Ти, мабуть, знаєш про останній тренд: безалкогольне вино стає більш популярним. А може, стаття від MAUDAU про те, як виготовляють безалкогольне вино, надихнула тебе на дегустацію такого незвичного напою.
Тож розберімося, як вибрати найкраще безалкогольне вино: наші сомельє підібрали 10 найкращих безалкогольних вин, які можна купити на MAUDAU. До речі, саме час похвалитися, що тепер в нас є найбільший вибір міцних і п’янких напоїв. Тому запрошуємо вибрати щось цікаве в розділі з алкоголем.
Чому безалкогольне вино таке популярне
Загальний тренд на здоровий спосіб життя набирає обертів. Піклування про здоров’я стає все популярнішим явищем. І багато хто відмовляється від алкоголю саме через це. Проте виробники підлаштовуються під різні вікові категорії і шукають альтернативи традиційному алкогольному вину. І це точно не той лимонад в пляшці від ігристого, який ми знаємо з дитинства як “дитяче шампанське”. Зараз серед безалкогольних пропозицій є багато преміальних тихих та ігристих вин.
До речі, прогнози кажуть, що продажі безалкогольних вин зростуть в 4 рази до 2031 року.
Але все ж чому люди шукають саме безалкогольне вино, а не смачний чай чи схожу альтернативу? Якщо ми говоримо про вино, то це не лише алкоголь, а і неймовірно багатий аромат і посмак. Мало який напій може похвалитися таким розмаїттям сортів, видів і смаків. А ще у вині є корисні речовини.
Проте вино також має свої недоліки, зокрема, вміст алкоголю. Деякі вина, наприклад портвейн, мають міцність 20% або й більше. То що ж робити: відмовитися від неперевершеного напою чи пожертвувати здоров’ям? Ні, вибрати безалкогольне або з низьким вмістом алкоголю вино.
Такі вина ще називають деалкоголізованими або «zero». І пов’язано це з технологією виробництва: зі звичайного алкогольного вина видаляють спиртові сполуки.
Навіщо люди купують безалкогольне вино?
Дослідження кажуть, що «zero» вино найбільш популярне серед людей середнього віку (42-54 роки). Але покоління, яке називають «мілленіалами», також полюбляє безалкогольне вино: приблизно 10-14% людей, які п’ють вино хоча б раз на місяць, віддають перевагу «zero» напоям.
Отже, перша причина безалкогольного вина – це піклування про здоров’я.
Друга вірогідна причина – соціальна. У всіх траплялися ситуації, коли потрібно було підняти келих, як кажуть, «за компанію», а пити тоді не можна було. І в товариства виникала тисяча питань: а чому не п’єш? що сталося? І цих питань багато людей уникали завдяки келиху «zero» вина. Врешті, келих вина – це суспільний ритуал з тисячолітньою традицією.
І третя, дуже важлива причина, – вино смачне, воно особливе. І як можна відмовитися від цього напою, навіть якщо здоров’я не дозволяє?
Чимало виноробень відреагували на зростання популярності безалкогольного вина. І тепер в асортименті відомих винних виробників є прекрасні безалкогольні пропозиції. І ми підібрали ті, які точно варті уваги.
Вино Pierre Zero Rose, рожеве, напівсолодке, безалкогольне 0%, Франція 0,75 л
Вино Pierre Zero (П’єр Зеро) Rose – рожеве безалкогольне вино. Воно зберігає яскравий смак та аромат купажу винограду сортів Шардоне та Мерло. В ароматі ти відчуєш яскраві, свіжі ноти з відтінком червоних фруктів.
Гастрономічні поєднання: рекомендується подавати як аперитив. Підходить до білого м’яса на грилі, легких салатів, овочів та сирів.
Температура подачі: 10°C.
До речі, ми підготували для тебе правила зберігання вина вдома. Зберігати і охолоджувати вино в холодильнику – не найліпша ідея. Краще охолодити вино в льоді.
Вино Torres Natureo Rose, рожеве, напівсолодке, безалкогольне 0,5%, Іспанія 0,75 л
Вино безалкогольне Torres (Торрес) Natureo Rose – ще одне рожеве безалкогольне вино. Виробляється з винограду сортів Сіра та Каберне Совіньйон.
Natureo – іспанські вина, які належать до виноробної сім’ї Familia Torres, піонерів у дослідженні та створенні якісних безалкогольних вин. Це перше безалкогольне вино в Іспанії, спеціально розроблене, щоб задовольнити людей, які хочуть вести здоровий спосіб життя і не відмовлятися від насолоди від хорошого вина.
До речі, Familia Torres має сертифікат «Wineries for Climate Protection» (WfCP), виданий Іспанською винною федерацією (FEV). Це сертифікат виноробня отримала завдяки боротьбі зі зміною клімату.
В рожевому вині Torres Natureo Rose відчуваються солодкі фруктові і ягідні ноти, збалансовані приємною кислотністю. Безсумнівно, це відмінне вино з міцністю 0,5%, беззаперечний варіант, щоб не йти на компроміс з якістю.
Torres Natureo має широкий вибір безалкогольних вин: є мускатне, червоне, рожеве та ігристе.
Гастрономічні поєднання: з м’якими закусками, овочевими стравами, макаронними виробами, а також як аперитив.
Температура подачі: 7-9°С.
Вино Vintense Chardonnay, біле, напівсолодке, безалкогольне 0%, Бельгія 0,75 л
Vintense – бельгійський бренд, виробник №1 безалкогольних ігристих вин і коктейлів у Бельгії. Завдяки унікальному процесу деалкоголізації, ця виноробня пропонує асортимент напоїв преміумкласу з 0,0% алкоголю.
«Ми починаємо з якісного алкогольного вина і повністю видаляємо алкоголь за допомогою вакуумної деалкоголізації при низькій температурі», – ділиться виробник деталями робочого процесу.
Для знайомства з безалкогольними винами Vintense (Вінтенсе) радимо почати з Chardonnay. Це вино має яскравий фруктовий смак з легким мінеральним відтінком і тривалим лимонним посмаком. В ароматі відчутні свіжі екзотичні фрукти з цитрусовими нотками.
Гастрономічне поєднання: поєднується з курячим м’ясом, нежирною рибою, морепродуктами, грильованими овочами.
Температура подачі: 10-12°С.
Вино The Bench Sauvignon Blanc, біле, напівсолодке, безалкогольне 0%, Німеччина 0,75 л
І ще один знаний європейський виробник безалкогольного вина. Вино безалкогольне The Bench (Зе Бенч) Sauvignon Blanc – це моносортове вино. Воно виготовляється 100% з винограду сорту Совіньйон Блан. Видалення алкоголю відбувається у вакуумі. Алкоголь дбайливо екстрагують при низькій температурі, тому тепловий перегрів не пошкоджує текстуру вина. Вино підігрівається, спирт досягає точки кипіння і починає випаровуватися. Ця процедура проходить за кілька хвилин і тому вважається дуже ефективною. Контролюють деалкоголізацію вина за допомогою спеціального комп’ютерного забезпечення.
Смак цього вина округлий, напівсухий, збалансований, має мінеральні нюанси, приємні ноти лимона та грейпфрута. В ароматі ти відчуєш ноти білих квітів і тропічних фруктів.
Гастрономічні поєднання: найкраще смакує як аперитив. Але також добре поєднується з морепродуктами, білим м’ясом та козячими сирами. Ідеально з креветками, вершковою пастою та свіжою спаржею з маслом.
Температура подачі: 10-12°С.
Вино Dr. Lo Riesling Alcohol-Free біле, напівсолодке, безалкогольне 0%, Німеччина 0,75 л
Вино біле безалкогольне Dr. Lo Riesling Alcohol-Free – чудова альтернатива класичного алкогольного варіанту. Для виготовлення вина використовують виноград сорту Рислінг, вирощений на сланцевих ґрунтах Мозелю. Готове вино за смаковими та ароматичними властивостями нічим не відрізняється від алкогольного.
Смак цього безалкогольного вина свіжий, гармонійний, збалансований, з приємною фруктовою насолодою та пікантною цитрусовою кислинкою.А відтінки меду та яблук в ароматі доповнюють композицію.
Гастрономічні поєднання: як аперитив, а також можна поєднати з легкими закусками, сирами та фруктами
Температура подачі: 8-10°С.
Вино Pierre Zero Prestige Rouge, червоне, напівсолодке, безалкогольне, Франція 0,75 л
Pierre Zero (П’єр Зеро) Prestige Rouge – червоне безалкогольне вино, виготовлене з добірного винограду сорту Мерло. Характеризується насиченим букетом з нотами червоних фруктів, ягід та тонкими відтінками пряних спецій. Багатогранний смак цього вина розкривається тонами червоних фруктів, спецій і ванілі.
Гастрономічні поєднання: червоне м’ясо, дичина, пряні страви, зрілі сири
Температура подачі: 12-14°C.
Вино безалкогольне Torres Natureo Garnacha Syrah, червоне, напівсолодке, безалкогольне, 0%, Іспанія 0,75 л
Ще один чудовий безалкогольний варіант від виноробні Torres. Вино безалкогольне Torres (Торрес) Natureo Garnacha Syrah виробляється з винограду сортів Сіра та Гарнача. Завдяки інноваційній системі та копітким дослідженням, Торресу вдалося зберегти не лише смак та аромат винограду, а й мінеральні солі, антиоксиданти та вітаміни.
Урожай збирається після досягнення ягодами оптимального рівня стиглості. Потім сусло зазнає традиційної ферментації. Частина вина витримується у бочках із французького дуба не менше 6 місяців. Лише після цього спирт видаляється. Деалкоголізація триває протягом 4-6 місяців.
Безалкогольне вино Torres (Торрес) Natureo Garnacha Syrah має багатий смак з нотами стиглої сливи та ожини та посмаком з нюансами чорного шоколаду.
Гастрономічні поєднання: смакуватиме зі стравами із червоного м’яса
Температура подачі: 16°С.
Вино Bon Voyage Merlot Alcohol Free, червоне, напівсухе, безалкогольне, 0,5%, Франція 0,75 л
Вино Bon Voyage (Бон Вояж) Merlot Alcohol Free – це купаж з добірних сортів винограду. В ароматі відчутні червоні фрукти, зокрема смородина та вишня. Шовковисті таніни залишають в роті довгий приємний посмак.
Гастрономічні поєднання: птиця, салати та сири.
Температура подачі: 16-18°С.
Вино ігристе безалкогольне Dr. Lo Riesling Sparkling Alcohol-Free, біле, напівсолодке, 0%, Німеччина 0,75 л
Вино ігристе безалкогольне Dr. Lo (Др. Ло) Riesling Sparkling Alcohol-Free – чудова альтернатива класичного алкогольного варіанту. Для виготовлення вина використовують виноград сорту Рислінг, вирощений на сланцевих ґрунтах Мозеля. Зібраний виноград піддається ферментації при контрольованій температурі з примусовою зупинкою бродіння після досягнення необхідного рівня залишкового цукру, потім вино насичують вуглекислим газом для отримання красивого та живого перляжу та проводять деалкоголізацію напою. Готове вино за смаковими та ароматичними властивостями нічим не відрізняється від алкогольного.
Смак в цього вина свіжий, гармонійний, збалансований, з приємною фруктовістю та пікантною цитрусовою кислинкою, посмак живий, делікатний
Гастрономічні поєднання: як аперитив, а також поєднувати з легкими закусками, сирами та фруктами
Температура подачі: 6-8°С.
Вино ігристе Codorniu Zero Rose, рожеве, сухе, безалкогольне 0,5%, Іспанія 0,75 л
Вино ігристе безалкогольне Codorniu (Кодорню) Zero Rose виготовляється з винограду сорту Айрен шляхом вакуумної дистиляції. В основі лежить процес, при якому з алкогольного вина видаляють спирт, знижуючи тиск у резервуарі практично до нуля, а потім повільно підіймають температуру до 28°С. Після деалкоголізації у вино додається цукор, при цьому воно залишається сухим, але завдяки цукрам набуває гарного балансу.
Смак вина легкий і округлий, з солодкуватими відтінками стиглого яблука, вишні та полуниці, що гармоніюють з м’якою кислотністю. В ароматі відчувається стигла вишня, полуниця та малина. Цей аромат супроводжуються ніжними тонами гібіскусу, гранату, грейпфрута та цедри лимона.
Гастрономічні поєднання: як аперитив. Також стане гармонійним супроводом до закусок, страв з м’яса, риби або овочів.
Температура подачі: 6-8°С.
Заходь на MAUDAU, щоб купити улюблене безалкогольне вино: в нас є багато пропозицій!
Фото: MAUDAU та безкоштовні фотостоки.