсолютно ні. Ми наполегливо радимо звертати увагу на вино з різних країн. Розкажемо про них докладніше.

Яке ігристе пити, крім шампанського

Креман. Це ігристе вино, що виготовляють за аналогічною технологією, як і шампанське, але у восьми інших регіонах Франції — Ельзасі, Бордо, Бургундії, Долині Луари, Долині Рони, Лангедок-Руссилйоні та Жюрі. Таке вино може бути білим або рожевим.

@lukeflunder

What is Crémant? #lukeflunder #flunderwines #flunderwinecommunity #foodtok #sparkle #cremant #france #grapejuicetok

♬ original sound – Luke Flunder | TikTok Wine Guy

Який купити креман:

Франчакорта — це ігристі вина, що виготовляються за класичним методом у Італії. Цікавий факт, що зрілу витриману франчакорту на сліпих дегустанціях інколи плутають із шампанським. Саме тому її називають «найкращою шампанню поза Шампанню».

Тут усе дуже класично, основні сорти це Шардоне та Піно Нуар (італійською Піно Неро), додатково Піно Біанко. Також дозволено використовувати місцевий сорт Ербамат, але в купажі він не може займати більш як 10 %.

Яку купити франчакорту:

Просеко. Ігристе вино з Італії, зокрема виробляють його в північному регіоні Венето. Воно має легкий, свіжий та фруктовий смак. Просеко може бути Extra Dry (напівсухе), Brut (сухе), Extra Brut (дуже сухе) та Dry (напівсолодке). Для цього вина використовують виноград Глера (інша назва Просеко), Піно Нуар та Шардоне. Також можуть додавати інші місцеві сорти — Верджу (Verdiso), Б’янкетта (Bianchetta), Перера (Perera) тощо.

Це один із найпопулярніших стилів ігристого вина. Воно смачне, легке, ароматне, дуже гастрономічне (класно поєднується із різною їжею), гармонійне в коктейлях, а ще — на відміну від шампанського — бюджетне.

Нижча ціна пояснюється тим, що для його створення застосовують інший популярний метод — шарма (або Шарма-Марінотті). Його називають резервуарним, тому що вторинна ферментація відбувається не в пляшках, а у великих місткостях — це суттєво здешевлює процес.

@ievgeniiashapovalova

Підписуйся, якщо хочеш знати більше про вино 🍷

♬ 2step (feat. Lil Baby) – Ed Sheeran

Яке купити просеко:

Ламбруско. Хоча ігристе вино зазвичай асоціюється з білим або рожевим, та бувають також червоні вина. Один із найяскравіших представників — Ламбруско.

Це італійське ігристе вино з однойменного винограду. Воно родом із регіону Емілія-Романья. Назва походить від слова «ламбро», що означає «дике виноградне дерево».

Ламбруско може бути frizzante (напівігристим, тиск 1–2,5 бара) або spumante (ігристе, від 3 бар). Для цього вина використовують метод карбонізації — штучного збагачення вина вуглекислим газом. Це найдешевший спосіб.

Це ідеальне ігристе для вечірок, відпочинку з друзями, пікніків. Літнє легковажне вино, щоби пити й розслаблятися. Воно пасує до фруктових та сирних тарілок, різноманітних тапасів та закусок, а також як аперитив.

Яке купити ламбруско:

Кава. Вайнловери та знавці вважають це ігристе найбільш недооціненим. За своєю якістю, ароматикою і смаками воно нічим не поступається шампанському, але коштує в рази менше. Це ігристе вино, яке виробляють в Іспанії. Воно має свіжий, фруктовий смак, часто із цікавими нотами — йоду, мінеральності, моря. Буває біле або рожеве. Кава може бути сухою (brut), напівсухою (semi-seco), напівсолодкою (dulce) або солодкою (dulce).

Для білої кави використовують виноград Макабео, Перельяда, Ксарелло та Шардоне, а для рожевої — Гарначу, Трепат (інколи Монастрель на Піно Нуар).

Це вино має різні рівні якості, що залежать від терміну витримки на дріжджовому осаді. До речі, в ігристих, що виготовляються класичним методом, витримка на дріжджовому осаді проявляється ароматами булочки бріош у букеті аромату.

@ievgeniiashapovalova

Ответ пользователю @userj9zduyfu58

♬ оригинальный звук – Jane Shapovalova 🇺🇦

Яку купити каву:

Зект. Ігристе вино з Німеччини, Австрії та Чехії. Воно може бути біле, рожеве або червоне, мати різні рівні солодкості — від сухого (trocken) до солодкого (süß).

Цікаво, що в Україні також створюють зекти — вони притаманні західним регіонам, які в певний час входили до складу Австро-Угорської імперії. Вдало реалізувати зекти в масовому виробництві вдалося Chizay: вони випустили лінійку Карпатських зектів із місцевих сортів винограду Черсегі (біле брют), Блауфранкіш (розе брют) та Трамінер (біле напівсолодке).

