Розповідаємо, як виготовляють безалкогольне вино та ділимось добіркою смачних прикладів від професійного сомельє.
У цій статті:
Почнемо з того, що всі alcohol free напої з алкогольними назвами (пиво, вино, горілка, джин і т.д.), колись містили спирти. Навіть якщо етикетка вам говорить, що зараз градусів там нема, на початку виробництва вони були. Алкоголь – це обʼємна частка етилового спирту у рідині, яку завжди виробник має вказувати. То куди він дівається у безалкогольному вині та аналогічних видах міцного алкоголю? Розповім у цій статті. І звичайно, зроблю добірку цікавого безалкогольного вина на різний смак та бюджет.

Також буде цікаво
Як виготовляють безалкогольне вино

Тож як можна зробити вино безалкогольним? Спосіб перший – нагріти. Етанол кипить при температурі 78 градусів, а, як всім відомо, для води вона має бути вищою. Тож логічно, що якщо суміш нагріти, то спирт випарується, а все інше (майже) має залишитися. Але навряд чи ви будете пити таке вино, навіть, коли воно охолоне. При такому способі виготовлення смак навряд би дуже надихав.
Як же насправді виготовляють безалкогольне вино, щоб воно зберігало смакові відтінку:
- Зворотний осмос. Вино проганяють через спеціальну мембрану, яка фільтрує великі молекули ароматичних компонентів та залишає маленькі молекули спирту та води. Потім ці ароматичні компоненти змішують з водою – і от вам класне безалкогольне винце, де і дріжджі працювали над ароматом, і всі ферментаційні процеси проходили, як у звичайному вині, але алкоголю там нема.
- Вакуумна дистиляція. У вакуумі температури кипіння значно нижчі, тож тут вино варитися не буде, і спирт випарується швидше. Зазвичай, при 35-40 градусів, але є таке обладнання, яке дозволить це зробити й за нижчих температур. Цей спосіб запатентував Карл Юнг у 1907 році в Німеччині.
- Спеціальна обертова колона. Її взагалі вигадали для харчової індустрії, щоб екстрагувати аромати та смаки, але вона і тут дуже добре згодилась.
Тож для виготовлення хорошого безалкогольного вина використовуються саме ці способи, щоб зберегти смак та аромат при відсутності п’янкого ефекту.


Також буде цікаво
Добірка смачного безалкогольного вина
Проблема лише в тому, що алкоголь – це своєрідний бустер усіх ароматів та смаків. Він підсилює без перебільшення всі дескриптори, які ви відчуваєте у келиху. Тому не чекайте від безалкогольного вина якоїсь вибуховості чи повної відповідності звичайному вину.

Але це не значить, що воно несмачне. І нижче я поділюсь добіркою хорошого безалкогольного вина, яке стане приємним поповненням домашнього бару.
Почнемо з Іспанії. Одне з найкращих безалкогольних вин, які мені доводилось пити та продавати – це Natureo. В Україні представлені три: напівсолодке біле, червоне та рожеве.
Дуже класний в безалкогольному варіанті Рислінг. Для тих, хто любить кислотність, – гарний вибір Giesen Riesling, а якщо до вподоби баланс – напівсолодке від Dr. Lo Riesling.
Цікаві штуки на MAUDAU
Ігристі безалкогольні вина також мають чим порадувати. Останнім часом цікавість до них зростає. Якщо ви не хочете пити дитяче шампанське, або якщо ви, як і я, на дефіциті калорій, то от вам підбірка безалкогольних ігристих від Vintense, Hochriegl та Torres Natureo.
Не варто порівнювати відтінки смаку безалкогольного вина зі звичайним. Звісно, вони не будуть ідентичними. Але це не означає, що alcohol free пляшки не можуть бути цікавими самі по собі. Особливо, якщо за певними власними причинами ви вирішили відмовитись від алкогольних напоїв.