Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Mandarine Spritz вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.
Коли я чую «Spritz», то одразу виникають дуже теплі спогади про мою рідну Одесу – літні вечори на узбережжі моря, молодість та свобода. Якось, пам’ятаю, купила дві спеціальні пляшки для води, які беруть із собою спортсмени на тренування, та заміксувала в них ідеальний Spritz на побачення з коханою людиною. Ми тоді довго гуляли містом, а коктейль дуже пасував нашій літній романтичній прогулянці.
Spritz вперше з’явився в північній Італії, а точніше – у регіоні Венето. Італійці вимовляють цю назву приблизно так – «спріс» (spriss), від німецького «spritzen». А перекладається слово як «бризки». Нібито, вино й газовану воду змішували спочатку австрійські солдати, що перебували на службі в містечках регіону. Було це понад сотню років тому – наприкінці 19 століття, коли Венеція була частиною Австрійської імперії.
Найпопулярніший варіант «шприцу» у Венето – коктейль Spritz Al Bitter. Під час приготування в напій обов’язково додають гіркий лікер – Campari, Cynar, Select або Aperol. Зараз уже існує безліч адаптованих рецептів класичного «шприца», ну бо творчість не знає кордонів – особливо творчість у нашій справі. Є стандартна пропорція, яку використовують для змішування коктейлю 3/2/1: 3 – ігристе вино, 2 – гіркий лікер, а 1 – газована вода. І, якщо взяти за основу цю інформацію, то можна сміливо гратися з поєднаннями інгредієнтів різних на смак.
Хоча формула зовсім не означає, що тільки так можна приготувати смачний коктейль. Тому пропоную тобі авторський рецепт Mandarine Spritz, бо з класикою ти тепер точно впораєшся.
Як правило, у Spritz додають повний винний або типу «кубок» келих льоду. Прикрасити напій можна по-різному. Мені, наприклад, дуже подобається варіант із кружальцем апельсина, з якого можна ще і трішки соку в коктейль додати. Ще одне цікаве рішення – додати оливки як прикрасу та заодно закуску, що ідеально підкреслить солодкість і сухість напою. Дуже раджу використовувати соломинки або свізл-стік, щоб змішувати інгредієнти додатково під час пиття коктейлю.
Ще один рецепт, який також відносять до типу «шприців» – коктейль Hugo:
Ігристе вино 45 мл,
Лікер Бузини 20 мл,
Газована вода 12.5 мл.
Для поціновувачів солодкого, рекомендую додати трішки більше лікеру бузини – 30 мл.
Далі пропоную ще три рецепти, що також входять у мій власний ТОП 5 Spritz:
Elderflower & Lychee Spritz:
Ігристе вино 75 мл,
Лікер лічі 25 мл,
Лікер бузини 25 мл,
Содова вода зверху до смаку.
Biscotti Spritz, який ідеально поєднується з бісквітним печивом:
Ігристе вино 75 мл,
Лікер лісового горіха 25 мл,
Лікер Butterscotch 25 мл,
Содова вода на смак зверху.
Sicilian Orange Spritz:
Ігристе вино 90 мл,
Лікер червоного апельсина 60 мл,
Содова зверху до смаку.
Звичайно, що до літа ще далеко. Проте ніхто не заважає наблизити його хоча б на обмеженій території – у себе вдома. Влаштувати вечірку літніх спогадів та коктейлів, наприклад. «Шприц» підходить для цієї теми на 100%. Заохочуй друзів новими рецептами, замовляй готові набори напоїв для коктейлів на MAUDAU та готуйтеся до літа ще з весни.