Який купити зект:

Як пити ігристе

Температура. Серед сомельє діє правило: чим простіше вино, тим холоднішим воно має бути. А ще жарт, що будь-яке вино смачне, якщо холодне. У кожному жарті є доля жарту: холод зменшує відчуття алкогольності у вині, робить його менш потужним у плані сенсорних відчуттів (запах, смак).

Якщо ти куштуєш класне п’янке, не варто робити його надто холодним, адже тоді ароматика та ноти в смаку не будуть відчуватися. Ідеальна температура подачі для витриманої Шампані, франчакорти, креманів — кімнатна.

Прості ігристі, на кшталт просеко чи ламбруско, варто подавати добре охолодженими — до 8 градусів (саме тому вони чудово смакують влітку). Для цього варто помістити пляшку за 2–3 години до відкриття в холодильник. Упродовж вечора його варто зберігати у відрі з льодом.

Ставити вино в морозилку не варто: такий перепад температури дуже різкий, це може нашкодити вину — зіпсувати його смак.

Келих. Раніше було заведено подавати ігристе лише у високих фужерах флейтах, адже тоді дуже гарно спостерігати за перляжем. Також завдяки такій формі аромат більш концентровано потрапляє в ніс.

Наразі сомельє наполягають відходити від традиції з флейтами (або флюте) — їх вважають немодними й неактуальними. Тому перевагу надають келихам для білого або трохи звуженим догори (форма «тюльпан»). Особливо правильна форма келиха важлива для вінтажних та витриманих ігристих.

Келихи для ігристого

Якщо обираєш, які придбати додому келихи для ігристого, зверни увагу на такі:

Як відкрити пляшку ігристого. Вино попередньо потрібно охолодити, потім обережно зняти фольговану капсулу і відкрутити мюзле — кришечку на дротиках. Одразу після цього потрібно міцно тримати корок із горлечком рукою, адже тиск всередині пляшки може неконтрольовано виштовхнути її сам.

Пляшку потрібно нахилити під кутом 45 градусів та взяти обома руками: однією тримати корок, а іншою обережно та повільно викручувати пляшку. Варто направляти корок туди, не немає людей, скла, вікон, дзеркал тощо. Відкривати пляшку із гучним звуком — моветон. Це потрібно старатися зробити якомога тихіше.

@po_vintsya

inst: po_vintsya 🍷🍇 #po_vintsya #повінця #wine

♬ Secunda (From “Skyrim – The Elder Scrolls V”) – Payu

У багатьох закладах, на фестивалях вина й на виноробнях можуть запропонувати відкрити вино методом сабраж — з допомогою шаблі чи меча (або ніжкою келиха). Ця традиція виникла у Франції за часів Наполеона й часто асоціюється зі святкуваннями та особливими подіями. Сабражування вимагає майстерності, щоби провести лезом по шву пляшки й акуратно зняти корок.

Це виглядає дуже естетично й ефектно, проте в жодному разі не можна виконувати це самостійно — така забавка може виявитися небезпечною. Крім того, у вино можуть потрапити друзки битого скла.

@po_vintsya

Виконувати тільки під наглядом професіоналів😉🔞#ukraine🇺🇦 #sommelier #всебудеукраїна🇺🇦💙💛 #сомелье #wine #винаукраїни #вино #українськийтікток #restaurant #ресторан

♬ Вечорниці – Добрий день Everybody – 100лиця & SKYLERR

Із чим пити. Як і з тихими винами, з ігристими працюють певні правила фудпейрингу. Найкраще обирати і вино, і їжу одного регіону походження, наприклад, каву й морепродукти, а до просеко пасує італійська кухня (чорізо, прошуто, капрезе, піца тощо). Підійдуть сирні тарілки, фруктові, різноманітні канапки.

Крім того, ігристе чудово смакує як аперитив перед їжею та як welcome-drink.

Ігристе вино в кіно

Останнє просеко, 2017

Це італійська комедія-детектив, дії якої розгортаються у вищезгаданому регіоні Венето. За сюжетом поліцейський інспектор розслідує дивне самогубство, у процесі якого знаходить історію ще двох вбивств, що потребують розкриття. Детальніше сюжет описувати не будемо — є ризик спойлерів.

Автори розповідають про особливості створення просеко. До речі, італійською назва фільму звучить Finché c’è prosecco c’è speranza, що перекладається як «доки є просеко, є надія».

Картина має сильний екологічний меседж: вона показує конфлікт між жадібністю і повагою до землі, акцентуючи на тому, що руйнування землі означає руйнування майбутнього.

Великий Гетсбі, 2013

У популярному фільмі із Леонардо ді Капріо не обійшлося без не менш популярного ігристого. І в книзі, і в екранізації герої надавали перевагу вишуканому шампанському, хоча в більшості сцен непомітна етикетка пляшки — імовірніше, для картини використали вигаданий бренд.

Цей фільм став ще однією цеглинкою в іміджі шампанського як аристократичного напою для вишуканих тусовок. Чого варта лише та сама сцена, де герой Ді Капріо вітає своїх гостей, піднімаючи келих з ігристим?

Красуня, 1990

Це американська мелодрама, що розповідає про стосунки Едварда Льюїса та Вів’єн Ворд, яку він винайняв на тиждень для того, аби вона супроводжувала його під час різноманітних світських заходів.

У фільмі також фігурує шампанське. Важливою є сцена, де головні герої замовили пляшку ігристого, обідаючи в розкішному ресторані. Неочікувано виявилося, що героїня Джулії Робертс добре знайома із вишуканими напоями, тож звернулася до офіціанта із вимогою подати їм пляшку охолодженого вина і прокоментувала це тим, що не любить людей, нездатних насолодитися хорошим шампанським.

Ця сцена важлива у фільмі, адже підтвердила трансформацію Вів’єн у впевнену сильну жінку, яка здатна насолоджуватися життям.

Емілі в Парижі, 2022

Романтичний серіал від Netflix про амбітну американку, яка приїхала підкорювати Париж, не міг обійтися без шампанського, адже в шоуранерів була чітка мета — максимально передати атмосферу міста.

За сценарієм близька подруга героїні — родом із того самого регіону Шампань, де її батьки володіють невеликим шато, тож в одному з епізодів дівчата навідалися до них у гості. Також часто персонажі з’являються в кадрі з ігристим — наприклад пляшка Taittinger стала Емілі в пригоді під час нічної емоційної прогулянки бульваром Монмартр.

Сніданок у Тіффані, 1961

Цей список не міг бути повним без культової американської мелодрами. Образ Одрі Хепберн у цьому фільмі особливо сильно полюбився глядачам та глядачкам.

Фільм розповідає про стосунки Пола Варджака, письменника-альфонса, з його ексцентричною сусідкою — Голлі Ґолайтлі, легковажною дівчиною, що мріє стати утриманкою багатого чоловіка. Вона плутає імена, зберігає телефон у валізі під ліжком, тікає з квартири через вікно й марить ювелірним магазином «Tiffany & Co».

Голлі любителька тусовок, красивого життя і вишуканих смаків. Не дивно, що серед вин вона обрала саме шампанське. Між нею та Полом у якийсь момент відбулася розмова:

— Я ще ніколи не пив шампанського до сніданку. За сніданком, з особливих випадків — була справа. Але до сніданку ніколи.
У мене чудова ідея. Давай весь день робитимемо речі, які ніколи не робили. По черзі. Спершу ти, потім я.

Касабланка, 1942

Один із фільмів, що вийшов у розпал Другої світової війни, проте не втратив своєї актуальності й досі. Це чорно-біла драма про внутрішній конфлікт людини, яка змушена робити вибір між любов’ю та гідністю.

Дії розгортаються в марокканському місті Касабланка, що було під контролем Франції. Тож легко здогадатися, яке вино тут фігурує. Герої п’ють багато вишуканого ігристого: і Veuve Clicquot 1926 року із чорною ікрою, і Mumm Cordon Rouge.

Ця романтична оскароносна драма майже «потопає» в шампанському. Воно присутнє в більшості сцен, і, звісно, у тому найлегендарнішому епізоді, до головний герой Хамфрі Богарт підіймає келих за свою кохану Інгрід Бергман, промовляючи «Here’s looking at you, kid» (Цей келих за тебе, крихітко).

Шампанське в цьому фільмі — символ стійкості та опору фашистам. Ще одна пам’ятна сцена та, де герої виливають ігристе в саду, аби воно не дісталося загарбникам.

Це не повний список фільмів, де персонажі п’ють ігристе. Насправді їх дуже багато. Наприклад:

  • фільми про Джеймса Бонда;
  • «Секс і місто»;
  • «Пінгвіни містера Поппера»;
  • «4 кімнати»;
  • «Шлюбна історія»;
  • «Брати Блюз».

Раніше вважалося, що звук дзенькоту келихів відганяє злих духів, тому проголошення тостів було певним позитивним обрядом. Ігристе вино асоціюється зі святом, вечірками, літом, розкішшю, вишуканістю, естетикою, відчуттям радості. Саме тому ми його купуємо: кожна пляшка дарує нам не тільки букет смаків та легке (чи не дуже) сп’яніння, але й емоцію. Саме це у вині найважливіше.

177 записи

Про автора
Редакторка, авторка. Перекладаю зі складної на людську. Тестую на собі свідомі тренди, п'ю смачне вино, пізнаю нове та ділюся найцікавішим у статтях M Journal
статті
Схожі записи
ВіскіАлкогольні напої

Що таке бурбон та як його правильно пити

9 Хв
Стаття розповість про те, що таке бурбон, які його види існують і які поради варто врахувати, щоб правильно насолодитися його смаком
КоктейліАлкогольні напої

Рецепт коктейлю Піна Колада

4 Хв
Розповідаємо найцікавіші штуки про коктейль Піна Колада та ділимося смачним рецептом
КоктейліАлкогольні напої

Рецепт коктейлю Куба Лібре

3 Хв
Розповідаємо, що це за напій та найцікавіші штуки про нього
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *