Алкогольні напоїВино

Безалкогольне вино: як виготовляють та що спробувати

3 Хв

Розповідаємо, як виготовляють безалкогольне вино та ділимось добіркою смачних прикладів від професійного сомельє. 

Почнемо з того, що всі alcohol free напої з алкогольними назвами (пиво, вино, горілка, джин і т.д.), колись містили спирти. Навіть якщо етикетка вам говорить, що зараз градусів там нема, на початку виробництва вони були. Алкоголь – це обʼємна частка етилового спирту у рідині, яку завжди виробник має вказувати. То куди він дівається у безалкогольному вині та аналогічних видах міцного алкоголю? Розповім у цій статті. І звичайно, зроблю добірку цікавого безалкогольного вина на різний смак та бюджет. 

Як виготовляють безалкогольне вино

Виробництво безалкогольного вина

Тож як можна зробити вино безалкогольним? Спосіб перший – нагріти. Етанол кипить при температурі 78 градусів, а, як всім відомо, для води вона має бути вищою. Тож логічно, що якщо суміш нагріти, то спирт випарується, а все інше (майже) має залишитися. Але навряд чи ви будете пити таке вино, навіть, коли воно охолоне. При такому способі виготовлення смак навряд би дуже надихав. 

Як же насправді виготовляють безалкогольне вино, щоб воно зберігало смакові відтінку:

  1.   Зворотний осмос. Вино проганяють через спеціальну мембрану, яка фільтрує великі молекули ароматичних компонентів та залишає маленькі молекули спирту та води. Потім ці ароматичні компоненти змішують з водою – і от вам класне безалкогольне винце, де і дріжджі працювали над ароматом, і всі ферментаційні процеси проходили, як у звичайному вині, але алкоголю там нема.
  2. Вакуумна дистиляція. У вакуумі температури кипіння значно нижчі, тож тут вино варитися не буде, і спирт випарується швидше. Зазвичай, при 35-40 градусів, але є таке обладнання, яке дозволить це зробити й за нижчих температур. Цей спосіб запатентував Карл Юнг у 1907 році в Німеччині. 
  3. Спеціальна обертова колона. Її взагалі вигадали для харчової індустрії, щоб екстрагувати аромати та смаки, але вона і тут дуже добре згодилась.

Тож для виготовлення хорошого безалкогольного вина використовуються саме ці способи, щоб зберегти смак та аромат при відсутності п’янкого ефекту. 

Безалкогольне біле вино

Добірка смачного безалкогольного вина

Проблема лише в тому, що алкоголь – це своєрідний бустер усіх ароматів та смаків. Він підсилює без перебільшення всі дескриптори, які ви відчуваєте у келиху. Тому не чекайте від безалкогольного вина якоїсь вибуховості чи повної відповідності звичайному вину. 

Безалкогольне червоне вино

Але це не значить, що воно несмачне. І нижче я поділюсь добіркою хорошого безалкогольного вина, яке стане приємним поповненням домашнього бару. 

Почнемо з Іспанії. Одне з найкращих безалкогольних вин, які мені доводилось пити та продавати – це Natureo. В Україні представлені три: напівсолодке біле, червоне та рожеве

Дуже класний в безалкогольному варіанті Рислінг. Для тих, хто любить кислотність, – гарний вибір Giesen Riesling, а якщо до вподоби баланс – напівсолодке від Dr. Lo Riesling

Ігристі безалкогольні вина також мають чим порадувати. Останнім часом цікавість до них зростає. Якщо ви не хочете пити дитяче шампанське, або якщо ви, як і я, на дефіциті калорій, то от вам підбірка безалкогольних ігристих від Vintense, Hochriegl та Torres Natureo

Не варто порівнювати відтінки смаку безалкогольного вина зі звичайним. Звісно, вони не будуть ідентичними. Але це не означає, що alcohol free пляшки не можуть бути цікавими самі по собі. Особливо, якщо за певними власними причинами ви вирішили відмовитись від алкогольних напоїв. 

Сомельє Марина Ревкова, експертка та авторка M Journal
14 записи

Про автора
Привіт, мене звати Марина Ревкова, я сомельє. У світі вина вже майже 7 років, але за цей час вже встигла стати Кращим сомельє України та представляти нашу країну на всесвітніх конкурсах сомельє. Я працювала в найбільшому винному ресторані України, отримала диплом міжнародної асоціації сомельє та третій рівень міжнародної школи WSET. Зараз навчаюсь на фінальному курсі і невдовзі сподіваюсь стати пʼятою українкою, яка має цю кваліфікацію. Буду знайомити вас із світом вина, а також робити огляди і підбірки найкращих пляшок.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Безалкогольні міцні напої для безалкогольних коктейлів: актуальний тренд

8 Хв
Розповідаємо, чому безалкогольний джин, ром та інші міцні напої стали такі популярні.
Алкогольні напоїРом

Що таке витриманий ром та як його пити: поради сомельє

7 Хв
Розповідаємо, в чому особливості витриманого рому, ділимось тонкощами, як його пити.
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Що таке кордіал та як його використовувати в коктейлях

8 Хв
Розповідаємо, що таке кордіал, чим він відрізняється від сиропу та яка його роль у барних міксах.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць